Nya hundägare – se upp för påskens faror!

| 26 mars, 2021 | 0 kommentarer

Snart är det dags för många hundar och hundägare att fira sin första påsk tillsammans med påskpynt, påskägg till barnen och en härlig buffé. Men se upp! Här gäller det att hålla ett vakande öga för att undvika en av hundarnas vanligaste skador – att den tuggar i sig något föremål som fastnar i tarmen eller i magsäcken med akut veterinärvård som följd. Agria Djurförsäkring tipsar om ett tryggare påskfirande.

 

En vanlig orsak till akuta veterinärbesök är att hunden tuggar i sig något olämpligt föremål som fastnar i magsäcken eller i tunntarmen. Under kommande påskhelg kan det handla om påskpynt, påskägg fyllda med godsaker och leksaker, men också att delar av den goda påskbuffén snabbt slinker ned i fel mage.

– En vanlig typ av skada är att hunden tuggar i sig något olämpligt som fastnar i magen eller tarmen. Det kan handla om påskpynt, rester från påskägg eller nästan vad som helst som ligger framme, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Tipset är att plocka undan påskägg och placera pyntet utom räckhåll för nyfikna nosar. Även salt mat kan få tråkiga följder om hunden kan drabbas av förgiftas med problem i mage och tarm, men det finns också andra faror på påskbordet.

Se upp för russin och vindruvor

– De flesta är numera välmedvetna om att choklad inte är bra för hundar, men det gäller också vinddruvor och russin som kan orsaka akut njursvikt, säger Patrik Olsson.

Om det har fastnat ett föremål i tarmen eller i magen som inte kommer ut den vanliga vägen måste hunden få akut djursjukvård och hjälp att plocka bort föremålet genom buköppning.

Stimulera hunden

– För att minska risken med problem rekommenderas att hundägare viker extra tid åt att aktivera och stimulera hunden med lämpliga leksaker, motion och mental stimulans. Det brukar räcka ganska långt för att undvika att den hittar på egna upptåg när du vänder ryggen till, säger Patrik Olsson.

Allvarliga symtom

Kontakta veterinären om hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och onormalt kissnödig. Andra tecken är att den blir darrig, orolig, får kramper och hjärtklappning.

Digital veterinärvårdsrådgivning för en första bedömning

Misstänker du att hunden ätit något olämpligt? Ladda ned appen Agria Vårdguide och boka ett digitalt besök för veterinärvårdsrådgivning. Om hunden behöver behandlas av en fysisk veterinär får du också hjälp att boka besöket på en veterinärklinik.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *