Connect with us

Marknadsnyheter

NYA TOYOTA COROLLA CROSS

Published

on

  • Fösta modellen i Sverige med Toyotas femte generation av elhybridsystem
  • Högre prestanda, större körglädje och lägre CO2 -utsläpp
  • Senaste generationen av Toyota Safety Sense med nya och uppgraderade funktioner
  • Samtliga versioner med intelligent fyrhjulsdrift, AWD-i

Helt nya Corolla Cross är en familjepraktisk mindre SUV som kompletterar den moderna Corolla-serien och ger Toyota en ännu starkare närvaro i C-segmentet. Corolla Cross är den första modellen med den femte generationen av Toyotas elhybridteknik som ger både mer kraft och högre effektivitet. Drivlinan, en 2,0-liters hybridmotor, har kalibrerats för en än mer givande körbarhet. Modellen kommer också med Toyotas intelligenta fyrhjulsdrift (AWD-i), med en kraftfull elmotor på bakaxeln

Elhybridteknik och Toyotas engagemang för koldioxidneutralitet

Toyota har sedan länge ett stort engagemang i arbetet för minskade utsläpp av koldioxid. Koncernens filosofi för att klara den gröna omställningen är att satsa på flera olika teknologier utifrån tillgång på energikällor, olika marknaders varierande infrastruktur samt individuella behov och krav på rörlighet.  

Toyota har genom åren gjort stora investeringar i batteriteknik, inte bara för att driva en ny generation av batteridrivna elfordon, som nya bZ4X SUV, utan också för att stödja alternativa lösningar med låga koldioxidutsläpp inklusive den senaste generationens självladdande elhybrider som bland annat används i nya Corolla Cross.  Dessa prisvärda och tillgängliga modeller har en viktig roll för att fler ska kunna ta steget och påskynda takten i CO2- minskningarna.

Femte generationen av Toyotas elhybridlina

Corolla Cross är den första modellen globalt som använder den femte generationen av Toyotas självladdande elhybridsystem. Denna mindre SUV är ett utmärkt alternativ för de som vill gå från bensin- eller dieselbil men inte har förutsättningarna att välja laddhybrid eller batterielektrisk elbil.

Den nya modellen kommer med en 2,0-liters hybridmotor med intelligent fyrhjulsdrift (AWD-i). De största förändringarna i det nya elhybridsystemet är lättare och mer kompakta komponenter vilket resulterar i mer kraft och prestanda men med lägre CO2-utsläpp. Systemet har en ny Power Control Unit (PCU) som minskar nivån av elektriska förluster i systemet och hjälper till att bibehålla bränsleeffektiviteten. Även det nya litiumjonbatteriet är mindre och lättare men med högre effekt – egenskaper som bidrar till både bilens dynamiska prestanda och dess bränsleeffektivitet. Toyota har även optimerat batteriets kylsystem för att säkerställa tystare prestanda och längre batteritid. Femte generationens hybridsystem inkluderar också en mer belönande körupplevelse. Kraftleveransen är mer linjär, förutsägbar och lättkontrollerad under acceleration, på så sätt att bilens hastighet bättre följer motorns varvtal vilket ger en mer behaglig upplevelse  

*CO2-utsläpp från 120/km och bränsleförbrukning blandad körning (WLTP) från 5,3 1/100km

Kraftfullare intelligent fyrhjulsdrift (AWD-i)

Det intelligenta fyrhjulsdriftsystemet är en vidareutveckling av tekniken i Yaris Cross med en sexfaldig ökning av den bakre elmotorns effekt till 40 hk och en tredubbling av dess maximala vridmoment till 84 Nm. Systemet ger optimal kraftfördelning mellan fram- och bakaxeln, vilket tex ger bättre grepp på hala underlag och stabilare prestanda vid kurvtagning och acceleration. Vid normal körning riktas kraften endast till framhjulen, vilket optimerar bränsleeffektiviteten.

Exteriör – skräddarsydd för Europa

Corolla Cross har ett kraftfullt, robust SUV-utseende med karakteristisk grill – skräddarsydd för den europeiska marknaden. Smala, bi-LED-strålkastare finns i alla utrustningsnivåer. SUV-karaktären förstärks ytterligare av karossbreddningen över hjulhusen som kontrasterar mot den avsmalnande midjan, medan den tydliga kupéprofilen visar på bilens inre rymlighet. Corolla Cross placerar sig storleksmässigt mellan C-HR och RAV4 i Toyotas produktportfölj.

*Mått: 4 460 mm långt, 1 825 mm brett, 1 620 mm högt och har en hjulbas på 2 640 mm.

Interiör – med fokus på funktion

Interiören är designad för att underlätta människors vardag. Utmärkande är den öppna kupén med en hög förarposition och stora sidorutor vilket ger god sikt för alla i bilen. Stora bakre dörrar och gott om både ben- och takutrymme, garanterar smidig åtkomst och komfort. Lastutrymmesmåtten är generösa med en bred öppning och lasthöjden är endast 720 mm. Lastkapaciteten är 436 liter.  Den öppna känslan kan förstärkas med ett 1 021 mm panoramatak med elektrisk persienn, som erbjuds som tillval.

Toyota T-Mate förbättrade säkerhetssystem och förarassistans

Säkerhet är högsta prioritet för Toyota – i synnerhet då barnfamiljer är en viktig målgrupp för Corolla Cross. Den här nya modellen visar den ökande bredden av säkerhet och förarassistans som Toyota T-Mate erbjuder.

Den senaste utvecklingen av Toyota Safety Sense har medfört en rad förbättringar och även nya funktioner för ökad säkerhet. Corolla Cross är en av de första modellerna att använda nya uppdaterade förarstödsystemet Pre-Collision System (PCS) med en ny främre kamera och radar som täcker ett mycket bredare fält framför bilen.

Även Emergency Steering Assist-systemet har uppgraderats med bland annat en accelerationsdämpningsfunktion, ett skydd mot plötsligt och oavsiktlig användning av gaspedalen vid låg hastighet.  Även Full Range Adaptive Cruise Control har reviderats för att ge en mer sofistikerad respons, tillexempel sker en mer gradvis inbromsning när fordon kör in i bilens körfält.

Corolla Cross Toyota T-Mate stödjer också föraren med funktioner som Panoramic View Monitor, vilken ger en överblick över fordonets omedelbara omgivning vid manövrering i låg hastighet. Samt en ”Dödavinkelvarning” som också aktiverar en varningslampa för att förhindra ouppmärksam dörröppning framför fordon eller cyklister som närmar sig bakifrån.

Ny digital plattform för förbättrad användarupplevelse

Toyotas TNGA-C-plattform medger en helt ny elektronikplattform med digital instrumentering, Toyota Smart Connect multimedia- och informationssystem och uppkopplade tjänster.

Corolla Cross är den första Toyota-modellen som använder en ny, helt digital förardisplay med en 12,3-tumsskärm där det går att välja mellan flera olika vyer för presentationen av informationen.  Som standard på alla Corolla Cross modeller kommer en 10,5 tum stor multimediaskärm med Toyota Smart Connect-systemet som bland annat inkluderar molnbaserad navigering med trafikhändelseinformation i realtid, röststyrning och smartphoneintegration

* Lanseringen av Corolla Cross hos Toyotas svenska återförsäljare är beräknad till första halvan av november.

Christian Hallin

PR-Chef

Telefon: 08-706 71 00 Mail: [email protected]

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Sveriges a-kassor utreder misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer

Published

on

By

Sveriges a-kassor utreder en misstänkt cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer. Arbete med att analysera hot och effekter av detta pågår. Särskilda skyddsåtgärder har också genomförts.

Den incident som är föremål för utredning är koncentrerad till en a-kassa.

– Tillsammans med driftleverantörer och andra experter analyserar vi vad som har hänt och arbetar med att minimera risken för eventuella konsekvenser. För stunden kan vi inte se att incidenten har någon påverkan på verksamheten, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor.

Vi har också aktiverat krisledningen enligt den krisplan som gäller för situationer som denna.

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och gjort en allmän anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

För mer information, v. v. kontakta:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected]

Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan vid arbetslöshet ha rätt till grundersättning, oavsett medlemskap i en a-kassa eller inte.
– Den som är medlem i a-kassan kan ansöka om ersättning som baseras på inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bäst i test av blodbiomarkörer för alzheimer

Published

on

By

Nu har de bästa blodbiomarkörerna för upptäckt av tidig alzheimer identifierats. I samma studie identifieras också en optimal markör för behandlingseffekter. De aktuella fynden väntas driva på utvecklingen av behandlingar som kan bromsa sjukdomen.

Studien som letts av Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet, och Kaj Blennow, professor i neurokemi på Göteborgs universitet, har tittat på flera nyutvecklade blodtester för sjukdomsutvecklingen vid alzheimer hos 575 individer från studien Biofinder. Hos 242 deltagare gjordes upprepade blodtester i upp till sex år, ihop med kognitiva tester och magnetkameraundersökningar.

Studien som publicerats i tidskriften Nature Medicine visar att två blodbiomarkörer, med benämningarna p-tau231 och Aβ42/40, var för sig var tillräckliga för att identifiera alzheimer, även hos deltagare utan symtom. Markörerna kunde därför användas för att välja rätt individer för nya försök att modifiera sjukdomen, en uppgift som i dag kräver dyr molekylär avbildningsteknik eller ryggvätskeprov.

I testerna över sex års tid visade det sig att det bara var blodbiomarkören p-tau217 som kunde kopplas till sjukdomsutvecklingen vid alzheimer; nedgången i kognitiv prestation och den ökade hjärnatrofin, den förlust av hjärnvävnad som är typisk för begynnande Alzheimers. P-tau217 kommer därför att vara en idealisk markör för upptäckt av relevanta behandlingseffekter av nya ingrepp.

– Ett visst blodtest kan vara optimalt för att identifiera alzheimer, eller för att övervaka sjukdomsutvecklingen, och de har därför olika roller i kliniska prövningar, säger studiens förstaförfattare Nicholas Ashton, forskare vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Denna studie har visat att p-tau217 intar en unik position som test för att övervaka patienter i både klinisk miljö och prövningsmiljö, på grund av testets täta koppling till utvecklingen av alzheimer över längre tid.

En viktig aspekt i studien var att p-tau217 kunde övervaka förändringar i sjukdom och kognition i mycket tidiga skeden av sjukdomsprocessen. Detta fynd bekräftades i en oberoende grupp studerade individer från USA, Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (WRAP).

– Förutom att förbättra utformningen av kliniska prövningar kommer de nya blodproverna att revolutionera diagnoserna av tidiga stadier av Alzheimers sjukdom, säger Oskar Hansson. P-tau217 kommer också att kunna användas i framtiden för att övervaka hur enskilda patienter svarar på kliniska behandlingar som syftar till att dämpa sjukdomen.

Titel: Differential roles of plasma p-tau217, p-tau231 and Aβ42/40 for trial selection and 2 longitudinal disease monitoring in early Alzheimer’s disease, https://www.nature.com/articles/s41591-022-02074-w

Mer om studien Biofinder, www.biofinder.se

Kontakt:

Nicholas Ashton, forskare, Göteborgs universitet, tel. +44 748 026 87 66, e-post [email protected]

Kaj Blennow, professor, Göteborgs universitet, tel. 0761 07 38 35, e-post [email protected]

Oskar Hansson, professor, Lunds universitet, tel. 0722 26 77 45, e-post [email protected]

Porträtt: Nicholas Ashton, Kaj Blennow och Oskar Hansson (foto: Göteborgs universitet och Lunds universitet)

Margareta Gustafsson Kubista
Pressansvarig kommunikatör
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
Tel. 0705 30 19 80

E-post [email protected]

 

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap, www.gu.se/sahlgrenska-akademin

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Leverans av sålt fartyg och fortsatt översyn av flottan

Published

on

By

Igår levererades det sålda produkttankfartyget Stena Primorsk till sin nya ägare. De andra två nyligen sålda fartygen väntas levereras i slutet av 2022, respektive början av 2023. Efter försäljningen av de tre fartygen, Stena Primorsk, Stena Performance och Stena Provence, fortsätter översynen avseende återstående fartyg i flottan.

Marknaden för transporter av raffinerade produkter, vegetabiliska oljor och lättare kemikalier har haft en stark utveckling sedan mars i år. Såväl fraktrater som fartygens tillgångsvärden har stigit. Concordia Maritime har därför som tidigare kommunicerats avtalat om försäljning av de tre äldre fartygen Stena Primorsk, Stena Performance och Stena Provence byggda 2006. Tidigare i veckan levererades Stena Primorsk. Leveransen skedde i Montevideo, Uruguay.

I enlighet med ingånget bankavtal har överskottet från försäljningen av Stena Primorsk använts till accelererad amortering på lån. Sammantaget efter avdragna kostnader relaterade till försäljningen, har ca 19 MUSD kunna användas till accelererad avbetalning på lån. Efter att försäljningarna av de andra två produkttankfartygen slutförts väntas de totala räntebärande skulderna kunna minskat med ytterligare cirka 36 MUSD.

”Vi kommer under 2022 ha sålt och levererat sammantaget sju fartyg. De första såldes för att undvika dockningskostnader och stärka bolagets finansiella ställning, de senare primärt för att ta vara på den starka fartygsmarknaden.” säger Erik Lewenhaupt, VD för Concordia Maritime.

Höga tillgångsvärden och fortsatt översyn av flottan
Sedan starten av året fartygens tillgångsvärden stigit, i vissa fall över 50 procent. För äldre fartyg har ökningen varit ännu större procentuellt sett. Efter försäljningen av de tre fartygen kommer nu en utvärdering och översyn göras även avseende återstående fyra fartyg i flottan. Allt i syfte att maximera värdet på bolagets tillgångar.

”Våra kvarvarande fartyg är utkontrakterade på långa kontrakt, vilka ingicks i ett annat marknadsläge. De ger en stabil men i dagsläget begränsad avkastning. Vi har därför kapitaliserat på de höga tillgångsvärdena och håller ett öppet sinne till möjligheter för vårt resterande tonnage. Vi kan komma att sälja ett eller flera fartyg om vi finner attraktiva möjligheter. Timing är viktigt i vår bransch både vad gäller köp och försäljningar – och det gäller att kunna agera på svängningar i marknaden. Parallellt pågår arbetet för att vidareutveckla bolaget”, säger Erik Lewenhaupt.

Denna information är sådan information som Concordia Maritime Aktiebolag (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EUs marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 1 december 2022 17:00 CET.

För mer information, vänligen kontakta:
Erik Lewenhaupt
VD, Concordia Maritime AB
0704-855 188
[email protected]

Concordia Maritime är ett internationellt rederi grundat 1888. Vårt fokus ligger på säkra, hållbara och tillförlitliga transporter av förädlade oljeprodukter, kemikalier och vegetabiliska oljor. B-aktien är sedan 1984 noterad på Nasdaq Stockholm.

www.concordiamaritime.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.