Järvaveckan 2022: 2020-talets nya väljare – är medierna till för dem?

| 25 maj, 2022 | 0 kommentarer

I höst beräknas omkring 430 000 förstagångsväljare rösta i Riksdagsvalet. Välkommen till Sveriges Radios seminarium om 2020-talets nya väljare och de etablerade medierna under Järvaveckan. Följ seminariet live från Järvaveckan den 1 juni klockan 16:10-16:55.

Vilken roll spelar de etablerade medierna för de unga väljarna inför valet? Och vilka frågor engagerar den unga publiken? Forskning pekar på att intresset för partipolitik bland unga har minskat under en längre tid, samtidigt som intresset för politiska frågor i stort ökat. Hur möter medierna den unga publikens informationsbehov med tanke på det? Borde medierna i själva verket ägna sig mer åt sakpolitiska frågor, där inte bara partierna kommer till tals?

Flera undersökningar visar att unga har ett stort fokus på sociala medier i sin mediekonsumtion. Finns det en risk för att nya digitala vanor kommer att leda till att den unga publiken helt väljer bort de traditionella medierna? Eller är det snarare så att de faktiskt tar del av mediernas innehåll, men på andra plattformar?

Vad påverkar ungas mediekonsumtion, och vad kan medierna göra för att nå ut till tonåringar som inte skolats in i en nyhetskonsumtion hemifrån?

Seminariet inleds med ett samtal mellan moderator Erik Blix och Blessing Olutayo, en av 13 i projektet ”Unga korrespondenter” på Mediehuset Fanzingo som jobbar för att bidra med ett ungt och lokalt perspektiv i valbevakningen, i Blessing Olutayos fall från Borås.

Därefter följer en paneldiskussion med:

Yvonne Andersson, analytiker, Statens medieråd
Niclas Bergström, strategi- och utvecklingsansvarig, Aftonbladet
Kristina Bingström, chefredaktör Smålandsposten
Tove Svenonius, inrikeschef Ekot och valkoordinator, Sveriges Radio

Datum och tid: onsdag 1 juni kl 16:10-16:55
Plats: Seminarietält 2, Spånga IP
Observera att antalet fysiska platser i seminarietältet är begränsade, och inte går att förhandsboka.

Seminariet går att delta i live i mån av plats eller digitalt via sverigesradio.se/srfrukost eller Sveriges Radios Facebooksida.

Anmäl dig här för att få en påminnelse och länk till sändningen när det börjar.

I efterhand kommer seminariet också finnas tillgängligt i appen Sveriges Radio Play – sök bara på ”srfrukost”.

Se tidigare #srfrukostar och seminarium här

Presskontakt: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller [email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.