Minister Lies: ”Framtiden (inom tåg) börjar i Niedersachsen”

| 9 november, 2017 | 0 kommentarer

to, nov 09, 2017 11:24 CET

  Tåg utrustade med bränsleceller ersätter dieseltåg

•  Alstom bygger 14 Coradia iLint-tåg i Salzgitter för LNVG

•  Linde tillhandahåller vätgasen till tågen

Alla parter involverade i kontraktsskrivningen i Wolfsburg på torsdagen var eniga: Framtidens tåg kommer att vara vätgasdrivna, de kommer att kunna köras helt utsläppsfritt och först ut att använda dem för persontrafik blir den tyska delstaten Niedersachsen. Tåget heter ”Coradia iLint” och byggs av tågtillverkaren Alstom för den lokala transportmyndigheten i Niedersachsen (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen, LNVG). Totalt 14 bränslecellståg kommer att byggas vid anläggningen i Salzgitter och de beräknas tas i drift för transport av resenärer mellan Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde och Buxtehude från och med december 2021. Tågen kommer att ersätta ett flertal dieseldrivna enheter tillhörande transportmyndigheten Elbe-Weser-Verkehrsbetriebe (evb) och kommer att sänka de förorenande utsläppen i den dagliga servicen till noll. Tågets försörjning av vätgas kommer att säkerställas via en egen tankstation från Linde Group. Coradia iLint har en räckvidd på uppemot 1 000 kilometer på en tank, och kan nå upp i en maxfart av 140 km/h.     

På torsdagen, i pressens närvaro, undertecknade ledningarna för LNVG, Alstom och Linde kontrakten för leveransen av 14 bränslecellståg samt 30 år av underhåll och energiförsörjning för dessa; i Wolfsburg. Olaf Lies, Ekonomi- och transportminister för Niedersachsen, hade bjudit in sina ministerkollegor till undertecknandet av kontraktet i samband med transportministerkonferensen så att de kunde bilda sig en egen uppfattning om Coradia iLint-prototypen, som kommer att börja testköras i evb:s nätverk våren 2018 tillsammans med ytterligare ett fordon.

På plats i Wolfsburg överräckte transportminister Lies det officiella tillkännagivandet om finansieringen till de båda LNVG-cheferna Hans-Joachim Menn och Klaus Hoffmeister. LNVG kommer att köpa Coradia iLint-tågen till sin egen fordonspark och därefter hyra ut dem till en tågoperatör. Bränslecellstågen kommer att underhållas av Alstom vid evb:s depå i Bremervörde, som även kommer att byggas ut för att skapa kapacitet för detta.

Transportminister Olaf Lies säger:
 Från och med nu kommer det att finnas ett reellt alternativ till dieseldrivna tåg inom icke-elektrifierade järnvägstransporter. Vätgas och bränsleceller är den perfekta kombinationen för klimatskydd liksom när det gäller energi- och transportrevolutionen. Energislagen möjliggör lagring av energi och utsläppsfria tågresor. Vi finansierar innovativa tekniker och bidrar på ett hållbart sätt till energirevolutionen i transportsektorn. Jag är mycket glad över att Alstom kommer att bygga tågen i Niedersachsen, eftersom det ytterligare stärker företagets produktionsanläggning i Salzgitter.

Enak Ferlemann, statssekreterare vid det federala ministeriet för transport och digital infrastruktur (BMVI) tillkännagav, säger:
Utsläppsfria, energi- och kostnadseffektiva — tåg som drivs med bränsleceller är ett miljövänligt alternativ till diesellokomotiv. För att stärka industrianläggningen i Niedersachsen vill vi finansiera LNVG:s projekt genom att investera cirka 8,4 miljoner euro. Medlen kommer att tillhandahållas via det Nationella innovationsprogrammet för vätgas och bränslecellsteknik (NIP 2).

