Connect with us

Marknadsnyheter

Mundekullas gröna kök – ny kokbok fylld med matkärlek, kreativitet och hållbarhet

Published

on

På Mundekulla, ett av Sveriges mest populära retreatcenter, en gård i de smålänska skogarna arbetar Stephanie Verstift med att skapa ett grönt och smaksäkert kök. Med stor kreativitet och matpassion lagar hon växtbaserad näringsrik mat med fokus på lokala råvaror och smaker från hela världen. Nu släpper Bazar förlag Stephanie Verstifts prisbelönta kokbok Mundekullas gröna kök för alla som älskar mat och har en omtanke om miljön.

Mundekullas gröna kök innehåller 70 veganska och vegetariska recept. Allt från soppor, sallader och huvudrätter till bröd och desserter. Boken har givits ut på engelska under namn Mundekulla Cooks och är nu översatt till svenska. Mundekulla Coos gavs ut med hjälp av crowd funding och har sålts i exempelvis Nederländerna och USA. Mundekulla Cooks har vunnit två priser i Gourmand World Cookbook Awards 2021 i kategorierna ”Winner Best Hotel Cookbook in the world” och “Winner Best Vegetarian Cookbook Sweden”.

I boken välkomnas vi till den lilla byn som heter Mundekulla: fyra grannhus som ligger runt en anspråkslös grön kulle mellan grannbyarna Bredalycke och Harebo. Mundekulla är en träffpunkt för kurser, konferenser, musik, fred och hållbarhet där människor från hela världen samlas. Grundarna ville skapa en plats som visar att det är möjligt att leva i samklang med naturen och varandra.

– På Mundekulla inspireras vi, blir vänner och äter underbar mat. Boken innehåller flera av Mundekullas favoriträtter. Dessutom våra tankar om matlagning, kärlek, smakgrupper, smaksättare och inspirationskällor, säger Stephanie Verstift. Den här boken är utmärkt för människor med en vegansk eller vegetarisk livsstil, eller för dem som vill börja utforska växtbaserad kost.

Boken listar exempel på hur Mundekullas kök arbetar hållbart och cirkulärt.

– Hållbarhet har varit ett kärnvärde för Mundekulla sedan starten. Från hållbart byggande till förnybar energi och från ekologisk växtbaserad mat till återvinning. Cirkulär gastro­nomi är ett nytt begrepp som verkligen inspirerar mig och oss och vi lär oss mer hela tiden, säger Stephanie Verstift.

Stephanie Verstift kom till Sverige för åtta år sedan från Nederländerna när hon reste genom landet med en önskan att hitta en plats att leva på nära naturen. Hon arbetade tidigare som strategisk konsult inom organisationsutveckling i Utrecht och som lärare vid Willem de Kooning Academy i Rotterdam. Hon är från en indonesisk familj där maten är en oerhört viktig del av kulturen och familjelivet. Hon lagar mycket nordiska smaker men även en hel del medelhavskost och med asiatiska och arabiska smaker.

Boken Mundekullas gröna kök har utgivning den 15 mars. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här. 

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund/Highland PR, Presskontakt, Bazar förlag
tel: 0733 338840 eller e-post: [email protected]

Bazar förlag
Vi är möjligheternas förlag, hos oss står författaren alltid i fokus. Tillsammans skapar vi med glädje, nyfikenhet och professionalism de starkaste berättelserna. Sedan maj 2020 är vi en del av Bonniers förlagsfamilj. https://bazarforlag.se/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Globala förhandlingar mot plastföroreningar bidrar till klimatomställningen

Published

on

By

Sent fredag kväll, den 2 december, avslutades det första internationella förhandlingsmötet för ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar i Punta del Este, Uruguay.  

Över 150 länder har samlats för att delta på det första förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar. Uppmaningen från länderna var tydlig – för att få ett slut på plastföroreningarna behöver vi ett globalt avtal som omfattar hela plastens livscykel. Bland annat diskuterades avtalets övergripande mål och vilka åtaganden avtalet kan komma att omfatta.  

– Utan effektiva åtgärder förutspås den globala plastproduktionen tredubblas till 2060 och stora mängder av plasten hamnar i vår miljö och hav. Att reglera plastföroreningar på global nivå är därför ett viktigt steg som kan bidra till klimatomställningen, samt skydda haven, miljön och den biologiska mångfalden, säger klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Intresset från näringslivet, miljöorganisationer och forskarsamhället var stort. Inför mötet genomfördes också ett endagsmöte med dessa aktörer. Rundabordssamtal hölls för att medlemsländer och aktörer skulle kunna utbyta erfarenheter och lärdomar från varandra.     

Sverige deltog i förhandlingarna som EU-ordförande och har drivit EU:s position och prioriteringar på mötet. Detta var det första av fem planerade förhandlingsmöten. Nästa internationella förhandlingsmöte ska hållas i Frankrike under våren 2023.     

För mer information, kontakta:
Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari
Tel. 070-250 59 40

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

A-kassornas system är fortsatt stängda

Published

on

By

A-kassornas system som stängdes under fredagen är fortsatt stängda över helgen. Utredning och analys av den säkerhetsrelaterade incident som upptäcktes tidigare i veckan fortsätter i oförminskat tempo.

– Vi fortsätter arbetet med att utreda och ta reda på incidentens omfattning, vad som har hänt, hur och varför. Stängningen av systemen har gjorts för att i allra största utsträckning minimera risken för konsekvenser och skador på systemen, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor.

Planen är att kunna öppna a-kassornas system igen så fort som möjligt för att bland annat säkerställa kommande utbetalningar av arbetslöshetsersättning.

För mer information, v. v. kontakta:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected]

Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan vid arbetslöshet ha rätt till grundersättning, oavsett medlemskap i en a-kassa eller inte.
– Den som är medlem i a-kassan kan ansöka om ersättning som baseras på inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

ABB slutför överenskommelsen för Kusile-projektet

Published

on

By

  • Överenskommelsen på 327 miljoner USD har tidigare kommunicerats och redovisats i ABB:s finansiella rapport för tredje kvartalet 2022

ABB har nått en slutgiltig överenskommelse med riksåklagaren i Sydafrika, United States Department of Justice, United States Securities and Exchange Commission och Office of the Attorney General of Switzerland kopplat till det gamla Kusile-projektet i Sydafrika som tilldelades 2015. ABB hoppas kunna nå en slutgiltig överenskommelse med tyska myndigheter inom kort.

Överenskommelsen uppgår till 327 miljoner USD. Den har tidigare redovisats i ABB:s finansiella resultat för tredje kvartalet 2022 och inkluderar den förväntade exponeringen i den tyska processen. Motsvarande negativa kassaflödeseffekt förväntas delas upp med cirka tre fjärdedelar under fjärde kvartalet 2022 och resten under första kvartalet 2023.

ABB:s VD Björn Rosengren: ”Vi tar Kusile-ärendet på största allvar. Sedan det uppmärksammades har ABB samarbetat fullt ut med alla myndigheter och lagt ner mycket tid och ansträngning för att förhindra att något liknande händer igen – inklusive lansering av en ny uppförandekod, utbildning av anställda och implementering av ett förbättrat kontrollsystem. Vi har en tydlig nolltolerans för oetiskt beteende inom vårt företag.”

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat
2 december 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

För mer information kontakta:

Media Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

Investor Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.