Ny rapport: Så sparar vi till barnen 2022

| 21 juni, 2022 | 0 kommentarer

Bostad och körkort hör till de vanligaste skälen för föräldrar att spara pengar till sina barn. I snitt sparar föräldrar omkring 500 kronor i månaden per barn enligt en färsk undersökning genomförd av Länsförsäkringar. Men skillnaderna mellan familjer är stora. Var tionde sparar inte alls och fyra av tio sparar mindre än 375 kronor per månad. Var fjärde förälder sparar 875 kronor i månaden eller mer.

Hela rapporten finns att läsa i bilagan.

Trots att de flesta sparar har beloppen inte ökat i samma takt som föräldrarnas inkomster. Tittar man på det genomsnittliga sparandet ligger dagens barnspar 15 procent lägre än vad som uppmättes 2018, trots att de allra flesta föräldrar har fått ökade disponibla inkomster sedan dess.

-Det är lätt att glömma att det är bra att justera upp sparandet och inte bara öka levnadsstandarden när man får det bättre ställt. Konceptet inflation är också känt för de flesta, men många har svårt att förstå att den äter upp sparkapitalet om du inte höjer sparandet i samma takt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Av undersökningen framgår också att drygt hälften har bostad som det främsta ändamålet med barnsparandet. Därefter kommer områden som körkort och studier.

Undersökningen visar också på att kapitalet vuxit till sig mer för barn som har haft föräldrar som sparat i fonder. Deras kapital har mer än dubblats på tio år till skillnad mot den som haft föräldrar som sparat på bankboken. Där handlar det om några procents tillväxt.

-Nyckeln till framgång är att spara regelbundet och vara långsiktig så är sparhorisonten längre än fem år är aktier ett bra alternativ för den som är beredd att ta lite risk. Är sparhorisonten längre än tio år finns det få, om ens något, alternativ som idag är bättre. Börsen har de senaste 20 åren avkastat drygt 10 procent per år vilket kan verka lugnande i tider mer oroliga börser, säger Emma Persson

Investeringssparkonto (ISK) är ett smidigt och enkelt sätt för ett långsiktigt månadssparande till barnen.

-Tänk på att inte spara i barnets namn utan i eget namn så att inte barnet bränner alla pengar på 18-årsdagen, säger Emma Persson. 

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.