Ny skatt gör hemmagjort snus minst lika dyrt som köpesnus

| 2 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Den 1 augusti infördes en skatt på råtobak vilket innebär en höjning av priset på upp till 1000 procent för de som väljer att göra sitt eget snus. Den nya skatten innebär att hemmagjort snus blir minst lika dyrt som köpesnus.

För de som vill göra sitt eget snus använder råtobak från tobaksblad. Idag är råtobak skattebefriad, men den nya skatten kommer att tas ut med samma belopp som för snus eller röktobak vilket innebär en ökning på upp till 1000 procent. Det betyder att alla former av hemtillverkat snus från och med 1 augusti 2021 blir minst lika dyrt som tillgängligt köpesnus på marknaden då skatten på färdigtillverkat snus är lägre än för röktobak.

Skatten på snus är för närvarande 462 kronor per kilo och för röktobak 1 971 kr per kilo. Skatten på råtobak införs från och med 2021-08-01 till samma nivåer som snus eller röktobak, beroende på vad tillverkaren klassar tobaken som.

Att göra eget snus – tradition med anor
Att tillverka sitt eget snus har djupa traditioner i Sverige. Innan snus tillverkades i stor skala gjordes snus i hem och på gårdar runt om i landet. Den tradition har fått ett uppsving och Snusbolaget har över 50 000 kunder som köper råtobak för att göra eget snus. 

Särskilt populärt (baserat på försäljningsstatistik) att göra eget snus är det i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Dalarna och Gävleborg. Denna grupp av entusiaster drabbas hårt nu när skatten höjs.

– Skattehöjningen innebär att hemtillverkat snus inte beskattas som köpesnus utan som cigaretter som har ännu högre skatt. Det är orimligt att bestraffa snusentusiaster genom att sätta skatten upp till samma nivå som cigaretter. Särskilt som vi ser att allt fler slutar att röka genom att börja snusa – något som räddar tusentals liv i Sverige varje år, säger Markus Lindblad, informationschef på Snusbolaget

Återförsäljare som har lager med av råtobak, däribland Snusbolaget, kan dock fortsätta sälja ut sina befintliga lager av råtobak utan den nya skatten. All tobak som köpts in till butik innan 1 augusti belastas inte med den nya beskattningen.

Så här gör man eget snus
För att göra eget snus använder man råtobak som blandas med tillsatser för att sedan bakas i ugn eller i tryckkokare i omgångar under ett par dygn. Därefter smaksätts det och får vila i kylen i en vecka innan det är klart för användning. 

Markus Lindblad
Informationschef
Telefon: 0708-15 39 83
E-post: [email protected]

Snusbolaget är Sveriges största snusbutik, 1 av 5 snusare handlar hos Snusbolaget. Snusbolaget har störst utbud av snus – fler än 600 olika sorters snus och erbjuder i stort sett alla tillgängliga varumärken. Snusbolaget säljer snus som levereras till ditt närmsta utlämningsställe, direkt till dörren med bud eller helt enkelt rätt ner i brevlådan med Snusbolagets prenumeration. Snusbolaget har årligen 280 000 kunder. 
 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *