Ida Persson i Varbergs konsthall: maktrelationer undersöks i geometriska former

| 20 september, 2022 | 0 kommentarer

Under hösten visas separatutställningen Numbness and Serenity med Ida Persson i Varbergs konsthall. Vernissage hålls den 24 september, där konstnären berättar om sin konst. Dessutom kommer kommunkoreograf Gustaf Jönsson uppföra en koreografi som tolkar tematiken i Perssons utställning.

Ida Persson är född i Ystad 1985. Hennes monumentala måleri består av geometriska former i en färgskala som vandrar mellan varmt och kallt. I Perssons målningar byggs olika rum upp av varierande formelement, skuggeffekter och kontrasterande färger. Rummen känns bekanta och ger associationer till storslagna byggnader i ett stadsrum, eller arkitektoniska detaljer och utsnitt.

Måleriet präglas av dubbelheten som kan uppstå i en maktrelation. Att vara i underläge och inbäddad i en struktur som är disciplinerande och kontrollerande, samtidigt som den ger en känsla av trygghet och beskydd. Att disciplineras kan i bästa fall leda till ett tillstånd av fridfullhet, där man kan släppa sina egna tankar och bara följa. Att luta sig mot något eller någon. I sämsta fall leder disciplinering till avtrubbning och kapitulation. Man är kontrollerad och låter sig styras.

Målningarna har en strikt och tung komposition. De är placerade högt upp på väggarna, för att förstärka känslan av makt. När man närmar sig dem sker en förändring. Små penseldrag framträder, ytor buktar ut och linjerna är ostadiga. Likt en maktrelation som vid en första anblick tycks vara stark och fast, kan relationer och strukturer krackelera och brytas ner.

Välkommen på vernissage 24 september

Varbergs konsthall bjuder in till mingel med bubbel och tilltugg, och inviger utställningen med den närvarande konstnären Ida Persson.

Medverkar gör också dansaren och kommunkoreografen Gustaf Jönsson som kommer framföra en specialskriven koreografi i utställningen. I konstverkstan pågår även en öppen workshop. 

13.30 – Dörrarna öppnas.

14.00 – Johanna Holmström, intendent för utställningar i Varbergs konsthall, presenterar utställningen och samtalar med konstnären Ida Persson.

14.20 – Gustaf Jönsson framför en koreografi utifrån tematiken i Numbness and Serenity

13.30-15.30 – Vernissageworkshop i konstverkstan. Inspireras av Ida Perssons stora målningar och bygg hus med papper och kartong eller testa att vika skuggspel. Från ca 5 år, gratis inträde. Barn och vuxna arbetar själva med det material som ligger framme.

16.00 – Dörrarna stängs

Utställningen Numbness and Serenity är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan 24 september 2022 – 8 januari 2023.

Om Ida Persson

Ida Persson är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå (2014). Hon har ställt ut i Sverige och utomlands, bland annat på Konstnärshuset i Stockholm, Galeria Miejska i Gdansk i Polen och medverkade i utställningen Med framtiden bakom oss på Moderna Museet 2018. 2015 erhöll hon Fredrik Roos Stipendium, 2018 Ellen Trotzig-stipendiet och 2019 Olle Bertling-stipendiet. Persson har gjort en offentlig gestaltning i Hagastaden i Stockholm och finns bland annat representerad i Moderna Museets, Ystad konstmuseums och Uppsala Konstmuseums samlingar.

Kontaktperson

Johanna Holmström, intendent för utställningar
072-151 73 69
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.