Marknadsnyheter
Kein Name – vinserie med svalklimatsviner introduceras på Systembolaget


Kein Name, ”inget namn” på tyska, är en vinserie med goda kvalitetsviner till fördelaktiga priser som fokuserar på druva och finns i Systembolagets beställningssortiment. Kein Name svalklimatsviner passar utmärkt som vin till vår svenska midsommarmat.
Vad är viktigt för dig när du väljer vin? Är det mängden tanniner, pris eller designen på flaskan? Vi har alla olika preferenser när det kommer till vin, men är det något de flesta kan vara överens om så är det utan tvekan att smaken är den viktigaste faktorn.
Kein Name – vinerna utan namn, är ett praktfullt exempel på att ett vin inte nödvändigtvis behöver se ut som en miljon för att smaka som ett. Med Kein Name har Anora valt en avskalad och enkel design och fokuserar helt och hållet på vinets kvalitet och innehållet i flaskan.
Frihet som ger bättre smakupplevelse och prisvärdhet
Kein Name fokuserar på druva och kommer från ett svalare klimat som ger fräscha viner med hög nyansrikedom. Vinernas smakprofil speglar druvans karaktär och är torra, friska, fräscha och fruktiga i stilen, samtidigt som de är mjuka och balanserade.
– Kein Name är inte knutet till en specifik producent utan vi kan helt och hållet fokusera på att hitta de godaste kvalitetsvinerna till de mest fördelaktiga priserna. Det sätter press på vinproducenterna att hela tiden upprätthålla och leverera kvalitet. Alla viner är utmärkta som sällskapsdryck, samtidigt som de passar perfekt till det dukade bordet och mat, säger Anna Rönnlund, brand manager på Anora Group.
– Den nya vinserien Kein Name består av svalklimatsviner där druvorna växer i svalare områden i Österrike och Tyskland. Ett svalt klimat ger druvor med lägre mognad, vilket ger lägre sockerhalt, högre syra och lägre alkoholhalt. De vita vinerna får karaktär av citrusfrukter, grön frukt och örtighet. Det röda och rosén får karaktär av gräsighet och rödbärighet, fortsätter Anna Rönnlund.
Kein Name i samarbete med Set Designer Niklas Hansen
I skapandet av pressbilderna för Kein Name har Anora samarbetat med Set Designern Niklas Hansen som har drygt tjugo års erfarenhet av Set Design och matstyling bakom sig. I samarbetet har Niklas fått visa det han är bäst på, och omvandlat tredimensionella miljöer med mat och dryck till eleganta aptitliga tvådimensionella bilder och filmer som attraherar målgruppens ögon.
I projektet med Kein Name har Niklas tillsammans med PR-byrån Yearwood PR arbetat med två olika fotoprojekt. I det ena tillsammans med fotografen Maria Östlin och i det andra med fotografen Pål Allan. I Marias Östlins studio har de i ett team med minimal rekvisita skapat avskalade miljöer för pressbilder på flaskor och vin med vackra stilrena glas från Orrefors serien Informal. I Pål Allans studio har de skapat delikata recept och vackra fotografier på mat för vinerna Kein Name Grüner Veltliner, Riesling, Rosé och Spätburgunder.
Niklas signum är hans sätt att kombinera olika former, färger och texturer genom att arbeta med textilier, blommor, olika sorters trä och olika typer av livsmedelsingredienser.
– Jag är passionerat intresserad av Set Design och siktar alltid på att resultatet av min Set Design ska ge ett filmiskt och lyxigt uttryck. När den som läser om vinet och tittar på foton eller filmer som jag varit med att skapa så är det alltid det aptitliga uttrycket jag vill åt, säger Niklas Hansen.
Kein Name vinserie
Kein Name Grüner Veltliner, 2021
Land & region: Österrike, Niederösterreich
Sockerhalt: 3 g/liter
Druva: Grüner Veltliner
Glasflaska med skruvkork 750ml, 12,5 %, 99 kronor
Produktnummer: Nr 78501
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/kein-name-7850101/
Doften i Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner är fruktig med rena fina toner av aprikos, tropisk frukt och en släng av vitpeppar. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av tropisk frukt, aprikos, citrus och vitpeppar. Passar till fisk- och skaldjursrätter där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagning eller tillbehör. Serveras vid 13°C.
Kein Name, Zweigelt Rosé Trocken, 2020
Land & region: Österrike, Niederösterreich
Sockerhalt: 5 g/liter
Druva: Zweigelt
Glasflaska med skruvkork 750ml, 12%, 99 kronor
Produktnummer: 52107
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/kein-name-5210701/
Kein Name Zweigelt Rosé Trocken har en intensivt fruktig doft med inslag av smultron, vattenmelon och en fläkt av solmogen persika. Smaken är torr, fräsch och fruktig med trevliga toner av smultron, vattenmelon, blodgrapefrukt, tranbär och ett lätt stråk av färska örter. Passar som sällskapsdryck eller till sallader, charkuterier, kraftigare fiskrätter och anrättningar på ljust kött och fågel. Serveras vid 8-12°C.
Kein Name Spätburgunder, 2020
Land & region: Tyskland, Rheinhessen
Sockerhalt: 2 g/liter
Druva: Pinot noir
Glasflaska med skruvkork 750ml, 13%, 129 kronor
Produktnummer: 55127
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/kein-name-5512701/
Kein Name Spätburgunder har en fruktig och inbjudande doft med inslag av röda bär, kryddor och färska örter. Smaken är frisk och fruktig med bra intensitet. I eftersmaken som har bra längd presenteras en bukett av röda frukter och bär, kryddor samt färska örter. Kein Name Spätburgunder passar utmärkt till kraftiga fiskrätter eller lättare anrättningar på ljust kött, fågel eller grönsaker. Serveras vid 15°C.
Kein Name Trocken Riesling, 2020
Land & region: Tyskland, Pfalz
Sockerhalt: 7g/liter
Druva: Riesling
Glasflaska med skruvkork 750ml, 12%, 99 kronor
Produktnummer: 79299
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/kein-name-7929901/
Doften i Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling är trevligt fruktig med inslag av persika, melon och en fläkt av blommor. Smaken har en viss fruktsötma som balanseras väl av den friska syran. Smaken är fruktig men fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor. Passar att dricka som sällskapsvin eller till utvalda fisk- och skaldjursrätter samt sallader. Serveras vid 6-8°C.
Kein Name Riesling Brut, Pfaltz
Land & region: Tyskland, Pfalz
Sockerhalt: 11 g/liter
Druva: Riesling
Glasflaska med skruvkork 750ml, 12.5%, 109 kronor
Produktnummer: 53097
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/kein-name-5309701/
Kein Name Riesling Brut har en inbjudande doft med inslag av gröna äpplen, Piel de Sapo melon, citrus och en fläkt av blommor och nybakt bröd. Smaken är frisk, torr med trevlig fruktighet samt klädsamma inslag av melon, lime, grapefrukt och nektarin. Passar utmärkt som sällskapsdryck, aperitif innan den goda maten eller till lätta anrättningar på fisk eller skaldjur. Serveras vid 5-7°C.
Producent/varumärke: Anora Plc
Tillaga Niklas Hansens recept för Kein Name Riesling – Halstrad laxkotlett med hyvlad krispig sallad (4 personer)
2 polkabetor
2 majrovor
2 gula morötter
10 rädisor
1 bit rättika
1 liten fänkål
Salladskrasse eller andra valfria späda salladsblad
4 laxkotletter (vanlig laxfilé går bra)
Rapsolja
Olivolja
Vitvinsvinäger
Pressad citron
Salt och färskmalen svartpeppar från kvarn.
Förbered grönsakerna som ska hyvlas genom att tvätta, skrubba och eventuellt skala det om det behövs.
Hyvla sedan tunna skivor av betor, majrovor, rättika, morötter, rättika samt fänkål med en mandolin.
Halstra laxen på medelhög värme i en grillpanna 2-3 minuter på varje sida i rapsolja. Vanlig stekpanna går också bra som alternativ. Låt laxen vila ett par minuter.
Blanda vitvinsvinäger och pressad citron i en skål. Vänd grönsakerna i dressingen.
Lägg upp grönsakerna på en tallrik och servera med laxen. Krydda med salt och peppar.
Bilderna får användas fritt om fotograf anges.
Fotograf för produktbilder är Maria Östlin. Fotograf för receptbilden är Pål Allan.
För mer information och produktprover:
Yearwood PR & Productions AB
contact@yearwoodpr.com
070-758 57 78
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke