/ Lindeberghemmet – En byggnation med noll fossila utsläpp och återvunna aluminiumfasader

| 29 juli, 2022 | 0 kommentarer

Hemtrevnad och vida vyer från en vacker takterrass hittar man på Lindeberghemmet i Oslo. Ett BREEAM Excellent certifierat projekt där man har lyckats uppnå noll fossila utsläpp under byggnationen. SAPA:s glasfasader, fönster och dörrar i återvunnet aluminium har via H-Fasader GlassTeam levererats till projektet.

 

År 2017 startade rivningsarbetet av det tidigare äldreboendet i norska Lindeberg och i stället skulle ett mer modernt boende byggas från grunden och få ta sin plats som Lindeberghemmet. 2021 invigdes den nya byggnaden som innehåller 144 vårdplatser, behandlingsrum och café. Likaså porlar den vackra Lindebergs bäcken längs med de ljuvliga uteplatserna och motionsspåren. Boendet är framtidsinriktat och har som mål att vara en trivsam och miljövänlig plats, både för de som bor och arbetar där.

Automatiserad teknik i fokus

Redan från början har mycket planering samt tid lagts på att skapa och forma ett hemtrevligt boende där byggnadens kronjuvel är den vackra takterrass som blickar ut mot Oslo. Välkomnande och varma gemensamma utrymmen ska stärka hemtrevnaden medan teknik ska underlätta för personalen att fokusera mer på vårdnaden. Med en automatiserad teknik får alla rum ett enskilt badrum med tillhörande toalett som har höj- och sänkfunktioner samt spolning. Detta för att den boende ska kunna klara sig så bra som möjligt på egen hand. Den här automatiserande tekniken är helt unik i Oslo. 

Miljövänlig byggnation med noll fossilutsläpp

Lindeberghemmet värms upp av 28 energibrunnar tillsammans med cirka 1 000 solpaneler som finns på byggnadens tak, fasader samt på en pergola som sitter över takterrassen. Under byggnationen användes brunnarna för att generera energi och uppvärmning, vilket har gjort att projektets CO2 utsläpp minskat drastiskt och gynnat Lindebergs näringsliv. Byggplatsen har även lyckats vara helt fossilfri under byggprocessen och använt sig av energigenererande maskiner i den mån det har gått. Byggplatsen har lyckats att skapa en cirkulär arbetsplats där all energi och drivmedel finns inom närområdet, detta var redan från början med i den detaljrika processplaneringen.

– Vi upprättade en processplan som innehöll en skriftlig bedömning av skissprojektets utvecklingsmöjligheter och hur vi skulle kunna arbeta tillsammans i projektet så att projektet kunde genomföras inom tekniska och ekonomiska ramar, utan minskning av innehåll eller omfattning, säger HUS arkitekter, som är arkitekt för projektet.

HUS arkitekter fortsätter med att förklara vikten av det ömsesidiga förtroendet som finns mellan aktörerna för att framgångsrikt ro projektet i land.

– Planen för användarinvolvering ingick i processplanen där viktiga framgångskriterier var upprättandet av ömsesidigt förtroende, ett tydligt mandat för engagemang samt en kontrollerad, steg-för-steg-process med ökande grad av detaljering och mognad av lösningar, säger HUS arkitekter”

Lindeberghemmets byggnation är certifierat med Excellent enligt BREEAM.

 

Design med låg förbrukning

Lindeberghemmet är inget standardprojekt, utan har bland annat avancerade tekniska egenskaper utöver det vanliga. Byggnaden är även utformad att endast använda sig utav en femtedel så mycket energi som plan- och bygglagen vanligtvis kräver för denna typ av byggnation. Detta är en förbluffande och spännande design som verkligen har lagt fokus på miljöaspekten och tagit byggnationen till ett mer framtidsorienterat tänk. Det har även använts en 3D-model för att strukturera upp arbetet på bästa sätt och som bidragit till att lösa olika problem längst vägen.

 

– Pilotprojektet genomfördes med flera veckomöten där Integrated Concurrent Engineering (ICE) var ett viktigt processverktyg. Aktörerna samlokaliserades, diskuterade och löste problem med omfattande användning av en 3D-model. Processen var välstrukturerad, säger HUS arkitekter.

 

SAPA har genom H-Fasader GlassTeam levererat 6,6 ton fasader, fönster och dörrar till Lindeberghemmet. Genom att använda SAPA:s fasader, fönster och dörrar i Hydro CIRCAL återvunna aluminium har en besparing på koldioxidutsläpp och energi varit möjlig. Bland annat genom att produktionen endast kräver 5 % av den energi som krävs för framställningen av primäraluminium.

 

 

Fakta

SAPA-produkter: Sapa 2086 dörrar, Sapa 1086 fönster och Sapa 4150 fasader.

SAPA-kund: H-Fasader GlassTeam AS

Arkitekt: HUS-arkitekter AS

Fotograf: Daniel Hundven-Clements

 

 

 

Press contact:

Caroline Jonson

Communication Manager

+46 76 113 97 98

[email protected]

/ OM SAPA

SAPA är en av de största leverantörerna av byggnadssystem i aluminium i Europa. SAPA erbjuder arkitekter, planerare, metalltillverkare, investerare och husägare över hela världen ett omfattande utbud av innovativa, pålitliga och estetiskt tilltalande aluminiumsystem för fasader, fönster, dörrar och byggnadsintegrerade solceller.

SAPA är ett varumärke som tillhör Hydro, ett globalt integrerat aluminiumföretag med produktions-, försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter över hela värdekedjan – Från bauxit, aluminiumoxid och energiframställning till aluminiumproduktion, rolled products, extrudering och återvinning. Med huvudkontor i Norge har företaget cirka 35 000 anställda i mer än 40 länder världen över. Med mer än ett sekels erfarenhet inom produktion av förnybar energi, teknikutveckling och många samarbeten med andra företag genom åren.

 

/ FÖLJ OSS

facebook.com/Sapa-sverige

www.linkedin.com/company/sapa-sverige

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.