Lantmännens skördeprognos: Värme och torka i juni sänker skörden i Halland, Skåne och Blekinge

| 13 juli, 2021 | 0 kommentarer

Skördepotentialen i Halland, Skåne, Blekinge ser ut att gå mot nivåer strax under det normala. Orsaken är stora höga temperaturer och torka i juni.

Regionen har under året haft en relativt jämn utveckling i jämförelse med övriga landet. Störst avvikelser återfinns i norra Halland och delar av Blekinge. Till följd av att skörden 2020 var snabb och intensiv, kunde lantbrukarna i Halland, Skåne och Blekinge avsluta rekordtidigt. Det skapade förutsättningar att tidigt komma ut i fält och så höstsådden.

– Det har aldrig såtts så mycket höstraps och höstspannmål i den här regionen som i år. Att förutsättningarna dessutom var väldigt gynnsamma ur vädersynpunkt passar bra ur lantbrukarsynpunkt då det råder höga priser på raps just nu, säger regionchef Fredrik Bodin.

En mild höst gjorde att grödorna hann etablera sig bra, växa lagom långsamt för att bygga ett bra rotsystem. Men likt andra delar av landet uppstod på sina håll problem med skadegörare och bladlöss som orsakar missväxt, främst i tidigt sådda höstvetearealer och i de kustnära områdena.

I mars växlade väderleken snabbt och vi fick plötsligt mycket kalla temperaturer. En del grödor har utvintrat men överlag klarade sig dock grödorna i dessa områden väl.

Den kalla våren, som höll i sig in i maj, gjorde att lantbrukarna i regionen fick vänta länge med vårsådden. Då den stora höstsådden klarat sig väl blev årets vårbruk ganska litet och kunde avslutas snabbt och enligt plan.

– Väderförhållandena var goda under större delen av maj, grödan fick lagom med nederbörd på de flesta håll och temperaturerna var på lagom nivåer. Höstens fina bestånd kunde utvecklas väl, och vårgrödorna fick en bra start, säger Fredrik Bodin.

För lantbrukarna i norra Halland blev det något svårare till följd av ovanligt stora och för grödan ogynnsamma mängder nederbörd under våren. När grödorna står i vatten försvinner kväve som behövs för grödornas utveckling och vattnet genererar en försämrad syretillförsel till rötterna.

Den stora vändningen för vad som såg ut att bli en god skörd kom dock först i juni då höga temperaturer och torka stressade grödan att på kort tid gå i ax. Framför allt torkan har bidragit till minskad skördepotential i de södra delarna av landet.

– Inom lantbruket ser man gärna att väderomslagen blir mindre ombytliga och kraftfulla. Man föredrar en långsammare process så att axet utvecklar många kärnor som matas långsamt och därmed blir fylligare. Med den här värmen så svettas grödorna både näring och vatten, fotosyntesen avstannar och man får helt enkelt en gröda som avkastar sämre, säger Fredrik Bodin.

Skörden spås starta i slutet av juli med de tidiga spannmålsgrödorna.

Gällande vallarna så gynnades även de av höstens fina förutsättningar och den svala våren. De hann växa sig tjocka och täta. Förstaskörden blev på de flesta håll i regionen hög och av mycket god kvalitet. En god vallskörd är av stor vikt, främst för regionens animalieproducenter.

– De som tog förstaskörden tidigt hann få ett regn på återväxten och kan med lite tur få en hyfsad andraskörd. Men de allra flesta vallar har inte fått någon vidare återväxt på grund av torka och värme och ser ut att gå mot en låg andraskörd.

Läs gärna Lantmännens skördeprognos för hela landet, www.lantmannen.se.

För mer information, kontakta: 

Fredrik Bodin, regionchef för region Syd på Lantmännen 
Tel: 0738 67 59 46 
E-post
[email protected]  

Lantmännens pressavdelning   
Tel: 010 556 88 00  
E-post
[email protected] 

Om Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 19 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 45 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP, Korvbrödsbagarn och Hatting. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *