Nomineringsperioden för Millennium Technology Prize 2022 öppnas snart – nya kriterier inkluderar jämställdhet, etik och smart resursanvändning

| 2 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Nästa upplaga av Millennium Technology Prize delas ut 25 oktober 2022. Banbrytande innovationer kan nomineras till priset mellan 2 augusti och 31 oktober 2021. Nomineringar tas emot från organisationer världen över och inom alla områden förutom militärteknik.

Kriterierna för priset har förnyats inför denna nomineringsomgång. Millennium Technology Prize kommer även fortsättningsvis att ges till teknologiska innovationer som förbättrar människors livskvalitet och främjar hållbar utveckling. Från och med nu inkluderar kriterierna även innovationens potential att bevara naturresurser och främja såväl biologisk mångfald som jämställdhet mellan människor. Dessutom kommer bedömningen att beakta teknologins tillgänglighet och etiska synpunkter i samband med dess utveckling.

Ambitionen för Millennium Technology Prize är att framhäva det faktum att även om användningen av teknologi har skapat många utmaningar i världen spelar den likväl en avgörande roll i att lösa dessa utmaningar. Hur man använder teknologi kan ge upphov till etiska problem. På grund av geografiska, sociala, ekonomiska och kulturella skillnader har alla människor inte samma tillgång till teknologiska framsteg.

”Fördelarna för mänskligheten har delvis uppnåtts på planetens och biosfärens bekostnad. Samtidigt finns det stora etiska utmaningar förknippade med integritet och påverkan med hjälp av data. Det finns ett stort behov av teknologiska innovationer och att tillämpa dem för att återställa skador som redan skett, förbättra den nuvarande situationen eller förebygga ytterligare skador i framtiden. Vi kommer även fortsättningsvis att dela ut priset till innovationer som bidrar till en bättre framtid för mänskligheten och vår planet”, säger Markku Ellilä, vd för Stiftelsen Teknikakademien, som står bakom Millennium Technology Prize.

Läs mer om bakgrunden till Millennium Technology Prize

Ladda ner bilder från vår mediabank

Millennium Technology Prize på en miljon euro delas ut vartannat år av den oberoende stiftelsen Teknikakademien TAF. Finlands president är prisets beskyddare. Priset delades för första gången ut 2004 och tidigare pristagare inkluderar bland andra Shinya Yamanaka för etisk stamcellsforskning, Stuart Parkin för ökad datalagringskapacitet samt Shankar Balasubramanian och David Klenerman för en snabb och förmånlig metod för DNA-sekvensering. Tre av de tio pristagarna har senare vunnit Nobelpris 

 

Twitter
Instagram
Facebook
Youtube

 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *