Lärarförbundet och OAJ: Vaccineringen av lärare måste påskyndas

| 19 februari, 2021 | 0 kommentarer

Covid 19-vaccineringen av lärare och annan skolpersonal måste påskyndas. Det kräver Olli Luukkainen, ordförande för Undervisningssektorns fackorganisation OAJ i Finland, och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett gemensamt ställningstagande.

Finland har klarat att begränsa coronasmittan något mer än Sverige, men i skolor och förskolor är problematiken likartad. Nära kontakter hör till vardagen och det är så gott som omöjligt att hålla avstånd.

– Lärare, rektorer, förskollärare och övrig personal inom utbildningsområdet bör få vaccin mot covid-19 omedelbart efter att personalen inom vård och omsorg samt riskgrupperna fått sina doser. Det är viktigt för hela samhället att skolor och förskolor kan hålla öppet, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

– Arbetsbelastningen för lärare har aldrig varit högre än under den här pandemin. Till det kommer den starka oron som många känner och som faktiskt också är ett arbetsmiljöproblem. Det är centralt att lärarna hålls friska, både för att skolor och förskolor ska kunna hålla öppet och för att lärarkåren ska orka, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

I både Finland och Sverige ses nu negativa konsekvenser av distansundervisningen. Många elever förlorar greppet om studierna vilket riskerar att få allvarliga konsekvenser på såväl individ- som samhällsnivå. Lärare kan inte ersättas av onlineutbildning, det visar bland annat en ny OECD-studie. Därtill kommer att tillgången till digitala verktyg är långtifrån rättvis.

OAJ och Lärarförbundet är därför övertygade om att covid 19-vaccineringen av lärare och annan skolpersonal måste påskyndas. Öppna skolor och förskolor är en nödvändighet inte bara med tanke på samhällsfunktionerna, utan också för att minimera ytterligare kunskapstapp.

– Våra länder behöver friska lärare. Vi har inte råd att vänta, säger Johanna Jaara Åstrand och Olli Luukkainen.

För mer information, kontakta pressjouren på:

08-737 69 02

[email protected]

Om Lärarförbundet och OAJ:

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 232 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

OAJ har 116 000 medlemmar och representerar hela sektorn för utbildning, fostran och forskning i Finland.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *