Innovatörer, Kid of the Year, emotionell AI och kraften i att ständigt hitta nya vägar på Women in Techs digitala scen

| 18 februari, 2021 | 0 kommentarer

Med en talaruppställning i värdsklass och ett tema som är högaktuellt i tider då klimatkris och pandemier tornar upp sig som mörka moln på himlen slår Women in Tech Sweden upp de digitala portarna till årets viktigaste konferens den 10 mars.

När utmaningarna är många och utmattningen känns nära behöver vi lyfta blicken och fokusera på människor, teknik, innovationer och samarbeten som inger hopp genom att bana väg för en bättre framtid.

Kriser kan också innebära möjligheter och Women in Tech vill visa på föregångsfigurer som med teknik och vetenskap som bas hittar konkreta, hållbara och etiska lösningar och även blir förebilder för andra som kan ta vid där deras arbete slutar.

Det är därför med stolthet som Women in Tech Sweden presenterar årets huvudtalare:

Gitanjali Rao,
15-åring student, uppfinnare och utnämnd till tidningen Times “Kid of the Year 2020”.

Genom att uppfinna ett verktyg för att upptäcka låga blyhalter i vatten har Gitanjali Rao på egen hand jobbat med att hitta lösningar på vattenkrisen i USA. Hon har även tagit fram en metod för att upptäcka opioidberoende i ett tidigt skede med hjälp av genteknik, och utvecklat en tjänst som använder AI och Natural Language Processing (NLP) för att motverka nätmobbning. Rao har blivit utnämnd till Forbes “30 Under 30 in Science” och TIMEs “Top Young Innovator” och “Kid of the Year” för de innovations- och STEM-workshops hon håller världen över. På två år har hon engagerat och inspirerat över 38 000 studenter på fyra kontinenter.

Dr Rana el Kaliouby,
AI-forskaren är medgrundare av det prisbelönta AI-bolaget Affectiva efter studier och forskning på University of Cambridge och MIT
.
Dr Rana el Kaliouby brinner för att göra emotionell intelligens till en naturlig del av AI, och föreläser ofta om varför mänskliga aspekter och blandade kompetenser är centrala i utvecklingen av nya hållbara och etiska innovationer. Dr Rana el Kaliouby figurerar ofta i listor som Fortunes “40 Under 40” och Forbes “Top 50 Women in Tech” för sitt viktiga arbete. 2020 släppte hon boken “Girl Decoded: A Scientist’s Quest to Reclaim Our Humanity by Bringing Emotional Intelligence to Technology”, som kommer att delas ut till delar av publiken på konferensen #WITswe2021.

Gitanjali Rao och Dr Rana el Kaliouby får sällskap av flera andra briljanta talare som lyfter frågan om kvinnors ställning i samhället och vikten av mångfald. Ämnen som är ständigt aktuella, inte minst på Women in Tech Swedens mötesplatser, men som också har visat sig spela en viktig roll för överlevnad och resiliens. Ju fler perspektiv som tas in, desto bättre blir förmågan att föreställa sig komplexa framtidsscenarier och förbereda sig för dem.

På årets digitala scener träffar vi även Katrine Marçal, journalist och författare, vars bok “Att uppfinna världen: hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet“ släpps på engelska senare i år under den slagkraftiga titeln: “Mother of Invention: How Good Ideas Get Ignored In An Economy Build For Men”; entreprenören och investeraren Nora Bavey som arbetar med att förändra VC-branschen som nybliven partner på Unconventional Ventures, och äventyraren/berättaren Lola Akinmade Åkerström som just debuterat med boken “In Every Mirror She’s Black”.

Sist men inte minst vill vi lyfta panelen med fyra unga svenska kvinnor som är på väg in i eller just påbörjat sin resa i teknikbranschen: Eleonora Svanberg, grundare av Girls in STEM, Linnea Suomenniemi, styrelseledamot i Unga Forskare, Kawsar Ibrahim, student i datavetenskap och Tanya Singh. Årets IT-tjej 2020. Inspirerat av Greta Thunberg och andra unga som förändrar världen med sina unika perspektiv och sin handlingskraft, kommer panelen bland annat att lyfta frågan om vad tidigare generationer borde veta och förstå bättre om framtid, teknik, innovation och inkludering. Och allt annat som är centralt för samhällets och planetens överlevnad och resiliens.

För mer information om konferensen #WITswe2021, se womenintech.se.

För pressackreditering och intervjuer med talarna kontakta: 
Åsa Johansen, Press & Communications
[email protected] +46706235566

Elin Eriksson, Director
[email protected] +46706388016

Paulina Modlitba, Program manager
[email protected] +46702075096

Women in Tech började som ett event på Internationella kvinnodagen 2014. Sedan dess har Women in Tech vuxit till en gemenskap, en plattform och en rörelse. Målet för Women in Tech är att inspirera kvinnor att välja en karriär inom media och teknik – och att få de som redan är i branschen att stanna kvar – genom att tillhandahålla nätverk, förebilder och erfarenhet från framgångsrika kvinnor och män från både företags- och entreprenörsvärlden. Detta görs bland annat genom en årlig konferens, WITsthlm och andra nätverks- och niche event. Women in Tech Sweden välkomnar alla kön, vi behöver arbeta sida vid sida för att skapa förändring.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *