Lödöse museum bjuder upp till dans!

| 14 november, 2017 | 0 kommentarer

ti, nov 14, 2017 14:05 CET

Fantastiska Thomas Wegebrand gästar Lödöse museum och håller workshop i medeltida dans på Familjesöndagen den 26 november. Thomas mega-dans-workshop under Medeltidsveckan på Gotland har blivit något av en tradition, och senast deltog över hundra personer!

Dansen fanns i hela samhället under medeltiden, både fattig som rik, gammal som ung, befattade sig med denna aktivitet. Det fanns allt från enkla långdanser till riktigt avancerade pulshöjare med riktigt svårt fotarbete. Vid festligheter började man ofta med något enklare tidigt på kvällen, så att barn och gamla kunde hänga med, för att sedan höja ribban allt eftersom kvällen gick.

Dans för alla

På Lödöse museum får alla följa med såklart, Thomas är van instruktör och skicklig på att lägga instruktionerna på rätt nivå för gruppen.

– Det är det som är så roligt med medeltida dans, säger Thomas, att det finns något för alla.

Thomas har dansat medeltida dans i många år, och har dansat ihop med Marie Schmidt som jobbar på Lödöse museum som pedagog.

– Thomas har en förmåga att få med sig människor med sin utstrålning och värme, säger Marie Schmidt. Han är en glad och härlig människa att ha omkring sig, och dessutom en mycket duktig instruktör, fortsätter Marie.

Rik? Då kunde du förmodligen dansa!

Under medeltiden var dans inte något man bara gjorde för nöjes skull, utan även viktigt för att visa sin sociala status. Ju duktigare du var på dans desto rikare var du förmodligen, eftersom det bara var de rika som hade råd att anställa danslärare och dessutom hade tid att öva hela dagarna eftersom de inte behövde arbeta. Det är också de rikas danser vi känner till mest om idag, eftersom det är danslärarnas instruktioner som finns bevarade. De lägre klassernas danser känner vi inte till lika väl, men vi kan vara säkra på att de dansade, det kan man bland annat se på bilder från medeltiden.

Inte bara dans

Det var inte bara dans man ägnade sig åt när det begav sig – spel var ett annat nöje man också ägnade sig åt. På Lödöse museum finns en stor mängd spelpjäser och en flera spelbräden som man hittat från det medeltida Lödöse. Bland annat spelade man schack, Alquerque, hnefatafl och kvarnspel.

Mellan kl. 11-13: kan du göra ditt egna kvarnspel tillsammans med museets pedagog.

Program

Kl. 13-14: Thomas Wegebrand är instruktör i medeltida dans, tar med både stora och små in i medeltidens dansanta värld.

Passar både barn och vuxna. Gratis, men föranmäl gärna till: [email protected]
Pssst – senast Thomas besökte oss var det fullt, så anmäl i tid!

Kl. 11-13: Pyssel i museiverkstan. Tillverka ditt egna kvarnspel. Gratis.

Kontakt

Liselotte Öhrling
pedagog  
Lödöse museum/Västarvet
Tfn: 010-441 43 89 / 0761-38 96 03
[email protected]

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *