Invigning på Skeppsholmen – öppet hus och ny programsatsning

| 5 september, 2022 | 0 kommentarer

Statens konstråd flyttar in i nya lokaler i en gammal båtsmanskasern på Skeppsholmen i Stockholm. Samtidigt som Statens konstråd fortsätter att möta människor med konst och program i hela landet kommer från och med invigningen den 17 september verksamheten att utökas med en serie publika program på Skeppsholmen. I de två serierna Möt konsten och Möt konstnären samt i diskussioner och samtal sätter vi fokus på konsten i våra gemensamma rum.

Om nysatsningen

Vi kommer att regelbundet öppna upp huset för publika program. Samtidigt som konstrådet bedriver verksamhet och gör program i hela landet kommer allmänheten nu att kunna möta konsten och konstnärerna i den nya programverksamheten som kommer att fylla den gamla båtsmanskasernen. Med start vid invigningen den 17 september kommer vi i Studion, Ateljén och i Verkstan att bjuda in till möten med konstverk och samtal med konstnärer om konstnärliga processer. Det blir samtal om våra gemensamma rum. I verkstan kommer vi att visa ett urval av konstverk från Coronasamlingen, de verk som köptes in i regeringsuppdraget förra året för att stötta konstvärlden under pandemin.  

Om lokalerna

Den gamla båtsmanskasernen på Skeppsholmen som Statens konstråd flyttar in i användes som flottans logement fram till 1950-talet. Den varsamma renoveringen av byggnaden har tagit fram 1800-talsfärgerna och bevarar många av husets ursprungliga kvaliteter. I taken sitter fortfarande krokarna som en gång använts för flottans kojer. På flera ställen har underliggande lager av färg bevarats och i hörsalen finns en muralmålning från 1950-talet och tiden då byggnaden användes som ateljéer för Kungliga konsthögskolan. Högst upp i byggnaden finns en ateljé med dubbel takhöjd och vackert ljusinsläpp. De nya lokalerna skapar möjligheter för en publik verksamhet för en bred allmänhet.

Om Statens konstråd i relation till de andra institutionerna på Skeppsholmen (Moderna, ArkDes)

Samtidigt som det finns beröringspunkter med både Moderna museet och med ArkDes är vi den enda institutionen som fokuserar på konsten i våra gemensamma rum. Vi kommer därför att på ett fint sätt komplettera museerna på Skeppsholmen. Tillsammans kan vi arbeta för att stimulera till ett ännu större engagemang för konsten och gestaltningen av de offentliga rummen.  

Om samlingen

Statens konstråds konstsamling finns över hela landet och möter människor i vardagen – på väg till jobbet, i skolan, på arbetsplatser och platser där medborgare besöker olika myndigheter. På det viset skapas möjligheter för många människor att möta konsten utan att behöva gå över den ibland höga tröskeln till en konsthall eller ett museum.  

Omfattning (verk och offentliga rum)

Statens konstråd har sedan det grundades 1937 tillsammans med konstnärer producerat mer än 2000 permanenta konstverk runt om i landet. Utöver detta har strax över 200 svenska myndigheter, spridda över hela landet och i utlandet, konstverk från Statens konstråds samling av drygt 100 000 verk i sina lokaler. Varje år produceras nya verk och ny konst köps in till samlingen.

Om konstnärerna

Sedan starten 1937 har Statens konstråds uppdrag varit att skapa ökade arbetstillfällen och gynnsammare arbetsvillkor för konstnärer yrkesverksamma i Sverige. Detta innebär att vi också gör inköp från konstnärer som är medborgare i andra länder men har yrkesverksamhet i Sverige. Flera av konstrådets permanenta och tillfälliga projekt har gjorts med internationella konstnärer. Just nu arbetar vi bland annat med den dansk-vietnamesiske konstnären Danh Vo, den tyska konstnären Katarina Grosse, tysk-koreanska konstnären Anne Duk Hee Jordan, den litauiska konstnärsgruppen Urbonas Studio, den slovenska konstnären Marjetica Potrč och de Rotterdam-baserade arkitekterna OOZE Architects. 

Om intresse finns boka in en tid för intervju med Patrick Amsellem den 17 september i förväg. För att boka en tid kontakta Jessica Diviani.

Kontakt:

08-121 500 90

[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.