Katalys i valanalys: Strategiska misstag gjorde att S förlorade valet

| 25 november, 2022 | 0 kommentarer

Socialdemokraternas valrörelse var för defensiv och för inriktad på Magdalena Andersson som person i stället för att ge konkreta vallöften. Fokus blev på att vinna liberala marginalväljare medan arbetarväljarna åsidosattes, det menar idéinstitutet Katalys i en ny valanalys.

Idag publicerar idéinstitutet Katalys en valanalys, skriven av Enna Gerin och Lina Stenberg, som granskat Socialdemokraternas valrörelse. Den pekar på flera strategiska misstag som bidrog till att de rödgröna partierna inte nådde majoritet i valet 2022.

– Mittenjakten på liberala marginalväljare räckte inte. S-strategin fokuserade på väljargrupper som även Centern och Miljöpartiet slogs om, samtidigt som socioekonomiskt svagare väljare åsidosattes. SD-konfrontationen i valspurten fungerade visserligen på den urbana medelklassen men inte lika bra på den rurala arbetarklassen, säger Enna Gerin, tf chef för Katalys.

Valanalysen visar bland annat att det finns ett signifikant samband mellan Socialdemokraternas valresultat och variablerna “utbildningsnivå” och “inkomstnivå”. Partiet går framåt i kommuner där en högre andel av befolkningen har en eftergymnasial utbildning på tre år eller mer, liksom i kommuner där medianinkomsten är högre.

Socialdemokraternas valrörelse präglades av en för defensiv hållning i frågor där de konservativa partierna höll i taktpinnen, enligt rapporten.

– S-kampanjen fokuserade på att neutralisera högerns frågor, samtidigt som man misslyckades med att få upp sina egna på dagordningen – exempelvis väljarnas två viktigaste frågor, sjukvården och skolan. Budskapet blev för centrerat kring Magdalena Andersson som person och för tomt på vallöften och konkreta S-reformer, menar Lina Stenberg, utredare hos Katalys.

Valanalysen påpekar också att Socialdemokraterna behöver bli mer samspelta med de rödgröna partierna för att tillsammans nå en progressiv riksdagsmajoritet.

– S företrädare vill mest prata om att man gick fram med två procent men man hade ett övergripande uppdrag och det var att besegra det högerkonservativa blocket, det gjorde man inte, säger Enna Gerin.

– Nu är inte läge att luta sig tillbaka och vara nöjd. Det går inte att sitta still i båten och hoppas på att ett borgerligt sönderfall ska vinna nästa val åt partiet. Nu krävs modig S-politik i stenhård opposition, säger Lina Stenberg.

Kontakt och intervjuförfrågningar:

-Enna Gerin, 073-092 51 80, [email protected]

Lina Stenberg, 08-556 538 33, [email protected]

Valanalysen ”Defensivt spel på högerns planhalva – därför förlorade Socialdemokraterna valet 2022” finns att ladda ner på http://www.katalys.org

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *