Nacka fortsätter att satsa på offentlig konst – startskott för festivalen WALLSTREET Stockholm

| 24 november, 2021 | 0 kommentarer

Igår gick startskottet för festivalen WALLSTREET Stockholm där Nacka kommun deltar som stolt partner. Tillsammans med bland annat Stockholm stad är målet att genomföra Europas mest intressanta och största festival för modern offentlig konst. I juni 2022 fylls stadsmiljön i Stockholmsregionen med konst och i Nacka planeras för 15–20 nya konstverk.

Fredrik Kjos Anna Knig Jerlmyr och Mats Gerdau

 Nu är vi igång på riktigt! Konstens roll är oerhört viktig när vi formar framtidens städer och tillsammans med andra kommuner i regionen möjliggör vi nu för ännu mer konst i våra offentliga stadsrum. Jag ser fram emot att se hur WALLSTREET Stockholm 2022 kan skapa engagemang för våra gemensamma grannskap och bidra till nya perspektiv och möten, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka kommun.

WALLSTREET är ett globalt koncept för konstutställningar i våra gemensamma stadsrum. Under festivalen 2022 skapas modern offentlig konst i form av exempelvis muralmålningar, skulptur, foto, tillfällig arkitektur eller ljusinstallationer. Målet är att totalt 222 nya konstverk ska tillkomma i hela regionen och att festivalen bidrar till platsers attraktivitet och till en positiv stads- och samhällsutveckling. Utöver Nacka kommun medverkar bland annat Stockholm stad:

– WALLSTREET Stockholm är en viktig satsning som bidrar till stockholmsregionens attraktivitet och uppstart efter pandemin. När staden, näringslivet och kulturen går samman med målsättningen att skapa Europas största utställning av modern konst skapar vi en gemenskap mellan människor i det offentliga rummet, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholm stad.

I projektet deltar ett flertal kommuner, fastighetsägare, byggaktörer och verksamma inom kulturlivet som tillsammans jobbar för att möjliggöra festivalen och förhoppningen är att fler ansluter sig. Stor vikt läggs även på att barn och unga, och därför har förskolor i Nacka i samverkan med bland annat Kulturskolan Stockholm tagit fram ett pedagogiskt material som möjliggör för skol- och fritidsverksamheter att skapa offentlig konst under läsåret 2021-22. 

Den lokala förankringen och kontakten med dem som bor och verkar på platsen är central för festivalen och konsten växer fram genom samverkan mellan grannskapet och professionella konstnärer och kreatörer.

Kommunfullmäktige beslutade i oktober om att Nacka kommun ska delta i festivalen och om investeringsmedel för konsten om totalt 3 miljoner kronor. Sedan tidigare har projektet beviljats medel från kommunens framtidsfonder om totalt 2 miljoner kronor. Mer information om vilka platser som blir aktuella i Nacka kommer inom kort.

För mer information: Wallstreet Stockholm

 

Karin Hårding
Pressansvarig
08-718 81 65
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *