Connect with us

Marknadsnyheter

Kostnaden för livmodertransplantation beräknad

Published

on

Den uppmärksammade svenska forskningen kring livmodertransplantationer har tagit ett nytt steg – på området hälsoekonomi. För första gången finns nu en vetenskaplig kostnadsberäkning på genomförd behandling.

Den aktuella forskningen utgår från de nio livmodertransplantationer, med levande donatorer, som genomfördes 2013 under ledning av Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Transplantationerna gjordes inom ramen för världens första systematiska och vetenskapligt baserade studie på området. Efter den första födseln i Göteborg 2014 följde ytterligare sju födslar innan någon utanför Sverige födde barn efter livmodertransplantation. 

När kostnaderna nu kartlagts redovisas resultaten med vissa reservationer. Dels är antalet studerade fall begränsat till nio, och dels har behandlingarna utförts som del av ett forskningsprojekt med de krav det inneburit. Med det sagt ger studien ändå en kostnadsbild att utgå ifrån.

Den totala summan som forskarna kommit fram till, och som finns redovisad i tidskriften Human Reproduction, var i genomsnitt 74 564 euro, i dagens penningvärde. Summan omfattar kostnaderna kring både mottagare och donator.

Det som ingår är undersökningar och behandlingar året före transplantationen, inklusive IVF, själva operationerna på donator och mottagare, samt kostnaderna under två månader efter transplantationen, inkluderat kostnader för sjukskrivningar.

Viktig pusselbit

Enskilt största posten i kostnadsberäkningen var sjukfrånvaro (25,7 procent), följt av sjukhusvård efter operation (17,8), kirurgi (17,1), undersökningar inför operation (15,7), anestesi (9,7), läkemedel (7,8 procent), tester efter kirurgi (4,0) och återinläggning på sjukhus (2,2 procent).

Totalsumman beskrivs som relativt hög, delvis beroende på de omfattande vetenskapliga kraven. I en framtida klinisk miljö skulle den sammantagna kostnaden för en transplantation troligen bli lägre, menar forskarna.

Thomas Davidson är docent i utvärdering och hälsoekonomi vid Linköpings universitet, och studiens försteförfattare:

– Ur ett prioriteringsperspektiv är den här studien viktig eftersom den bidrar med en pusselbit när man ska fatta beslut om huruvida livmodertransplantation ska erbjudas inom offentligt finansierad hälso- och sjukvård. En kostnadsberäkning är en utgångspunkt för att framöver bedöma om åtgärden är kostnadseffektiv, säger han.

Kostnadseffektivitet mäts oftast i form av kostnad per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår, QALY, en måttstock som kombinerar ekonomi och aspekter kring livslängd och livskvalitet. Thomas Davidson igen:

– När kostnadseffektiviteten ska bedömas måste både kostnaden och effekten, gärna mätt i QALYs av åtgärden, relateras till alternativa behandlingar. 

Flera frågor återstår

Lars Sandman är professor i hälso- och sjukvårdsetik, föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet, och medförfattare i studien:

– Det återstår fortfarande väsentliga frågor som vi vill fortsätta utreda. En sådan är hur vi ska se på effekten av en livmodertransplantation. Ska den QALY-vinst som genereras omfatta endast vinsten för modern av att få genomgå en graviditet, föda ett barn och vara förälder till detta barn, eller ska även vinsten av att det föds ett barn läggas till? Det kommer att göra stor skillnad för kostnadseffektiviteten hos åtgärden – en viktig faktor i prioriteringssammanhang, säger han.

Mats Brännström, professor och korresponderande författare:

– Alla kostnader för utredning, personal och sjukhusvård bekostades av forskningsanslag och totalsumman var ungefär vad vi kalkylerat med, och jämförbar med den aktuella kostnaden för njurtransplantation från levande donator. Livmodertransplantation kommer med stor sannolikhet att bli mer kostnadseffektiv i framtiden med den robotkirurgiteknik vi utvecklat, som innebär kortare vårdtider och en snabbare återgång till arbetsliv, säger han.

Titel: The costs of human uterus transplantation: a study based on the nine cases of the initial Swedish live donor trial, https://doi.org/10.1093/humrep/deaa301

Kontakter:

Mats Brännström, tel. 0736 25 44 55, e-post mats.brannstrom@obgyn.gu.se

Thomas Davidson, tel. 0709 20 03 44, e-post thomas.davidson@liu.se

Lars Sandman, e-post lars.sandman@liu.se

Bilder:

Arkivbild från tidigare operation med forskarteamet bakom livmodertransplantationerna (foto: Björn Larsson Rosvall)

Porträttbilder på, från vänster, Thomas Davidson (foto: Emma Busk Winquist), Lars Sandman (foto: Charlotte Perhammar) och Mats Brännström (foto: Cecilia Hedström)

Margareta Gustafsson Kubista
Pressansvarig kommunikatör
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0705 30 19 80
press@sahlgrenska.gu.se

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Fakulteten har 4851 helårsstudenter, 942 forskarstuderande och 1774 anställda, www.gu.se/sahlgrenska-akademin

Continue Reading

Marknadsnyheter

Qred tillhandahåller nu Sveriges högsta ränta på sparkonton med bankgaranti

Published

on

By

Stockholm, 25 april 2024 – Qred, Europas nyaste bank och ett av Sveriges snabbast växande företag, presenterar idag utvidgningen av sitt produktutbud för att inkludera sparkonton för privatpersoner i Sverige. Detta strategiska drag stärker ytterligare Qreds engagemang för att möta de mångfaldiga finansiella behoven hos sin målgrupp.

Qred erbjuder nu ett pålitligt och bekvämt alternativ för privatpersoner som vill växa sina finanser. Med konkurrenskraftiga räntor och flexibla insättningsalternativ är sparkontona utformade för att möta kundernas olika behov. Qreds användarvänliga onlineplattform säkerställer enkel åtkomst och hantering av medel, vilket ger användarna möjlighet att effektivt nå sina ekonomiska mål.

”Jag är glad att kunna börja erbjuda sparkonton med riktigt konkurrenskraftiga räntor till svenska sparare. Vi kommer att använda pengarna för att hjälpa entreprenörer att skapa ytterligare fler jobb. Det är en win-win.” säger Emil Sunvisson, VD på Qred.

Sparkontona lanseras i samarbete med Vilja, den ledande leverantören av insättningslösningar i Norden.

Läs mer om Qreds sparkonton här: https://www.qred.se/sparkonto

För mer information, vänligen kontakta:
Andrea Romander

Head of Communications & Sustainability
andrea.romander@qred.com

Om Qred

Qred grundades 2015 av entreprenörer för entreprenörer och är nu Sveriges snabbast växande fintechföretag enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledare i Norden med Sveriges nöjdaste kunder enligt Trustpilot. Med verksamhet i Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna, Belgien, Norge och Brasilien har Qred gett ut mer än 100 000 lån till småföretag. Ett helt automatiserat och egenutvecklat kreditvärderingssystem gör det möjligt för Qred att snabbt och konkurrenskraftigt förse företagsägare med det stöd de behöver för att växa.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från Hemnet Group AB (publ):s årsstämma 2024

Published

on

By

Årsstämman i Hemnet Group AB (publ), som hölls idag torsdagen den 25 april 2024 i Stockholm, beslutade i enlighet med styrelsens och valberedningens samtliga framlagda förslag.

Fastställande av balans- och resultaträkningar
Årsstämman fastställde resultat- och balansräkningarna för moderbolaget och koncernen för verksamhetsåret 2023.

 

Utdelning
Årsstämman beslutade om en utdelning till aktieägarna om 1,20 kronor per aktie för verksamhetsåret 2023. Som avstämningsdag för utdelningen fastställdes måndagen den 29 april 
2024. Utdelningen beräknas betalas ut genom Euroclear Sweden AB:s försorg fredagen den 3 maj 2024.

 

Ersättningsrapport
Årsstämman godkände styrelsens framlagda ersättningsrapport.

 

Styrelse
Årsstämman beviljade styrelseledamöterna och den verkställande direktören ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

 

Årsstämman beslutade att antalet styrelseledamöter ska uppgå till sju och omvalde styrelseledamöterna Anders Nilsson, Anders Edmark, Håkan Hellström, Tracey Fellows, Nick McKittrick och Maria Redin. Rasmus Järborg valdes till ny styrelseledamot.

 

Anders Nilsson valdes om till styrelseordförande.

 

Styrelseledamoten Pierre Siri hade avböjt omval.

 

Styrelsearvode
Årsstämman beslutade att ersättning till styrelsens ledamöter ska utgå med 375 
000 kronor årligen till vardera styrelseledamot och med 910 000 kronor årligen till styrelsens ordförande. Årsstämman beslutade vidare att ersättning till revisionsutskottets ledamöter ska utgå med 85 000 kronor årligen till vardera ledamot i revisionsutskottet och med
160 000 kronor årligen till revisionsutskottets ordförande, samt att ersättning till ersättningsutskottets ledamöter och till ersättningsutskottets ordförande ska utgå med 85 000 kronor årligen till vardera ledamot.

 

Revisor
Årsstämman omvalde det registrerade revisionsbolaget Ernst & Young Aktiebolag till bolagets revisor för tiden intill slutet av årsstämman 2025.

 

Beslut om godkännande av uppdaterad instruktion för valberedningen
Årsstämman beslutade att godkänna uppdaterad instruktion för valberedningen.

 

Bemyndigande för styrelsen att besluta om nyemission av aktier
Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen, under tiden fram till nästkommande årsstämma, besluta om nyemission av aktier, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt. Antalet aktier som emitteras med stöd av bemyndigandet får inte överstiga högst tio (10) procent av aktiekapitalet baserat på aktiekapitalet i bolaget vid tidpunkten för årsstämman 2024.

 

Beslut om minskning av aktiekapitalet genom indragning av egna aktier och ökning av aktiekapitalet genom fondemission
Årsstämman beslutade om en minskning av bolagets aktiekapital med ett belopp om 1 663 090,371164 kronor genom indragning av de 2 112 069 egna aktier som per den 18 mars 2024 hade återköpts av bolaget genom bolagets återköpsprogram. Minskningsbeloppet ska avsättas till fritt eget kapital.

 

I syfte att återställa aktiekapitalet efter minskningen av aktiekapitalet beslutade årsstämman samtidigt om en ökning av aktiekapitalet genom en fondemission med ett belopp om 1 663 090,371164 kronor utan utgivande av nya aktier, varvid minskningsbeloppet ska överföras från fritt eget kapital.

 

Implementering av ett långsiktigt prestationsaktieprogram och överlåtelse av stamaktier till deltagarna i prestationsaktieprogrammet
Årsstämman beslutade om implementering av ett långsiktigt prestationsaktieprogram (”Prestationsaktieprogram 2024/2027
”) för nyckelanställda i Hemnet Group AB (publ). Inom ramen för Prestationsaktieprogram 2024/2027 beslutade årsstämman att överlåta högst 42 000 stamaktier i Hemnet Group AB (publ) till deltagarna i Prestationsaktieprogram 2024/2027.

 

Bemyndigande för styrelsen att besluta om återköp av bolagets aktier
Årsstämman beslutade att bemyndiga styrelsen att under perioden fram till årsstämman 2025, vid så många tillfällen som den anser lämpligt, förvärva högst så många av Hemnet Group AB (publ):s aktier att bolagets innehav vid var tid inte överstiger tio procent av samtliga aktier i Hemnet Group AB (publ). Förvärv ska ske på Nasdaq Stockholm till ett pris per aktie inom vid förvärvstillfället gällande kursintervall. Syftet med bemyndigandet är att ge styrelsen en möjlighet att justera Hemnet Group AB (publ):s kapitalstruktur.

 

____________________________

 

 

Fullständiga förslag avseende årsstämmans beslut enligt ovan finns tillgängliga på Hemnet Group AB (publ):s hemsida, www.hemnetgroup.se.

 

Styrelsen

Hemnet Group AB (publ)

 

 

*****************************************

För mer information, kontakta:

 

Pressförfrågningar
Staffan Tell, Head of PR
M: +46 733 67 66 85
E: staffan.tell@hemnet.se

 

IR-förfrågningar
Anders Örnulf, CFO
M: +46 72 732 10 12
E: anders.ornulf@hemnet.se

Nick Lundvall, IR Manager & Head of Corporate Development
M: +46 76 145 21 78
E: nick.lundvall@hemnet.se

Om Hemnet
Hemnet driver Sveriges ledande bostadsplattform. Bolaget grundades som ett branschinitiativ 1998 och har sedan dess utvecklats till en värdeskapande marknadsplats för bostadsmarknaden. Genom att erbjuda en unik kombination av produkter, insikter och inspiration har Hemnet byggt varaktiga relationer med köpare, säljare och fastighetsmäklare i över 20 år. Hemnet delar tillsammans med sina målgrupper en gemensam passion för hemmet och drivs av att vara en oberoende och självklar plats för människor att vända sig till vid de olika bostadsbehov som uppstår genom livet. Detta reflekteras i Bolagets vision att vara nyckeln till din bostadsresa, där Hemnet med sina produkter och tjänster vill öka effektiviteten, transparensen och rörligheten på bostadsmarknaden. Hemnet är noterat på Nasdaq Stockholm (“HEM”).

Följ oss: hemnetgroup.se / Facebook / X / Linkedin / Instagram

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

A Beautiful Soup tar Stadsutvecklingsdagarna till Göteborg

Published

on

By

Stadsutvecklingsdagarna, som arrangeras av A Beautiful Soup, är mötesplatsen för samhällsbyggnad och hållbar stadsutveckling. Arenan har vuxit till en av Almedalens största och nu står det klart att Stadsutvecklingsdagarna kommer till Göteborg under Frihamnsdagarna 29–31 augusti.

– Frihamnsdagarna har blivit en viktig arena för öppna och demokratiska samtal, inte minst bland stadsutvecklande aktörer och beslutsfattare. Att vi nu tar Stadsutvecklingsdagarna till Frihamnsdagarna innebär att vi får en scen helt dedikerad åt stadsutvecklingsfrågor, berättar Ulf Kamne, vd för A Beautiful Soup i Göteborg.

– Stadsutvecklingsdagarna tar ett helhetsgrepp runt viktiga frågor som kräver många olika perspektiv. Genom samarbetet med A Beautiful Soup blir Frihamnsdagarna en ännu mer relevant arena för samhällsbyggande aktörer, berättar David Björneloo, initiativtagare för Frihamnsdagarna.

Utöver seminarier kommer rundabordssamtal, mingel och utställningar kopplat till hållbar stadsutveckling att anordnas i direkt anslutning till Stadsutvecklingsdagarnas tält i Frihamnen.

Stadsutvecklingsdagarna samlar företag och organisationer med ett särskilt starkt engagemang för stadsutveckling, klimatomställning och social hållbarhet. Liksom tidigare år kommer Stadsutvecklingsdagarna även att arrangeras under Almedalsveckan i Visby 25–27 juni.

– Vi tar med stora delar av vårt koncept från Almedalen till Frihamnsdagarna, men upplägget kommer också anpassas efter lokala förutsättningar och seminarierna har ett mer lokalt fokus än vad vi ser i Almedalen, säger Ulf Kamne. 

För mer information kontakta: 
Mathias Axelsson
Projektledare, A Beautiful Soup
mathias.axelsson@abeautifulsoup.se
072-536 00 71

A Beautiful Soup 
A Beautiful Soup är en PR-byrå som är specialiserad på hållbarhet och stadsutveckling med fokus på Public Affairs. Vi har särskilt god kunskap kring påverkansarbete riktat mot kommuner och regioner. A Beautiful Soup driver Stadspodden, Stadspodden Väst och Stadsutvecklingsdagarna.

Besök hemsida för mer information: https://www.abeautifulsoup.se

Frihamnsdagarna
Frihamnsdagarna är ett årligen återkommande evenemang i Göteborg som är öppet för allmänheten att besöka, där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå. Frihamnsdagarna verkar för ökad demokrati och drivs utan vinstsyfte. Evenemanget anordnas av den samhällsnyttiga partipolitiskt och religiöst obundna föreningen Frihamnsdagarna. Alla samhällsfrågor är välkomna och medverkande företag, föreningar och organisationer uppmanas i år att lyfta hållbarhet och förändring under temat Be the change. Frihamnsdagarna äger rum på Bananpiren i Göteborg 29–31 augusti. 

Besök hemsida för mer information: https://frihamnsdagarna.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.