Nackaborna nöjdare visar årets medborgarundersökning

| 4 februari, 2021 | 0 kommentarer

Nackaborna är nöjdare med Nacka som plats att bo och leva på, med kommunens verksamheter och med möjligheterna till inflytande. Det visar Statistiska Centralbyråns (SCB) senaste medborgarundersökning av Sveriges kommuner som genomfördes under hösten 2020. Nacka kommun placerar sig därmed bland den 10 procent bästa kommunerna som deltog i undersökningen.

 

– Årets undersökning visar bättre resultat än på många år och är bland de bästa i landet. Det är jag väldigt glad och stolt över. Särskilt roligt är att Nackaborna är mer nöjda med fritidsmöjligheterna och att förskolorna och skolorna får toppbetyg. Vi vill ju att Nacka ska erbjuda riktigt bra uppväxtvillkor för barnfamiljer, så uppenbarligen är vi på rätt väg, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Jämfört med föregående mätning har kommunens medelbetyg inom alla tre helhetsområden förbättrats. Nackaborna är mer nöjda än tidigare gällande möjligheterna till inflytande över kommunens beslut och verksamheter, liksom förtroendet för kommunledningen. Även Nöjd-Medborgar-Index ligger i topp bland de medverkande kommunerna i mätningen. Ett område där Nacka ligger i den absoluta toppen gäller skolan. Det gäller såväl förskola som grundskola och gymnasium. Områden som bostäder, fritidsmöjligheter, bemötande och idrotts- och motionsanläggningar får också ett högre betyg än 2019.

I årets medborgarundersökning finns också ett antal tilläggsfrågor om hur coronapandemin har påverkat medborgarna. Mätningen visar att över hälften av Nackaborna personligen har påverkats av pandemin och dess konsekvenser. Majoriteten tycker att de åtgärder kommunen vidtagit med anledning av pandemin varit ganska bra eller mycket bra. Även det sätt kommunen informerar om samhällsstörningar får höga betyg.

SCB:s medborgarundersökning genomförs årligen och i den får invånare i Sveriges kommuner tycka till om sin kommun och dess verksamheter. I undersökningen betygsätts tre områden; kommunen som en plats att bo och leva på, kommunens verksamheter, och medborgarnas inflytande i sin kommun. I årets undersökning har 630 Nackabor mellan 18 och 84 år medverkat. Resultat Medborgarundersökningen 2020 (scb.se)
 

Mer information

 

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, 08 – 718 95 00, [email protected]

Helene Andersson[email protected]

Nacka kommun, 131 81 Nacka. Telefon 08-718 80 00
———————————————————————————————-
Besök gärna Nacka kommuns pressrum på: nacka.se/press
I pressrummet kan du läsa pressmeddelanden, hämta pressbilder, hitta allmän information om Nacka kommun samt kontaktuppgifter.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *