Connect with us

Marknadsnyheter

Ny rapport: Så hållbara är de svenska fondförsäkringsbolagen

Published

on

– Årets genomgång visar att fondförsäkringsbolagen har utökat hållbarhetsmärkningarna i fondlistan, men att det finns ytterligare potential i att erbjuda spararna bra verktyg för hållbar selektering.

Sedan 2014 har Söderberg & Partners granskat och betygsatt finansiella produkters hållbarhet, och idag lanseras den sjunde analysen i ordningen av rapporten Hållbara fondförsäkringar. Denna hållbarhetsanalys belyser vad de olika fondförsäkringsbolagen gör bra och mindre bra i hållbarhetsfrågor; hur de väljer in fonder utifrån hållbarhet, på vilket sätt de påverkar förvaltare att ta utökat ansvar och bidrar till en mer hållbar finansbransch, och i vilken utsträckning de underlättar för sparare att välja hållbara fonder. 

– Vi ser att fondförsäkringsbolagen har utökat hållbarhetsmärkningarna i fondlistan, men alla är inte lika bra på att göra det enkelt för spararna att göra hållbara val genom bra verktyg för selektering. En trend vi ser sedan förra årets analys är också att flera bolag börjar titta på huruvida förvaltarna tar hänsyn till klimatrisker, exempelvis om de har en klimatpolicy eller plan för att bidra till Parisavtalet, via deras investeringar och kan ha det som ett minimikrav vid inval av nya fonder, säger Lingyi Lu, ESG-ansvarig på Söderberg & Partners.  

Analysen omfattar 14 svenska fondförsäkringsbolag. Tre bolag får betyget grönt ljus, fyra får rött ljus och resterande är gula. Det är tre betygsförändringar sedan förra året, Handelsbanken har fått höjt betyg från gult till grönt samt att Folksam och Länsförsäkringar har fått sänkt betyg från grönt till gult. Den största anledningen till betygsförändringarna är att Handelsbanken har höjt andelen gröna fonder i deras fondutbud betydligt och för Folksam och Länsförsäkringar är anledningen att de i relation till de andra bolagen har kommit ut sämre vid bedömningen av deras fondlista och fondutbud. 

Läs om årets analys och betygen i rapporten här. 

Betygsgränser

Ett fondförsäkringsbolag med grönt betyg hämtar in omfattande information om fondernas hållbarhetsarbete, samt har en tydlig utvärderingsmodell så att hållbarhet kan antas spela en avgörande roll för vilken fond som väljs in. Detta får genomslag i utbudet bestående av en stor andel fonder som uppnår hög hållbarhetsstandard. Bolaget har regelbundna avstämningar med fondförvaltare eller fondbolag för att diskutera hållbarhetsarbetet och förbättringsområden, samt är engagerad och drivande i flera samarbeten på ett sätt som kan antas kräva betydande resurser. Bolaget hjälper också spararen att ta hänsyn till hållbarhet i sitt fondval, genom att till exempel erbjuda hållbarhetsselektering i fondlistan och kommunicerar transparent om vilket hållbarhetsarbetet som bedrivs i fondförsäkringsbolaget. 

Ett fondförsäkringsbolag med gult betyg hämtar in omfattande information om fondernas hållbarhetsarbete och har vissa definierade lägstanivåer för vilka fonder som kan tas in på fondplattformen. Bolaget följer upp fondernas hållbarhetsnivå löpande, men i de flesta fallen inte lika systematiserat eller frekvent som ett bolag med grönt betyg. Bolaget bedriver påverkansarbete i viss utsträckning, exempelvis genom att uppmuntra samarbetspartners att skriva under PRI eller rapportera enligt Hållbarhetsprofilen, och deltar i ett flertal branschsamarbeten för hållbara investeringar. Bolaget erbjuder också spararna möjlighet till hållbarhetsselektering, samt information om hållbarhetsarbetet i fondförsäkringen. Utbudets hållbarhetsnivå är lägre relativt ett bolag med grönt betyg. 

Ett fondförsäkringsbolag med rött betyg har inga eller väldigt låga hållbarhetskrav för att ta in fonder på fondplattformen. Bolaget saknar en strukturerad process för att följa upp fondernas hållbarhetsnivå och bedriver inget proaktivt påverkansarbete i någon betydande omfattning. Bolaget kan vara bra på att presentera hållbarhetsinformation på fondlistan men kommunicerar sällan om sitt eget hållbarhetsarbete. Jämfört med andra fondförsäkringsbolag erbjuder ett rött bolag inte heller det mest hållbara fondutbudet relativt totalt utbud. Hållbara fonder avser nischade miljöfonder, eko-märkta fonder, gröna obligationer och fonder med högt hållbarhetsbetyg enligt Söderberg & Partners hållbarhetsanalys av fonder. 

För mer information, kontakta:

Rasmus Löwenmo Buckhöj, Informationschef, Söderberg & Partners
Rasmus.LowenmoBuckhoj@soderbergpartners.se
Tel: 076- 149 50 05

Snabba fakta om Söderberg & Partners

Söderberg & Partners grundades 2004 och är en av Sveriges ledande finansiella rådgivare och förmedlare av försäkringar och finansiella produkter och tjänster. Vi bedriver verksamheter inom bland annat tjänstepensionsrådgivning, försäkringsrådgivning och försäkringsförmedling, samt kapitalrådgivning och kapitalförvaltning. Vi utvecklar och erbjuder även digitala verktyg för bland annat finansiell rådgivning och för löne-, och förmånshantering.

Kundlöfte och värderingar

Vårt mål är att leverera de bästa lösningarna och de mest kompetenta råden genom att ständigt förnya och utveckla det traditionella arbetssättet i branschen. Vår företagsfilosofi präglas av tre viktiga hörnstenar: Öppenhet, Analys och Personlig. Vi sätter alltid kundens intressen först, och all rådgivning som sker inom Söderberg & Partners utgår från varje kunds unika behov. Vi vet att väl underbyggda råd gör skillnad.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Beslut vid Beijer Refs årsstämma 2024

Published

on

By

Årsstämman i Beijer Ref AB (publ) fattade idag följande beslut

Resultat- och balansräkning samt ansvarsfrihet

Stämman fastställde resultat- och balansräkningen samt koncernens resultat- och balansräkning för 2023. Styrelseledamöterna och verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet för förvaltningen under räkenskapsåret 2023.

 

Utdelning

Stämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag om en utdelning om 1,30 kronor per aktie för verksamhetsåret 2023. Utdelningen ska utbetalas i två utbetalningar, den första med 0,65 kronor per aktie med avstämningsdag den 25 april 2024 och den andra med 0,65 kronor per aktie med avstämningsdag den 25 oktober 2024. Utbetalning från Euroclear Sweden AB beräknas ske den 30 april 2024 för den första utbetalningen och den 30 oktober 2024 för den andra utbetalningen.

Ersättningsrapport för 2023

Stämman godkände styrelsens rapport över ersättningar enligt 8 kap. 53 a § aktiebolagslagen.

Val av styrelse

Stämman beslutade i enlighet med valberedningens förslag om omval av styrelseledamöterna Per Bertland, Nathalie Delbreuve, Albert Gustafsson, Kerstin Lindvall, Joen Magnusson, Frida Norrbom Sams, William Striebe och Kate Swann, för en mandatperiod intill slutet av följande årsstämma. Till styrelseordförande omvaldes Kate Swann.

Styrelsearvode

Stämman beslutade i enlighet med valberedningens förslag om arvode till styrelsens ledamöter och om arvode för arbete i styrelsens utskott, enligt följande:

 

          925 000 kronor till styrelseordföranden

          450 000 kronor till var och en av styrelseledamöterna

          220 000 kronor till ordföranden i revisionsutskottet

          140 000 kronor till ledamöterna i revisionsutskottet

          110 000 kronor till ordföranden i ersättningsutskottet

          60 000 kronor till ledamöterna i ersättningsutskottet

 

Revisor

Stämman beslutade i enlighet med valberedningens förslag att omvälja det registrerade revisionsbolaget Deloitte AB till revisor för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Den auktoriserade revisorn Richard Peters kommer att fortsätta som huvudansvarig revisor. Arvode till revisorerna ska utgå enligt godkänd räkning.

Bemyndigande för styrelsen att besluta om nyemission

Stämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag om bemyndigande för styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen intill tiden fram till nästa årsstämma, fatta beslut om att emittera så många nya aktier som motsvarar högst 10 procent av bolagets totala antal aktier vid tidpunkten för beslutet. Emissionen kan ske med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, genom betalning kontant, genom apport eller genom kvittning. Syftet med bemyndigandet och skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt är att fullgöra bolagets förvärvsstrategi genom att möjliggöra förvärv genom betalning i Beijer Ref-aktier (apportemission) eller flexibilitet i finansieringen av förvärv. Emissionskursen ska fastställas enligt marknadsmässiga förhållanden, vilket kan innefatta sedvanliga rabatter.

Instruktion för valberedningen

Stämman beslutade i enlighet med valberedningens förslag om instruktion för valberedningen.

 

LTI 2024

Stämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag att införa ett långsiktigt aktiebaserat incitamentsprogram LTI 2024. Programmet omfattar högst 550 000 B-aktier i Beijer Ref och riktar sig till koncernledningen samt ytterligare cirka 140 nyckelpersoner inom koncernen. LTI 2024 är ett prestationsbaserat incitamentsprogram med ett element av egen ekonomisk investering. Det prestationskrav som används för att bedöma utfallet i programmet är tillväxt av resultat per aktie, vilket har en tydlig koppling till aktieägarnas långsiktiga intressen. Det övergripande syftet med LTI 2024 är att stärka företagets tillväxt genom att motivera och behålla personal med nyckelkompetens.

