Magiska tankevärldar i ny digital utställning från Västarvet.

| 2 juli, 2019 | 0 kommentarer

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om människans magiska tankevärldar, fylld med berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet. Möt folklivsforskaren Bengt af Klintberg, psykologen Armita Golkar, författaren Sara Bergmark Elfgren, journalisten och viralgranskaren Jack Werner och många fler spännande författare och specialister i en utställning där vårt behov av berättelser löper som en skimrande, röd tråd genom historien.

Från grottmålningar till mördarclowner i den utställningen Trollbunden – folktro, fakta och fiktion.

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om berättandets kraft – fylld med sägner allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet.

Människan har i alla tider skapat myter, sägner och berättelser. Det är som att vi har ett inre behov av att hitta förklaringsmodeller till våra liv och vår omvärld. Man kan säga att berättelser har blivit en farkost som skapar mening med våra liv.

– Oavsett i vilket hörn av vår jord du hamnar kommer människorna där ha en rik tradition av folktro, sagor och skrock. Berättelserna skiljer sig såklart åt beroende på platsens historia, kultur och geografi, men ändå är många av dem mycket lika varandra över hela jorden. Behovet av mytskapande och samtalet om det okända ligger uppenbarligen djupt rotat i oss, säger Anna Härdig, kommunikatör i Västarvet och en av de digitala producenterna för utställningen.

Ättestupan på Halleberg, en av många västsvenska platser som det berättas om i Trollbunden. Foto Ian Schemper.

Människans behov av berättelser verkar vara oändligt. Aldrig förr har vi varit så vetenskapligt upplysta och aldrig förr har vi haft så stor tillgång till forskning och kunskap. Ändå gror en längtan efter berättelser om det okända, det oförklarliga och det bortglömda. Genom historien har vi skapat mytologiska världar i lågorna runt lägereldar till det blå skenet från vår tids skärmar. Men vilken roll har folktro, sägner och lokala myter i dagens samhälle? Vilka mekanismer är det som gör att vi delar, berättar och återberättar dessa historier i olika medier?

Slenderman – ett av många nutida fenomen som sprids på internet. Montage Lina Carlsson, Västarvet.

Ett fönster på glänt mot det okända

Vi lever i en tid av alternativa fakta, desinformation och bristande källkritik. I princip kan vad som helst spridas på nätet i en desperat klickjakt. För dagens människor är det förvirrande och det kan vara svårt att veta vad som är sant eller falskt. Men detta inget nytt fenomen. Myter och legender, sägner och rykten har spridits i alla tider. Från grottmålningar till lägereldar, från mindre samhällen till städer och genom medier som brev och böcker till vår digitala samtid.

Och kanske finns det några tunna penseldrag av övernaturliga föreställningar kvar i vår rationella samtid, där vi väger, mäter och analyserar minsta lilla händelse? Små sprickor i tiden när tillvaron osäkras och vi öppnar oss för det okända. Magiskt tänkande löper som en röd tråd genom historien – från vikingarnas rungaldrar och enhörningshorn till sägner och lokala myter om märkliga fenomen.

– De flesta människor bär på en känsla som ligger bortom det rationella. Det kan handla om att vi är mörkrädda, inte lägger nycklar på bordet eller går under stegar. I Trollbunden har vi försökt förmedla myter, sägner och berättelser som behandlar förflutna trosföreställningar med också det som idag kan kallas för vardagsmagi – som varsel, skrock och vidskepelse, säger Johan Lindblom, kommunikatör i Västarvet och digital producent för utställningen.

Drake eller dinosaurieskelett? Foto Paul Björkman. 

Från troll till troll

Myter och sägner som tidigare fick fötter genom muntliga berättelser sprids nu som virala löpeldar med falska nyheter om onda mördarclowner, digitala spökhistorier och politisk propaganda. Det sägs att troll inte tål dagsljus och spricker i solsken. Trots det är trollen ett slags naturväsen som har överlevt tidens tand. Vi hittar berättelser om troll i den fornnordiska mytologin och ända fram till vår tid.

Finns det då någon likhet mellan trollen i folktrons värld och det vi idag kallar för nättroll? Ett nättroll är en person som provocerar och sprider falska nyheter på internets många plattformar. Genom kunskap och insikter om hur beteenden på internet fungerar kan vi tillsammans skapa ett bättre klimat i digitala medier. Också digitala troll kan också spricka om man inte matar dem med delningar och uppmärksamhet.

Magiska tankevärldar

Trollbunden – folktro, fakta och fiktion är en digital utställning om människans magiska tankevärldar – fylld med berättelser om allt från ormkulter och ättestupor till gastar och gengångare. Men också om vår tids behov av medie- och informationskunnighet. Möt folklivsforskaren Bengt af Klintberg, psykologen Armita Golkar, författaren Sara Bergmark Elfgren, journalisten och viralgranskaren Jack Werner, vetenskapsjournalisten Anna Davour, författaren Mattias Hagberg och många fler spännande författare och specialister i en utställning där vårt behov av berättelser löper som en skimrande, röd tråd genom historien. Det förflutna är alltid närvarande.

Utställningen är producerad tillsammans med Institutet för språk och folkminnen.

Klicka här för att komma till Trollbunden – folktro, fakta och fiktion.

För frågor och mer information:

Anna Härdig, Västarvet
Tfn: 072 – 213 03 69
E-post: [email protected]

Johan Lindblom, Västarvet
Tfn: 073 680 3 48
E-post: [email protected]

Julia Collinius, Västarvet
Tfn: 072 216 77 23
E-post: [email protected]

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *