Connect with us

Marknadsnyheter

Internationell dramatik, eurodancemusikal, succéböcker blir teater, och Jesus som dricker gin – här är Riksteaterns höstrepertoar

Published

on

I höst välkomnar Riksteatern tillbaka publiken till salongerna med en fullspäckad repertoar. Alexandra Pascalidous bok Mammorna blir teater, Hampus Nessvold sjunger till eurodancetoner och Özz Nüjen iklär sig rollen som Jesus. Dessutom är Stina Nyberg tillbaka med ett nytt dansverk, likaså Fredrik Quiñones med drömlika Dark Water.

Under hösten fortsätter Riksteatern sin satsning på internationella samarbeten. Bland annat med den brittiska skådespelaren Selina Thompsons prisade föreställning Salt om kolonialism, sorg och ärvda minnen. Den hyllade tyska dramatikern Marius von Mayenburg har specialskrivet pjäsen Ex för Riksteatern, om den till synes perfekta borgerliga familjen. Dessutom spelas Det är vi som föräldrarna varnade oss för av den prisbelönta bosniska dramatikern Tanja Silvar med Balkans stora stjärna Mirjana Karanović i huvudrollen.

Publiken kan även se fram emot föreställningen Laika, skriven av italienska skådespelaren Ascanio Celestini. Här får vi möta Jesus, spelad av Özz Nüjen, som från ett barfönster betraktar människorna som passerar.

– Jag är stolt över att vi har fått ihop en bra blandning av viktiga internationella konstnärskap och svenska konstnärskap. Jag hoppas att deras konst kommer att hjälpa oss att lyfta blicken och att den värld som det gångna året krympt kan få en möjlighet att vidgas och bli större igen, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.

Under hösten kommer det storskaliga verket Room X att förvandla en hel byggnad, i tre olika städer, till en labyrint av dansinstallationer. Medverkar gör regionalt förankrade danskonstnärer. Riksteatern sätter även upp koreografen Fredrik Quiñones första stora ensembleverk, Dark Water. Ett drömlikt drama med dansen som kampens poesi. Dessutom är koreografen Stina Nyberg tillbaka med det nya dansverket Lucky Numbers.

–  Ni kan vi komma samman, inte bara genom det fysiska mötet i salongerna, utan även genom det fysiska i danskonstens. Riksteaterns dansrepertoar bjuder in till rum som kommer ockuperas av dans, rum där vi själva kan dansa eller vara nära varandra och uppleva det storslagna i rörelsen och i människan, säger Mia Larsson, danschef vid Riksteatern.    

Alla som älskar eurodance kan se fram emot nyskrivna Eufori, en musikal om förälskelse under IT-yran med Hampus Nessvold i huvudrollen, musik av Rebecca & Fiona och kostym av Tommie X. Riksteatern Crea sätter i höst upp bland annat Michael Frayns klassiker Rampfeber där publiken får följa med bakom kulisserna.

Flera succéböcker blir även teater i höst. Bland annat Alexandra Pascalidous Mammorna, en berättelse om de mammor som förlorat sina barn i skjutningar och de som kämpar för att inte göra det. Dessutom åker Anna Takanen på turné med en personlig berättarhistoria, baserat på hennes bok Sörjen som blev om de finska krigsbarnen. Publiken får även möjlighet att äntligen se Marianne Mörck i Britt-Marie var här, en av de föreställningar som flyttats fram från tidigare säsong på grund av coronapandemin.

Den yngre publiken kan se fram emot De livrädda skapad av systrarna Talajeh och Marall Nasiri. En drastisk, humoristisk och spännande berättelse om två systrars minnen och upplevelser av rädsla och om syskonskap. Ett samarbete med Unga Dramaten. Hyllade koreografen Sebastian Matthias, som ligger bakom hyllade Intergalactic Underwater Palace, är dessutom tillbaka på Riksteatern med verket XOXO. En dansföreställning om intimitet, närhet, samtycke och öppenhet.  

Teater

Sådan far


Sådan far är en nyskriven komedi av dramatikern Ola Heden fylld av värme, välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar med Claes Månsson och Ola Hedén i rollerna. Månsson spelar fadern som ensam uppfostrat sin son, som nu hunnit bli 43 år och fortfarande bor hemma. För hur lämnar man sin gamla far utan att han blir förkrossad? Och hur säger man till sin medelålders son att det är dags att flytta?

