Lekfull normkritik och nyfiket utforskande på Möbelmässan

| 31 januari, 2018 | 0 kommentarer

on, jan 31, 2018 10:08 CET

Lekfullt ifrågasättande av normer och nyfiket utforskande av stadsmiljön präglar HDK – Högskolan för design och konsthantverks två montrar på Möbelmässan i Stockholm, som pågår 6–10 februari.

I utställningen Playing by the rules? utmanas betraktaren att tänka om och att tänka större. Givna regler och normer ställs på ända genom studenternas lekfulla ifrågasättande. Och större frågor väcks. Som i Sofia Florells balanserande bord Dine Toget(t)her(e) – Dine together, to get there som kräver samarbete och tålamod för att bordet ska hamna i balans och ge lika utrymme till båda sidor.  

I Head Space har Elin Werner skapat en kudde som även kan användas som skydd mot omvärldens stress och krav.

– Jag ville skapa ett objekt som hjälper när allt bara är kaos, ett utrymme för att kommunicera känslor på ett ickeverbalt sätt, säger Elin Werner. Head Space hjälper att skapa lugn och trygghet i situationer då vi är fyllda av nervositet, oro och stress.

I utställningen HAMN har studenter i möbeldesign inriktning trä fokuserat på Frihamnen i Göteborg, ett område som är under stark utveckling. Med utgångspunkt i platsens historia och kulturarv utforskar studenterna vad det är som binder oss till en offentlig plats. Frihamnens dolda värden har lyfts fram och fått fysisk form i studenternas projekt.

I Souls of Frihamnen har Richard Collier inspirerats av hamnens industriella armaturer och skapat varelser som befolkar området.

­– Jag ville utforska en alternativ historieberättelse och valde att fokusera på olika uttryck som symboliserar ”familjen” och på så sätt spegla den grupp människor som snart kommer att befolka Frihamnen, säger Richard Collier, student i möbeldesign inriktning trä.

Playing By the Rules är en samlingsutställning med studenter i design och smyckekonst på HDK. Utställningen visas i monter C20:27, med officiell invigning 6 februari kl. 15-16.

HAMN är en utställning med studenter i möbeldesign inriktning trä på HDK vid Steneby. HAMN visas i monter C19:47, med officiell invigning 6 februari kl. 14-15.

Kontakt

Elin Werner, student design: 0704-36 58 25, [email protected]
Jesper Norda, ansvarig lärare Playing By the Rules: 0767-611 922, [email protected]

Richard Collier, student möbeldesign inriktning trä: 0793-13 93 44, [email protected]

Rasmus Malbert, ansvarig lärare Hamn: 0709-20 50 58, [email protected]

För högupplösta pressbilder och mer information

Playing By the Rules: www.hdk.gu.se/playingbytherules

HAMN: www.hdk.gu.se/hamn

Mer om Stockholm Furniture Light Fair: stockholmfurniturelightfair.se

Carina Krantz
Kommunikatör
HDK – Högskolan för design och konsthantverk
e-post: [email protected]

telefon
: 031 786 6521, 0701-46 39 96

Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Adda oss på Snapchat (Göteborgs universitet). Följ oss på Instagram.
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 800 studenter och 6 200 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *