Nya metoder behövs för att behandla barns skadade tänder

| 9 maj, 2022 | 0 kommentarer

Ny forskning av Folktandvården Stockholms specialisttandläkare Alina Wikström visar att det behöver utvecklas nya behandlingsmetoder för barn som skadat sina tänder. 

– Att skada en tand i unga år medför både ett fysiskt och psykiskt trauma för den enskilda individen. Det är av yttersta vikt att vi har bra metoder för att försöka bevara den naturliga tanden, berättar Alina Wikström, specialisttandläkare Folktandvården Stockholm.

Alina Wikström är specialisttandläkare hos Folktandvården Stockholm och doktorand vid Karolinska Institutet. Hon har i sitt forskningsprojekt granskat hur bra befintliga behandlingsmetoder är för att ta bort infektion och även kartlagt faktorer som tandöverlevnad och risk för komplikationer hos barn i skolåldern.  

Behandling får inte hindra fortsatt rotutveckling 

Traditionell behandling av unga traumaskadade permanenta tänder med oavslutad rotutveckling och pulpanekros är ett komplicerat tandvårdsingrepp förknippat med en osäker långtidsprognos. Traditionella behandlingsmetoder hindrar dessutom fortsatt rotutveckling och motståndskraft mot rotfrakturer. Därför finns det ett stort behov av en ny behandlingsmetod för dessa unga tänder med syftet att få ny vitalitet i tanden och därmed en fortsatt rotutveckling och en starkare tand på lång sikt.   

Nya metoder skulle kunna stärka omogna tänder 

Resultatet av forskargruppens två senaste studier visar att befintliga behandlingsmetoder är tillräckligt pålitliga för att ta bort infektion. Det visar också att det finns ett behov att utveckla nya metoder som förstärker unga omogna tänder.   

– Vi anser att det finns ett behov av att öka kunskapsnivån och möjligheten att kunna rekommendera vilken behandling som är den mest lämpliga behandlingsmetoden för de här barnen, avslutar Alina Wikström.

Handledare: Georgios Tsilingaridis (Karolinska Institutet) 
Bihandledare: Malin Brundin (Umeå universitet) 

Läs artiklarna om Alina Wikströms forskning här (på engelska):  

Kajsa NilssonKommunikatör08-123 166 [email protected]

Vi på Folktandvården Stockholm välkomnar dig, ung eller gammal, var du än bor eller kommer ifrån. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård, forskar för framtiden och arbetar för ett hållbart samhälle med bättre folkhälsa. Med våra totalt 80 kliniker runt om i länet och cirka 2 000 medarbetare tar vi årligen emot uppemot 1,4 miljoner patienter. Folktandvården är en del av Region Stockholm.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.