Liberalerna: Arbetslinjen kräver kraftfulla skattesänkningar

| 20 juli, 2021 | 0 kommentarer

Idag är det alldeles för svårt att komma in på svensk arbetsmarknad, särskilt för nyanlända, funktionsnedsatta och ungdomar. Antalet långtidsarbetslösa i Sverige riskerar att nå över 200 000 personer. Liberalerna presenterar därför flera viktiga och nya förslag för att bryta långtidsarbetslösheten och få fler i arbete. Att kunna försörja sig själv är vägen till ett självständigt liv. Därför föreslår Liberalerna:

  • Sänkt skatt ner till nordisk nivå
  • Ny yrkesskola – betygslösa ska få utbildning i bristyrken.
  • Inför ett bidragstak

– Svensk arbetsmarknad är i en nedåtgående spiral. Socialdemokraternas krav på ökade bidrag, höjda skatter och ineffektiva arbetsmarknadsinsatser är fel väg att gå. För att återstarta Sverige och få fler i jobb krävs att politiken enas om arbetslinjen, där fokus ligger på jobb framför bidrag. Det är med fler i jobb Sverige kan bli möjligheternas land för alla, säger Arman Teimouri (L), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Därför föreslår Liberalerna att:

Sänkt skatt ner till nordisk nivå
Beskattningen på arbete måste fortsätta sänkas kraftfullt. En genomsnittlig arbetstagare i Sverige betalar 43 procent i skatt på sin lönekostnad. Det är inte bara bland de högsta skattenivåerna i OECD-området, utan också den högsta skattenivån bland de nordiska länderna som har samma välfärdsmodell som vi. I genomsnitt skulle sänkningen vi föreslår innebära sänkta skatter och avgifter för en löntagare och arbetsgivare med drygt 2 000 kronor i månaden per heltidsanställd.

Ny yrkesskola – betygslösa ska få utbildning i bristyrken
Vi vill införa en ny yrkesutbildning för vuxna motsvarande gymnasial nivå, med stort inslag av arbetsplatsförlagt lärande. Utbildningen ska vara öppen för alla som saknar gymnasiekompetens, men vara särskilt anpassad för att kunna följa fullgjord SFI.

Inför ett bidragstak
Ett bidragstak liknande det danska, där summan av bidragen som regel är lägre än lönen från arbete, bör införas i syfte att undvika att utbetalningar staplas på varandra inom ett hushåll.

 

Tid: 11.15 den 20 juli

Plats: Downtown Camper by Scandic, Brunkebergstorg 9

 

Kontakt: 

Liberalernas presstjänst: 070-854 90 20

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *