Ny rapport: Kvinnor på landsbygden mest oroade över den ökade stressen i arbetslivet

| 9 november, 2017 | 0 kommentarer

to, nov 09, 2017 10:00 CET

Den stressade storstadsmänniskan kan vara en myt. Andelen mycket oroade för ökad stress i arbetslivet är högre på landsbygden än i storstan, visar en undersökning från Futurion i samarbete med SOM-institutet. Kvinnor är betydligt mer oroade över stress än vad männen är.

Inom ramen för SOM-institutets årliga undersökning har Futurion ställt frågor om oro för stress och anställningsvillkor. Svaren visar att människors oro för stress i arbetsliv är relativt hög och ligger i nivå med oron för bostadsbrist och organiserad brottslighet, som ingår i den undersökning som regelbundet mäter svenskarnas oro för olika samhällsproblem. Oron för osäkra anställningsvillkor är däremot lägre.

Oro för stress bland kvinnor och på landsbygden
Hälften av alla kvinnor i åldern 30-49 år är mycket oroade av den ökade stressen i arbetsliv, vilket är mer än någon annan grupp.

– Kvinnor upplever i högre grad än män att de utsätts för stress i arbetslivet. Det kan bero på stressen och arbetsbelastningen upplevs som större i kvinnodominerade yrken. En annan faktor handlar om att kvinnor tar ett större ansvar för familj och barn, säger Futurions vd Ann-Therése Enarsson.

Undersökningen visar att 43 procent av människor som bor på landsbygd är mycket oroade för ökad stress i arbetslivet, jämfört med 33 procent i storstaden. Nära hälften (49 procent) av kvinnorna på landsbygden är oroade för ökad stress i arbetslivet. Motsvarande siffra för männen är en tredjedel.
– Det verkar helt klart vara en myt att det är storstadsmänniskan som oroas av stress i arbetslivet, säger Ann-Therése Enarsson. Skillnaden kan bero på att andelen anställda med relativt låg frihet och egenmakt är högre på landsbygden.

Undersökningen visar att det saknas ett tydligt samband mellan oron för ökad stress i arbetslivet och inkomst och utbildning.

Även osäkra anställningsvillkor oroar i första hand kvinnor
Även när det gäller osäkra anställningsvillkor är kvinnor mer oroade än männen. Skillnaderna är dock mindre än för ökad stress i arbetslivet.

Högutbildade och höginkomsttagare är betydligt mindre oroade för anställningsvillkoren än vad övriga är.

Andelen mycket oroade för osäkra anställningsvillkor är högre bland anställda med tidsbegränsade anställningar (30 procent) än bland tillsvidareanställda (23 procent).

 

Ann-Therese Enarsson
VD
[email protected]
070-9217550

 

 

 

 

Futurion är en tankesmedja med fokus på förutsättningarna för framtidens arbetsliv.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *