Ny sprutbytesmottagning ska öppna i Söderort

| 10 november, 2017 | 0 kommentarer

fr, nov 10, 2017 06:00 CET

Nästa år öppnar Stockholms andra sprutbytesmottagning vid Gullmarsplan. Avsikten är att nå ut till fler personer som injicerar droger, och att avlasta mottagningen på S:t Görans sjukhusområde.

 

 

– Vi vill hjälpa fler människor som idag befinner sig i en utsatt situation att skydda sig från farlig smitta, och samtidigt nå ut till fler med testning och beroendevård. Syftet med sprutbyte är inte bara att hindra smittspridning utan också att kunna erbjuda fler människor möjlighet till hälsa och vägar ut ur missbruk, säger
Jessica Ericsson (L), ordförande i landstingets hälso- och psykiatriberedning
.

Ansvaret för sprutbytesverksamheten planeras övertas av Beroendecentrum Stockholm (i dag är huvudmannen Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik). Verksamheten bedrivs i dag på S:t Görans sjukhusområde i Stadshagen. Under våren (preliminärt i april) öppnar en filial vid Gullmarsplan. Landstinget utreder också en mobil verksamhet.

– Sprutbytesprogrammet har gjort stor skillnad för människor som traditionellt sätt glömts bort och en ny plats för sprutbytet innebär att vi kan nå ännu fler personer. Vi vill fortsätta utveckla verksamheten genom en mobil verksamhet för att bli ännu bättre på att hjälpa personer som injicerar droger, berättar
Jessica Ericsson (L)
.

Fler platser för sprutbytesprogrammet innebär också en avlastning för mottagningen i Stadshagen, och därmed för närområdet vid S:t Görans sjukhus där flera verksamheter för socialt utsatta finns.

– Människor med missbruksproblem som injicerar droger finns i hela Stockholms län och jag kan förstå att personer som bor i området ibland kan känna en oro. Det är varken bra för allmänheten eller patienterna att koncentrera verksamheterna på ett ställe, i för trånga lokaler. Det vill vi ändra så att sprututbytesprogrammet kan få potential att hjälpa fler människor som fastnat i missbruk och i en utsatt situation. Eftersom det samtidigt medför att vi samlar in använda sprutor och kanyler är det också positivt för alla, påpekar
Jessica Ericsson (L)
.

Fakta: Sprutbytesprogrammet i Stockholm

Syftet med sprutbytesprogrammet är att motverka smittspridning av t ex hiv och hepatit genom att byta ut använda mot nya sprutor och erbjuda testning. Sprutbytesprogrammet är också ett sätt att få kontakt med personer som injicerar droger och erbjuda behandling i beroendevården.

Dagens mottagning på S:t Görans sjukhusområde i Stadshagen startade i april 2013 och har efter en kraftig ökning ca 150 besökare per dag under 2017. Under 2016 gjordes totalt knappt 22 600 besök. Under 2016 skrevs 393 nya individer in i programmet, sedan starten har sammanlagt 2 486 individer skrivits in.

Antalet besök på en ny mottagning vid Gullmarsplan är svårt att bedöma på förhand men det handlar både om nya besökare och om att vissa av dagens besökare i Stadshagen.

Rasmus Jonlund
, kommunikationschef, pressansvarig Liberalerna i Stockholms läns landsting, 070-737 41 83, [email protected]

Vi är Liberalerna i Stockholms län, och Stockholms läns landsting. För en modern hälso- och sjukvård med större frihet för patienterna. För en modern kollektivtrafik, trygg och attraktiv för fler resenärer. För en modern region för alla stockholmare, med digital tillgänglighet, möjligheter till god hälsa, arbete och ett rikt kulturliv.

För en frihet, värd att försvara.

Pressbild på Jessica Ericsson https://liberalerna.dphoto.com/#/album/6b7a1w/photo/36870213

Följ liberala nyheter i Stockholms län:

news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan

www.stockholmsbloggen.se

stockholm.liberalerna.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *