Ingen förseningsavgift på arbetsgivardeklaration i februari på grund av nya regler för unga

| 5 februari, 2021 | 0 kommentarer

Skatteverket har beslutat att inte ta ut förseningsavgift på arbetsgivardeklarationer i februari. Detta på grund av att de nya reglerna om sänkt arbetsgivaravgift för unga personer, 19-23 år, träder i kraft den 6 februari, bara en vecka före sista inlämningsdatum. Nedsättningen gäller även januarilönen som i många fall ska deklareras senast den 12 februari.

– Vi förstår att det är svårt för många företag som har anställda i de här åldersgrupperna att hinna anpassa och redovisa rätt. Vi vill gärna att det ska bli rätt från början, så att vi i möjligaste mån kan undvika att behöva rätta i efterhand. Därför kommer vi inte att ta ut förseningsavgift på försenade arbetsgivardeklarationer i februari, med undantag endast om deklarationen inte alls lämnas in, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den som redan har redovisat enligt de tidigare reglerna kan begära omprövning och på så sätt få del av nedsättningen.

De nya reglerna innebär att arbetsgivaravgiften för personer som är födda under åren 1998-2002 blir 19,73 procent istället för som annars 31,42 procent. Nedsättningen gäller lön upp till 25 000 kronor. Om den anställda tjänar mer än så ska vanlig arbetsgivaravgift betalas på den del av lönen som överstiger 25 000 kronor.

Förändringen är en del av de åtgärder som regeringen föreslagit för att underlätta för företag med anledning av pandemin.

Beslutet om att inte ta ut förseningsavgift gäller arbetsgivardeklarationen för januari 2021 som ska vara inlämnad senast 12 februari 2021 och för företag som har omsättning över 40 miljoner kronor 26 februari 2021. Befrielsen från förseningsavgift gäller inte i de fall Skatteverket behöver göra en skönsmässig uppskattning med anledning av att arbetsgivardeklarationen inte alls lämnats in.

Läs mer om arbetsgivardeklaration och sänkt arbetsgivaravgift för unga

Kontaktpersoner för media

Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare, 010-574 17 06

Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60

Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

Skatteverket svarar för beskattning, folkbokföring, fastighetstaxering, bouppteckningar och utreder skattebrott samt är borgenär för statens fordringar. Verket utfärdar även id-kort. Webbplats: www.skatteverket.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *