Lantmännens skördeprognos: En blöt vår följt av torka i juni påverkar skörden i Västernorrland

| 13 juli, 2021 | 0 kommentarer

Växtodlingssäsongen i Västernorrland har bjudit på både stora regnmängder och långvarig torka vilket påverkat vallskörden och potentialen i den kommande spannmålsskörden

Våren var kall och blöt på de flesta områden i Västernorrland. Detta gjorde att vårsådden, som till största delen består av vårkorn startade så sent som i slutet av maj, men kunde då genomföras enligt plan. I mitten av juni bärgades på sina håll den första vallskörden. Trots torkan under maj är det många lantbrukare som upplever att man har fått en riklig mängd.

– Vallskörden är viktig för regionens mjölk- och köttbönder. Många fick en riklig förstaskörd och vi är mycket glada över det regn som har kommit i juni för det bäddar för en god återväxt av vallarna inför andraskörden, säger Hans Westbom, regionchef region Norr på Lantmännen.

Regnet var också välbehövligt för spannmålen, som är beroende av regn för att utvecklas optimalt. I dag visar vårspannmålen en normal tillväxt, men hur stor spannmålsskörden blir avgörs av vädret kommande månad.

– Vi ser idag ut att gå mot en normalstor spannmålsskörd, men potentialen kan förändras mycket beroende på hur vädret blir kommande veckor. Önskvärt vore dagstemperaturer på mellan 20 och 25 grader och regn på nätterna, då ges grödorna bra förutsättningar för att utvecklas optimalt, säger Hans Westbom.

Läs gärna Lantmännens skördeprognos för hela landet, www.lantmannen.se.

För mer information, kontakta: 

Hans Westbom, regionchef för region Norr på Lantmännen
Tel: 072-24 22 746
E-post: [email protected]

Lantmännens pressavdelning 
Tel: 010 556 88 00
E-post: [email protected]

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 19 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 45 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP, Korvbrödsbagarn och Hatting. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *