Ny batterilagstiftning på agendan i Luxemburg

| 10 juni, 2021 | 0 kommentarer

I dag träffar miljö- och klimatminister Per Bolund sina EU-kollegor på årets första fysiska miljörådsmöte. Miljö- och klimatministrarna ska bland annat diskutera EU:s handlingsplan för nollutsläpp och förslaget om en ny batterilagstiftning för EU.

Förslaget om en ny batteriförordning som presenterades i december förra året är en del av genomförandet av gröna given och ska modernisera lagstiftningen och bidra till elektrifieringen för att uppnå EU:s klimatmål. I förhandlingarna driver Sverige på för en hög ambitionsnivå gällande miljö och klimat. Det portugisiska ordförandeskapet ska på rådsmötet ge en lägesrapport om hur långt man kommit i förhandlingarna.

– Batterier är en förutsättning för elektrifieringen och för att nå klimatmålen. För att få en hållbar elektrifiering krävs dock att vi ställer krav på hur batterier framställs och hur de hanteras när de blivit avfall. Det krävs också att råmaterialen utvinns på ett hållbart sätt och att vi hushållar med våra resurser genom återanvändning och återvinning, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Under miljörådet förväntas ministrarna också anta rådsslutsatser om den nya strategin för klimatanpassning som EU-kommissionen presenterade i februari 2021. Miljö- och klimatministrarna förväntas välkomna strategin och stödja den övergripande visionen om att EU år 2050 ska vara ett samhälle som är motståndskraftigt mot klimatförändringarna och helt anpassat till de oundvikliga följderna av klimatförändringarna. 

På mötet kommer EU:s miljö- och klimatministrar även diskutera EU:s handlingsplan för nollutsläpp till luft, vatten och mark. Handlingsplanen innehåller en nollföroreningsvision för 2050 som innebär att föroreningar av luft, vatten och jord är reducerade till nivåer som inte längre anses skada hälsan eller naturliga ekosystem. Planen innehåller även sex nollföroreningsmål för 2030 för att uppnå visionen. Handlingsplanen antogs i maj i år.

På rådsmötet kommer Sverige tillsammans med Luxemburg och Frankrike även lyfta frågan om behovet att skydda pollinatörer.

För mer information, kontakta:

Victor Thomsen
Pressekreterare hos miljö- och
klimatminister samt vice statsminister
Per Bolund
073-078 24 75 

Josefin Sasse
Pressekreterare hos miljö- och
klimatminister samt vice statsminister
Per Bolund
073-077 94 69

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *