Lantmännens skördeprognos: Bra vallskördar och ovanligt mycket höstvete i Hälsingland

| 13 juli, 2021 | 0 kommentarer

Växtodlingssäsongen i Hälsingland har bjudit på goda förutsättningar och regionens lantbrukare har kunnat bärga en bra första vallskörd. Intresset för att odla höstvete har ökat dramatiskt till årets skörd och förutsättningarna ser hittills goda ut även för spannmålsskörden.

I Hälsingland odlas mycket vall, men också flera sorters spannmålslag där vårkorn och vete är de största grödorna men där intresset för att odla höstgrödor har ökat de senaste åren. Skörden 2020 var snabb och intensiv vilket gjorde att lantbrukarna i Hälsingland kunde så större arealer höstvete än vad som brukar hinnas med.

– Vi ser en ökning på cirka 20 procent i årets höstsådda arealer mot 2020 års skörd. Det beror dels på att väderförutsättningarna vid sådd var goda i regionen, dels på ett generellt ökat intresse för att odla höstvete. Vi har många kompetenta spannmålsodlare i Hälsingland och när man ser att andra lyckas med goda resultat blir fler intresserade av att testa, säger Hans Westbom, regionchef region Norr på Lantmännen.

Våren var kall och blöt på de flesta områden i Hälsingland. Detta gjorde att vårsådden, som till största delen består av vårkorn och vete, startade i början av maj, men kunde då i stort genomföras enligt plan. I slutet av maj, vilket också är något senare än normalt, bärgades på sina håll den första vallskörden där kvantiteten var förhållandevis stor i större delen av regionen.

– Vallskörden är viktig för regionens mjölk- och köttbönder och därför är det glädjande att förstaskörden blev bra för huvuddelen av lantbrukarna. Förutsättningarna för andraskörden ser så här långt också goda ut, även om det varierar beroende på hur mycket regn som kommit, säger hans Westbom.

Den andra vallskörden bedöms ske i slutet av juli och skörden av spannmål väntas starta i slutet av juli till mitten av september. Hur stor spannmålsskörden blir avgörs av vädret kommande månad.

– Vi ser idag ut att gå mot en bra spannmålsskörd, men potentialen kan förändras mycket beroende på hur vädret blir kommande veckor. Önskvärt vore dagstemperaturer på mellan 20 och 25 grader och regn på nätterna, då ges grödorna bra förutsättningar för att utvecklas optimalt, säger Hans Westbom.

Läs gärna Lantmännens skördeprognos för hela landet, www.lantmannen.se.

För mer information, kontakta:

Hans Westbom, regionchef för region Norr på Lantmännen
Tel: 072-24 22 746
E-post: [email protected]

Lantmännens pressavdelning 
Tel: 010 556 88 00
E-post:
[email protected]

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 19 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 45 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP, Korvbrödsbagarn och Hatting. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *