Klimatomställningen accelereras med Fonden för en rättvis omställning

| 7 september, 2022 | 0 kommentarer

Den nya EU-fonden för en rättvis omställning ska hjälpa län med koldioxidintensiv industri att ställa om sin produktion. Sveriges program för fonden, som nyligen godkänts av EU-kommissionen, omfattar drygt 2,9 miljarder kronor som ska hjälpa utpekade industrier till drastiskt minskade koldioxidutsläpp samtidigt som konkurrenskraften och kompetensen stärks.

– Vi har arbetat intensivt med detta programförslag och kommissionens godkännande är en välkommen nyhet. Sverige ska vara världsbäst i klimatomställningen och vi ska använda den nya tekniken för att skapa jobb i hela landet. Fonden för en rättvis omställning är en viktig pusselbit för att lyckas med detta, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

FRO är en ny EU-fond som har inrättats inom ramen för EU:s sammanhållningspolitik för programperioden 2021–2027. Fonden är viktig för regeringens prioritet att skynda på klimatomställningen och skapa jobb i hela landet. Dess syfte är att den ska hjälpa län med koldioxidintensiv industri att hantera effekter av omställningen till klimatneutralitet genom att hjälpa koldioxidintensiva industrier att ställa om sin produktion.

Programmet omfattar ca 2,9 miljarder kronor inklusive nationell medfinansiering och kommer att stödja omställningen av stålindustrin i Norrbotten, metallindustrin i Västerbotten och mineralindustrin på Gotland.

Medlen ska bland annat användas till investeringar i ny klimatsmart och resurseffektiv teknik och kompetenshöjning för anställda vid dessa industrier. Fonden kommer att komplettera andra EU-program och nationella initiativ på klimatområdet.

Tillväxtverket är förvaltande myndighet för fonden. Den första utlysningen av medel är öppen till den 15 september.

Presskontakt:
Max Ney
Pressekreterare hos landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg 
Tel 073 094 25 40 
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.