L: Möjliggör för kärnkraftverk på fler platser

| 29 juni, 2022 | 0 kommentarer

Elproduktionen behöver fördubblas i Sverige innan 2040 om vi ska kunna genomföra klimatomställningen. För att det ska lyckas kommer kärnkraften spela en central roll tillsammans med sol- och vindkraft. Men idag är de politiska hinderna för byggandet av ny kärnkraft höga, detta vill Liberalerna ändra på och möjliggöra för nya små modulära kärnkraftverk.

Idag föreslår Liberalerna:

  1. En lagändring som möjliggör byggandet av ny kärnkraft på fler platser
  2. Ta bort begränsningen om tio kärnkraftsreaktorer i kommersiell drift
  3. 14 platser i Sverige för var byggandet av ny kärnkraft bör möjliggöras

Verkligheten har kommit ikapp. Efter 20 år av en naiv energipolitik måste det bli enklare att bygga ny kärnkraft i hela Sverige för att klara energibehovet. Nu vill Liberalerna ta bort de-factoförbudet mot kärnkraft, säger Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna.

Idag pekar vi ut 14 platser där vi ser ett behov av att möjliggöra för byggandet av nya små modulära reaktorer. Det är platser som passer särskilt bra för möta framtidens efterfrågan och lägger grunden för lägre elpriser, klimatomställning och ny industrialisering av hela vårt land, säger Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna.

Lämpliga platser för möjliggöra byggandet av ny kärnkraft:

Barsebäck, Borfjorden, Forsmark, Ringhals, Simpevarp, Stenungsund, Sternö-Sillerudshamnen, Gotland, Marviken, Oxelösund, Södra Värmland, Norrlandskusten, Boden-Luleå, området kring Kiruna.

Kontakt

Liberalernas presstjänst: 070 854 90 20

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.