I syfte att säkra Beijer Refs förpliktelser i anledning av LTI 2024 och eventuella framtida incitamentsprogram beslutade årsstämman enligt styrelsens förslag att bemyndiga styrelsen att besluta om återköp av högst 550 000 aktier av serie B i bolaget samt om överlåtelse av upp till 550 000 aktier av serie B i Beijer Ref till deltagarna i LTI 2024.

Protokoll med fullständiga beslut från stämman kommer att göras tillgängligt på bolagets hemsida, www.beijerref.com senast den 7 maj 2024.

För mer information, vänligen kontakta:
Joel Davidsson
CFO
Telefon +46 40-35 89 00
Email jdn@beijerref.com

Niklas Willstrand
Director of Global Communications

Telefon +46 40-35 89 00
Email nwd@beijerref.com

 

BEIJER REF AB är en teknikorienterad handelsgrupp som genom mervärdesprodukter erbjuder sina kunder konkurrenskraftiga lösningar inom kylning och klimatkontroll. Beijer Ref är en av de största kylgrossister i världen och finns representerade i 45 länder i Europa, Nordamerika, Afrika och Asien och Oceanien. Hemsida: www.beijerref.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

S2Medical AB (publ)s rekonstruktion avslutas framgångsrikt

Published

on

By

Tingsrätten har gjort bedömningen att syftet med företagsrekonstruktionen är att anses som uppnått och har därför beslutat att företagsrekonstruktionen nu har upphört.

Genom att avsluta vår rekonstruktion med framgång, har vi inte bara övervunnit utmaningar utan även satt en stabil grund för banbrytande framsteg inom vår sektor.” Säger Petter Sivlér, CEO S2Medical AB (publ)

Denna information är sådan som S2Medical AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-23 16:28 CET.

Kontaktuppgifter
Petter Sivlér – CEO, S2Medical AB (publ)
Telefon: +46 (0)8-70 000 50
E-post: petter.sivler@s2m.se

Certified Adviser
Vator Securities AB
Telefon +46 (0)8-580 065 99
Hemsida: www.vatorsec.se 
Epost: ca@vatorsec.se

Om S2Medical 
S2Medical AB (publ) är ett medicintekniskt bolag som utvecklar och säljer innovativa sårläkningsprodukter för hela sårläkningsprocessen med fokus på brännskador och kroniska sår. Bolaget har utvecklat eiratex®, ett nytt cellulosabaserat material för läkning av svåra brännskador och kroniska sår. Materialet läker sår effektivt och därmed minskar både lidande för patienter samt kostnader för hälso- och sjukvården. 

Aktiens kortnamn: S2M

Aktiens ISIN-kod: SE0011725084

Continue Reading

Marknadsnyheter

Smoltek Nanotek Holding AB (publ), årsredovisning 2023 [KORRIGERING]

Published

on

By

Smoltek publicerar idag årsredovisningen för räkenskapsåret 2023.

Bolagets revisor har i sin revisionsberättelse på sidan 48 kommenterat väsentliga osäkerhetsfaktorer avseende antagandet om fortsatt drift:

”Utan att det påverkar våra uttalanden ovan vill vi fästa uppmärksamhet på redogörelsen i förvaltningsberättelsen där det framgår att finansieringen inte är tillräcklig för verksamhetens kapitalbehov under de kommande 12 månaderna. Som också framgår arbetar styrelsen aktivt med att lösa finansieringsfrågan. Detta tyder dock på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor kring bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet.”

Kommentar från bolaget: Bolagets ledning och styrelse arbetar med att säkra bolagets finansiering och kommer att fatta beslut om sådana aktiviteter baserat på bästa möjliga förutsättningar från både marknadsmässiga och kommersiella perspektiv.

Årsredovisningen finns tillgänglig på bolagets webbplats (www.smoltek.com/investors). 
Direktlänk: https://www.smoltek.com/wp-content/uploads/2023/05/smoltek-bolagspresentation-apl-2023-05-11.pdf  

För ytterligare information
Håkan Persson, vd och koncernchef Smoltek Nanotech Holding AB
E-post: hakan.persson@smoltek.com  
Telefon: 0
31 701 03 05
Webbplats: www.smoltek.com/investors   

Smoltek utvecklar processteknik och koncept för att lösa avancerade materialtekniska problem inom flera industrisektorer och är idag verksamt inom två affärsområden: halvledare och vätgas. Bolaget skyddar sin unika kolnanoteknik genom en omfattande patentportfölj bestående av ett 110-tal sökta patent, varav 89 är beviljade. Smolteks aktie är noterad på Spotlight Stock Market under kortnamn SMOL. Smoltek är ett utvecklingsbolag och framåtblickande uttalanden avseende tid till marknad, produktionsvolym och prisnivåer ska tolkas som prognoser och ej utfästelser.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.