Riksteatern i samarbete med Teater Allan. Sådan far skulle ursprungligen haft premiär våren 2021, men spelas nu istället hösten 2021 med ett utökat antal föreställningar.
Urpremiär 7 september i Arboga

Britt-Marie var här
Fredrik Backmans succébok Britt-Marie var här blir nu teater. En humoristisk och varm föreställning med Marianne Mörck i alla roller. En föreställning om vänskap, fördomar, mod och om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. Regi och dramatisering Eva Dahlman. 

Britt-Marie var här skulle ursprungligen haft premiär våren 2021, men spelas nu istället hösten 2021, samt även hösten 2022.
Urpremiär 15 september i Luleå

Laika
Özz Nûjen är tillbaka på Riksteatern med föreställningen Laika, skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini. I sann berättartradition kommer Celestini överlämna föreställningen muntligt till Nûjen. En smart, varm och rolig berättelse där Jesus återvänder till jorden. Men han är inte här för att frälsa oss, utan för att observera oss – och för att dricka riktigt bra gin. Generöst och poetiskt predikar hanmed både allvar och humor om samhällets brister; och ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras.
På scenen finns även dragspelaren Markus Räsänen.
 
Urpremiär 20 september i Lund

Vi är dom föräldrarna varnade oss för
Balkans superstjärnaMirjana Karanović spelar huvudrollen och regisserar den prisbelönta föreställningen Vi är domföräldrarna varnade oss för. Sent en kväll på en offentlig toalett stöter Mara och Milan ihop med varandra, båda har svårt att minnas sitt förflutna. Det är starten på ett drama som undersöker hur vi minns våra liv och som ställer frågan: består vi av våra minnen eller blir vi till i mötet med varandra? Milan spelas av Enes Salkovic och Mira spelas av Mirjana Karanović som anses vara en av de främsta skådespelerskorna från Balkan genom tiderna. Ett gästspel från Nationalteatern i Zenica, Bosnien-Hercegovina.
Sverigepremiär 25 september i Malmö

De livrädda
Den yngre publiken kan se fram emot De livrädda som är en föreställning om två systrars minnen, rädsla och syskonskap. Om att inte kunna somna om natten, om strategier när man börjar en ny skola och om rädslan för diktatorn. De livrädda är drastisk, humoristisk och spännande. Pjäsen är skriven av Taljaeh Nasiri och regisserad av Marall Nasiri som är systrar i det riktiga livet, föreställningen bygger på deras gemensamma upplevelser och världarna dom skapade under sin uppväxt. Ett samarbete med unga Dramaten.
Urpremiär 24 september i Hallunda, Stockholm.

Ex
En psykologisk dramakomedi med bland annat Helena af Sandeberg i rollerna. Utifrån sett är de den perfekta familjen, men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem. Plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Ex är specialskriven för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg, som även regisserar uppsättningen. Riksteatern i samarbete med Örebro Teater.
Urpremiär 30 september i Tumba

Sörjen som blev
Anna Takanens succébok Sörjen som blev blir nu teater. En familjeberättelse över tre generationer som ömsint och smärtsamt nystar upp pappans historia – och om att vara barn till ett krigsbarn. Takanens pappa Timo var ett av alla finska krigsbarn som kom till Sverige och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa genom historien. För regi står prisbelönta Mikaela Hasán och Takanen står själv på scen i denna personliga berättarföreställning.

Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors och Östgötateatern.
Urpremiär 1 september 2021 på Lilla Teatern i Helsingfors. Turnépremiär med Riksteatern 5 oktober 2021.

Eufori
Nyskrivna eurodancemusikalen Euforitar oss rakt in i kickar och kraschar i millenniumskiftets IT-yra. I huvudrollen ser vi Hampus Nessvold, för musiken står DJ-duon Rebecca & Fiona och för kostym Tommie X. Till tonerna av en 90-talsinfluerad musikvärld som spänner från europop till trance växer en kärlekssaga fram, mitt i internets födelse och ekonomisk eufori. Skriven och regisserad av Malin Axelsson. Ett samarbete med Östgötateatern. 
Urpremiär 8 oktober i Stockholm

Mammorna
De är mammorna som jobbar som sjuksyrror, lärare och butiks- och restaurangpersonal. De är mammorna som förlorat sina barn i skjutningar och det är mammorna som kämpar för att inte göra det. Den prisbelönta journalisten och författaren, Alexandra Pascalidous succébok Mammorna, om mödrar i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden sätts nu upp på scen i regi av Sunil Munshi som genom åren uppmärksammats för sina drabbande och visuella uppsättningar som rönt stora framgångar på teaterscenen. Ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.
Urpremiär 19 oktober i Umeå

Straighta besked
Lina och Amina är nyförälskade men stöter på trubbel när det visar sig att Amina söker asyl och Lina är handläggare i frågan. De två är omgivna av ett färgstarkt persongalleri som gör allt för att stjälpa och hjälpa dem, och i rask takt avverkas den ena dråpliga situationen efter den andra. Straighta besked är en romantisk, överraskande och pulshöjande komedi om förbjuden kärlek i migrationsverkets korridorer. Vad går före när känslor och riktlinjer ställs mot varandra? 

Pjäsen är skriven av dramatikern Björn Elgerd och regisseras av Riksteaterns biträdande teaterchef Anna Novovic. Ett samarbete med Västmanlands Teater och Svenska Teatern i Helsingfors.
Urpremiär 21 oktober i Stockholm, Årsta.

Salt
Den brittiska skådespelaren och performance-artisten Selina Thompsons prisade föreställning Salt om kolonialism, sorg och ärvda minnen kommer till Sverige i höst. I januari 2016 steg Selina Thompson ombord på ett lastfartyg för att för att återuppleva en av handelsvägarna för den transatlantiska slavtriangeln mellan Storbritannien, Ghana och Jamaica. I dialog med sina förfäder ställer hon frågor och får svar på sådant som präglat hennes familj i generationer. Salt har turnerat över hela världen och har mottagit flera priser, bland annat The Stage Edinburgh Award. Spelas på engelska och textas till svenska.
Sverigepremiär 26 oktober i Linköping

Nokia – live på bio
Nokia är en riktig företagssaga, fylld av drama, spänning och starka personligheter. De flesta har någon gång hållit i en Nokiaprodukt och många har följt företagets upp- och nedgång på börsen genom otaliga löpsedlar. Men bakom rubrikerna finns en fascinerande företagsvärld, modiga visionärer och mycket att lära av. Nokia har påverkat hela det finska folket och landets företagskultur, antingen direkt eller indirekt. I detta nyskrivna drama står Nokiacheferna Jorma Ollila och Risto Siilasmaa i centrum, två personer med helt olika ledarstilar och visioner.
Premiär oktober 2021

Dans

Lucky numbers
Koreografen Stina Nyberg är tillbaka med det nya dansverket Lucky numbersMed värme och humor tar sig två dansare igenom vardagens mänskliga relationer. Rörelser, upphackade dansstilar och snabba förändringar får publiken uppleva i ett möte mellan koreografi, textilkonst sportig humor till klubbens pumpande bas.
Premiär 28 september i Vitlycke 

Dark Water
Koreografen Fredrik Quiñones är i höst aktuell med den egna föreställningen Dark Water som även är hans första stora ensembleverk. I dansverket förkroppsligar fyra individer olika känslor och upplevelser. Dark Water handlar om längtan efter samhörighet, uppgörelser med inre demoner, svek och sorg. Om att med dans förena en kamp för frigörelse med känslornas poesi och sprängkraft. 
Premiär 7 oktober i Luleå

Memory Lab
Kan man uppleva någons minnen? Kan man känna dem i kroppen? Koreografen och dansaren Rani Nair ger publiken möjlighet att uppleva ett dansverk som hon själv har ärvt. För snart 50 år sedan skapade den tyske danspionjären Kurt Jooss ett verk för den indiska dansaren Lilavati Häger. Efter hennes död gick verket i arv till Rani Nair som sedan dess har arbetat med verket och undersökt danshistoria, feminism, vördnad och uppror.
Premiär 7 oktober i Skärhamn 

Room X
Room X är ett storskaligt verk som förvandlar en hel byggnad till en labyrint av dansinstallationer och performanceverk. Fjorton danskonstverk pågår samtidigt där besökarna kan vandra fritt mellan verken. Bakom Room X, står danskonstnärerna Miguel Cortés och Claudine Ulrich. Under hösten kommer Room X att genomföras med danskonstnärer från Skåne, Norrbotten och Sápmi, Värmland och Gävleborg. Ett unikt Room X skapas på varje ort:

Premiär 26 november på Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk

Premiär 4 dec på Värmlands Museum

Premiär 11 dec på Gävle Teater

Room X är ett verk av Riksteatern och Flytande Galleriet i nära samarbete med Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Värmlands Museum, Gävle Teater, Jokkmokks Riksteaterförening, Karlstads Riksteaterförening, Gävle Teaterförening

 

Barn & unga

Svansjön & jag

Fartfylld, modig och humoristisk klassrumsföreställning för mellanstadiet. Föreställningen bygger på skådespelaren Adam Stålhammars erfarenheter av att växa upp och vilja något annat än killarna i samma ålder. Om att våga stå emot grupptryck och gå sin egen väg. Om att få vara den man är, fullt ut. Stålhammars egen berättelse vävs ihop med dans och delar ur historien från den klassiska baletten Svansjön. Manus Ninna Tersman och regi Daniel Goldmann.
Urpremiär 21 september i Boden

XOXO
En dansföreställning om intimitet, närhet och ömsesidighet.  Koreografen Sebastian Matthias, som ligger bakom succéföreställningen Intergalactic Underwater Palace, är nu tillbaka med en nyproducerad dansföreställning som riktar sig till åk 8, 9 och åk 1 gymnasiet. Vad innebär det att uppleva den egna kroppen? Vad betyder det att vara nära någon annans kropp? Hur nära dig får jag vara?  Föreställningen skapar ett tryggt rum för svåra frågor kring intimitet och sexualitet som många unga bär på. 

XOXO är en produktion från explore dance i samarbete mellan Riksteatern, tanzhaus nrw och Sebastian Matthias.
Premiär den 9 november i Botkyrka

Riksteatern Crea

Rampfeber
Klassikern Rampfeber av Michael Frayns sätts upp av Riksteater Crea i samarbete med sin norska motsvarighet Teater Manu. I Rampfeber får publiken följa med bakom kulisserna inför premiären där nerver, kaos och struliga skådespelare härjar. Allt som kan gå fel, går fel. Måste hela föreställningen ställas in?  Spelas på svenskt teckenspråk och talad svenska. I regi av Teater Manus teaterchef Mira Zuckerman som efter 20 år slutar och gör Rampfeber som sin sista produktion. 
Svensk turnépremiär 21 september i Göteborg

 

Övrigt

Voices of Change
Riksteaterns satsning Voices of Change är tillbaka, nu med konserter på Riksteatern Play. Från och med den 3 juni kan publiken löpande ta del av nya konserter helt kostnadsfritt. Det blir musik med starka röster som inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats i deras hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister som genom sitt konstnärskap förändrar och skapar plattformar för en mer öppen och mångfacetterad värld. 
Första konserten äger rum den 3 juni.

Play 3.0
Välkommen in i Sirqus Alfons innovativa och moderna drömspel, Play 3.0! Med humor, värme och sprakande energi öppnar den hyllade trion dörren till sin surrealistiska värld. Punkig electropop, laser, artificiell intelligens, iPad-magi, musik, dans och interaktion varvas i ett rasande tempo. Förbered dig på en digital lek utöver det vanliga. 
Nypremiär 17 september i Norrköping

Kartan över oss
Riksteaterns bejublade ljudpromenad i landsomfattande format fortsätter i höst. Kartan över oss är en existentiell hörlursvandring om framtiden. Om din framtid, vår framtid och världens. Den är en kartläggning på uppdrag av MESB – Myndigheten för emotionell och själslig beredskap. Under tre år, med start 2020, besvarar publik över hela landet frågor om hur det känns att möta framtiden. “Var det bättre förr? Tror du att dina barn kommer ha bättre förutsättningar att leva ett gott liv än vad du har haft? Är det viktigt att tro på framtiden? Svarar du ärligt på frågorna?” Kartan över oss finns på ett femtiotal orter och upplevs genom din egen mobil och hörlurar. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén.

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig
 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Mireya Echeverría Quezada
Press- och PR-ansvarig
mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se
Tel: 070-637 59 40

 

För fler bilder:

https://mediabank.riksteatern.se/ 

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.