Connect with us

Marknadsnyheter

Ny design ger elektroniska papper optimala färger

Published

on

Tänk dig att kunna sitta i solen och läsa på en digital skärm, tunn som papper med samma bildkvalitet som om du hade suttit inomhus. Visionen behöver inte ligga så långt bort. På Chalmers utvecklar forskare en ny sorts skärmar – även kallade elektroniska papper – där omgivningens ljus används och energiförbrukningen blir minimal. Nu har de tagit fram en ny design som kan optimera färgkvaliteten och ta tekniken ännu närmare vår vardag.

Traditionella digitala skärmar använder bakomliggande ljus för att lysa upp texter eller bilder. Det fungerar bra inomhus, men de flesta av oss har nog upplevt hur svårt det är att titta på dem i en starkt upplyst omgivning, som till exempel ute i solen. Reflektiva skärmar använder däremot det naturliga ljuset runt om oss och härmar sättet som våra ögon reagerar när vi tittar på ett vanligt papper.

– För att reflektiva skärmar ska kunna få ett ordentligt genombrott och kunna konkurrera med de energikrävande digitala skärmar som vi använder i dag, måste bilder och färger återges med samma höga kvalitet. Vi vill visa hur tekniken kan användas och göra den intressant för marknaden, säger Marika Gugole, doktorand vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Tidigare har forskarna lyckats ta fram ett ultratunt, böjbart material som återger alla färger som en led-skärm kan visa, och som bara kräver en tiondel av energin som en vanlig läsplatta förbrukarI en nyligen publicerad studie har forskarna tagit tekniken ytterligare ett steg framåt.

Den här gången har de utgått från ett redan utforskat poröst ämne – en nanostruktur där volframtrioxid tillsammans med guld och platina gör så att e-pappret ändrar färg. Utifrån detta har chalmersforskarna tagit konceptet vidare och skapat en omvänd design, som gör att färgerna kan visas mycket bättre på skärmen. Resultaten presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nano Letters.

Omvänd design för bästa möjliga färgkvalitet
Den stora skillnaden med den nya designen är att forskarna har placerat det som gör materialet elektriskt ledande under den pixlade nanostrukturen som återger färgerna. Tidigare låg dessa ovanpå strukturen, vilket ledde till att färgerna på den reflektiva skärmen inte fick optimal kvalitet. Med den nya designen tittar man direkt på den pixlade ytan och ser därför färgerna mycket klarare.

Utöver den minimala energiåtgången finns även andra fördelar med reflektiva skärmar. Till exempel blir ögonen inte lika trötta som när man tittar på en vanlig skärm. För att tillverka dessa reflektiva skärmar krävs vissa sällsynta metaller som guld och platina, men mängderna som behövs i den slutliga strukturen är mycket små eftersom den är så tunn. På sikt har forskarna goda förhoppningar om att det ska gå att avsevärt minska mängderna som behövs till produktionen.

Vårt främsta mål när vi utvecklar reflektiva skärmar, eller elektroniskt papper, är att hitta hållbara lösningar och spara energi. Energiförbrukningen blir nästan noll eftersom vi helt enkelt utnyttjar omgivningens ljus, säger forskningsledaren Andreas Dahlin, biträdande professor vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Flexibelt och brett användningsområde
Reflektiva skärmar finns redan idag i somliga läsplattor, men de visar enbart färgerna svart och vitt bra, vilket begränsar användningen av dem.

– En stor industriaktör med rätt teknisk kompetens skulle i princip kunna börja utveckla en produkt med den nya tekniken inom ett par månader, säger Anderas Dahlin.

Han ser också ett flertal olika användningsområden framför sig. Förutom smarta telefoner och läsplattor skulle det också kunna vara utomhusreklam och då fungera som energi- och resurssparande alternativ till såväl tryckta affischer som dagens rörliga digitala skärmar.  
 

Mer om forskningen

  • Forskningen om det nanotunna elektroniska pappret har pågått under ett flertal år på Chalmers och arbetet har belönats med både internationell uppmärksamhet och stora strategiska forskningsanslag. 
  • Tekniken i chalmersforskarnas energisnåla reflektiva skärmar bygger på ett material som kan reglera hur ljus absorberas och reflekteras. I den nanostruktur som utgör materialet bidrar volframtrioxid, guld och platina till färgerna och deras växlingar.
    Nanostrukturen leder elektroniska signaler genom hela skärmen och kan mönstras för att skapa högupplösta bilder. Med hjälp av en ny design utvecklad på Chalmers visas färgerna mycket tydligare jämfört med tidigare koncept.

 

För mer information, kontakta:

Andreas Dahlin, biträdande professor, institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers tekniska högskola, 031 772 28 44, andreas.dahlin@chalmers.se

Marika Gugole, doktorand, institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers tekniska högskola, 072 564 57 29, gugole@chalmers.se

 

Mia Halleröd Palmgren
Presskommunikatör
031-772 3252
mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Holmens årsstämma 2024

Published

on

By

Vid årsstämma i Holmen fastställdes utdelningen till totalt 11.50 kronor per aktie.

Räkenskaper för verksamhetsåret 2023, utdelning m.m.
Årsstämman fastställde resultat- och balansräkning för moderbolaget och koncernen avseende räkenskapsåret 2023 och beslutade att utdelning ska lämnas med 11,50 kr per aktie. Som avstämningsdag för utdelning fastställdes den 18 april 2024. Med denna avstämningsdag beräknas utdelning komma att utbetalas den 23 april 2024.

Styrelse, revisor och arvoden
Årsstämman beviljade styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet.

Vid stämman beslutades att antalet styrelseledamöter skulle vara nio och Fredrik Lundberg, Alice Kempe, Lars Josefsson, Louise Lindh, Ulf Lundahl, Fredrik Persson, Henrik Sjölund, Henriette Zeuchner och Carina Åkerström omvaldes. Fredrik Lundberg omvaldes till styrelsens ordförande.

Styrelsearvoden bestämdes till totalt 3 870 000 kr fördelade på 860 000 kr för styrelseordföranden och 430 000 kr för envar övriga av årsstämman valda ledamöter som inte är anställda i Holmen.

PricewaterhouseCoopers AB (PWC) omvaldes till bolagets revisor. Arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning.

Övriga frågor
Årsstämman beslutade också:

att godta framlagd ersättningsrapport,

att införa ett prestationsbaserat treårigt aktiesparprogram för ledande befattningshavare innefattande beslut om möjlighet till överlåtelse av högst 60 000 egna aktier av serie B vederlagsfritt till deltagarna, i enlighet med styrelsens förslag

att bemyndiga styrelsen att förvärva högst så många av bolagets egna aktier av serie B att bolagets innehav vid var tid inte överstiger tio procent samt

att bemyndiga styrelsen att överlåta återköpta aktier som likvid vid förvärv av bolag eller verksamhet, för att finansiera sådana förvärv eller för att säkerställa leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stina Sandell, Hållbarhets- och kommunikationsdirektör, Holmen, 073 986 51 12

Holmens verksamhet utgår från skogens kretslopp och de förnybara produkter vi kan skapa av det. Vi är 3 500 medarbetare som skapar värde för aktieägare, kunder och samhälle. Vår omsättning uppgick 2023 till nästan 23 Mdkr och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Välkommen att besöka holmen.com för mer information.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Biofrigas ingår avsiktsförklaring om 13 MSEK med lantbruk i Norge för leverans av CryoSep P

Published

on

By

Biofrigas har undertecknat en avsiktsförklaring med ett mjölkproducerande lantbruk i Norge avseende leverans av en CryoSep P-anläggning. Det potentiella ordervärdet är 13 MSEK. Anläggningen kommer att användas för förvätskning av uppgraderad biogas vid kundens biogasanläggning i södra Norge och avser Biofrigas större förvätskningsanläggning med en kapacitet upp till 10 GWh per år.

Biofrigas anläggning CryoSep P är speciellt utformad för att förvätska biogas utifrån uppgraderad biogas och har väckt stort intresse på marknaden då det skapar nya kommersiella möjligheter för uppgraderingsanläggningar som vill ställa om och kunna adressera den växande marknaden för flytande biogas. Genom att producera flytande biogas från lantbrukets organiska rötrester skapas ytterligare kommersiella värden från det cirkulära kretsloppet i form av förnyelsebar energi (förvätskad biogas) och gröna insatsvaror till industrin (förvätskad biogen koldioxid).  

– Den senaste tiden har vi sett en ökad kundaktivitet i Norge vilket drivs av en förskjutning av intresset från uppgraderad biogas till förvätskad biogas som bedöms ha ett större kommersiellt värde på marknaden. Detta ser vi tydligt när vi tittar på utbyggnadsplanerna för tankstationer för biogas de kommande åren, där en dominerande majoritet kommer erbjuda förvätskad biogas vid pump. På ett liknande sätt som i Sverige finns det statliga finansieringsstöd att söka även i Norge för denna typ av investeringar, vilket syftar till att stimulera en ökad inhemsk produktion. Till följd av det ökade intresset för våra anläggningar har vi flera kunddialoger och offerter som vi fortsätter arbeta med parallellt med denna affär, säger Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB.

Kunden är ett medelstort mjölkproducerande lantbruk som kommer att kunna producera upp till 10 GWh förvätskad biogas per år med CryoSep P, vilket motsvarar cirka 730 ton flytande biogas per år. Biofrigas del i kundens projekt är budgeterat till 13 MSEK och innehåller förutom CryoSep P även en lagringstank där den färdiga förvätskade biogasen lagras i väntan på vidare leverans ut till slutkund.

Avsiktsförklaringen är villkorad av att kunden erhåller erforderliga tillstånd och att den finansieringsprocess som kunden befinner sig i faller väl ut. I takt med uppdateringar avseende dessa frågor kommer bolaget återkomma med uppdateringar genom separata pressmeddelanden.

Denna information är sådan som Biofrigas Sweden AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-16 16:50 CET.

För ytterligare information om Biofrigas, vänligen kontakta:
Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB
jonas.stalhandske@biofrigas.se
070-38 00 838
 

Om Biofrigas. Biofrigas Sweden AB (publ.) är ett svenskt bolag med säte i Göteborg. Biofrigas grundades 2012 och har utvecklat biogasanläggningen CryoSep. CryoSep ger ekonomiska möjligheter att producera flytande biogas (LBG) även för mindre verksamheter, något som tidigare enbart varit tillgängligt för större verksamheter. Småskalig produktion av flytande biogas passar för användning inom till exempel lantbruk samt i mindre reningsverk och industri. Biofrigas är noterat på Spotlight Stock Market.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

KOMMUNIKÉ FRÅN EXTRA BOLAGSSTÄMMA I PHARMACOLOG I UPPSALA AB den 16 april 2024

Published

on

By

Extra bolagsstämma i Pharmacolog i Uppsala AB, org. nr 556723–6418, (”Bolaget”), ägde rum idag onsdagen den 16 april 2024 kl 11.00 på Clarion Hotell Gillet i Uppsala.

Samtliga beslut fattades i enlighet med styrelsens tidigare offentliggjorda förslag och med erforderlig majoritet.

Beslut om ny bolagsordning

Det beslutades att ändra § 1 Företagsnamn i bolagsordningen till ”Bolagets företagsnamn är Perpetua Medical AB (publ). Bolaget är publikt.” För det fall att företagsnamnet av någon anledning inte godkänns av Bolagsverket kommer följande namn att prövas i angiven ordning: Perpetua Life AB (publ), Perpetua Group AB (publ) och Perpetua Holdings AB (publ).

Det beslutades att ändra § 3 Verksamhet i bolagsordningen till: ”Bolaget ska, genom hel- och delägda dotterbolag, utveckla, tillverka, marknadsföra och sälja produkter och lösningar inom hälsovårdssektorn, samt idka annan därmed förenlig verksamhet.”

För mer information kontakta:

Erik Hedlund, styrelseordförande

E-post: erik.hedlund@nolsterbyinvest.se
Tel: 070-382 08 41

Om Pharmacolog

Pharmacolog (under föreslagen namnändring till Perpetua Medical AB (publ)) är ett medicinteknik bolag med säte i Uppsala, Sverige. Bolagets aktie (ticker PHLOG B) handlas på Nasdaq First North Stockholm.

Följande varumärken ägs och skyddas av Pharmacolog i Uppsala AB: Pharmacolog™-logotyp, WasteLog™, och Pharmacolog Dashboard™.

Ytterligare information avseende bolaget finns på https://pharmacolog.com/.

Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.