Menn och Hoffmeister, vars transportmyndighet organiserar regionala tågtransporter mellan Nordsjön och Harz-bergen årligen spenderar skatteintäkter till ett värde av närmare 300 miljoner euro på detta, vilket betonades vid undertecknandet av kontraktet, säger:
– Bränslecellsteknik har goda möjligheter att bli den förhärskande tekniken i Tyskland de kommande 10 till 15 åren, eftersom dieseldrivna tåg mer och mer tvingas ut från marknaden, och båda beskriver framtiden inom tågtransporter.

Gian Luca Erbacci, Senior Vice President för Europa på Alstom, sa i Wolfsburg:
Den här dagen är ett verkligt genombrott inom tågtransporter och ett stort steg i övergången till ett rent mobilitetssystem. För första gången någonsin i världen kommer ett vätgasdrivet passagerartåg att ersätta dieseltåg, och generera nollutsläpp med samma prestanda som ett vanligt regionaltåg och med en räckvidd på upp till 1 000 km. Vi på Alstom är mycket stolta över att ha utvecklat Coradia iLint-tåget i Salzgitter i Niedersachsen. Vi känner tacksamhet gentemot den tyska federala regeringen och gentemot Niedersachsens regionala regering för deras kontinuerliga stöd och förtroende för Alstoms starka innovationsförmåga.

Garantin för en tillförlitlig och tryggad energiförsörjning är en av förutsättningarna för en framgångsrik användning av bränslecellsdrivna tåg. Linde Group, ett världsledande företag inom gas och teknik, kommer att stå för vätgasförsörjningen till de nya bränslecellsdrivna tågen och kommer därför att bygga och driva världens första vätgastankstation för tåg i Bremervörde. De nödvändiga investeringskostnaderna beräknas uppgå till närmare 10 miljoner euro och för finansiering står den federala regeringen. LNVG kommer att hyra marken för tankstationen från evb och göra den tillgänglig för Linde AG, som även kommer att ansvara för driften och bygglovsansökan. Produktionen av vätgas på plats genom elektrolys och vindkraftsenergi kommer att planeras i en senare fas av projektet.

Bernd Eulitz, medlem i Linde AG:s styrelse, betonade:
Användningen av vätgas för rälsfordon är en milstolpe i tillämpningen av bränsleceller för utsläppsfria transporter. För första gången kommer kopplingen mellan denna sektor och vätgasinfrastrukturen att förverkligas i större skala och på ett ekonomiskt genomförbart sätt. Det är en utveckling som kommer att driva på etableringen av ett vätgasdrivet samhälle och kommer att resultera i att det skapas nya lösningar för lagring och transport av energi. Vi är stolta över att vara en del av detta innovationsprojekt.

Länk till bilder av Coradia iLint:   https://als.ptn.rs/a/158013

Presskontakt

Sabine Schlemmer-Kaune, Press Speaker MW
0049 511 120 5426
[email protected]
mobile: 0049  171 1853208

Rainer Peters, Press Speaker LNVG
0049 511 533 33 170
[email protected]
mobile: 0049 174-180 89 72 

Tanja Kampa, Press Speaker Alstom
0049 5341 900 7690
[email protected]
mobile: 0049 176 13298834      

Dr. Thomas Hagn, Press Speaker Linde AG
0049 89 357571323
[email protected]   
mobile: 0049 172 2808177

Om Alstom
Som leverantör av hållbara mobilitetslösningar, utvecklar och marknadsför Alstom system, utrustning och service inom transportsektorn. Alstom erbjuder ett komplett utbud av lösningar från höghastighetståg till tunnelbanor, spårvagnar och e-bussar, samt resenärslösningar, anpassade tjänster (underhåll, modernisering) och även infrastruktur, signalsystem och digitala mobilitetslösningar. Alstom är världsledande inom integrerade transportsystem. Företaget omsatte 7,3 miljarder euro och bokförde order för 10,0 miljarder euro under räkenskapsåret 16/17. Alstom har sitt huvudkontor i Frankrike, finns i över 60 länder och har 32 800 medarbetare. I Norden är vi cirka 300 medarbetare och har vårt huvudkontor i Stockholm. www.alstom.com www.alstom.com/nordics

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *