Nypremiär 5 februari, Jokkmokk: Ædnan, en berättelse om rätten till land som förvägrats, om ett språk som ger sig av från människorna och om de som söker sig till rötterna och till svenskheten

| 13 januari, 2022 | 0 kommentarer

I det Augustvinnande dramat Ædnan möter vi tre generationer samiska kvinnor. Föreställningen berör frågor om språk, identitet och tillhörighet. Ett samarbete mellan Riksteatern och Giron Sámi Teáhter, i regi av Malin Stenberg och med bland annat Lene Cecilia Sparrok i en av rollerna.

Ædnan får vi följa tre generationer samiska kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats, om ett språk som ger sig av från människorna och om de som söker sig till rötterna och till svenskheten. Det är ett ämne som är aktuellt, även idag och som ofta förpassas till en ingress i den svenska historieskrivningen, om ens det. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok Ædnan som 2018 belönades med Augustpriset. 

– Det är med ödmjuk tacksamhet som jag tar mig an uppgiften att ge Linnéa Axelssons mästerverk Ædnan ett sceniskt uttryck. Jag vill fullt utnyttja versernas skönhet och smärta, deras klarhet och politiska sprängkraft i ett recitativ där skådespelarna i sina kroppar bär textens rytm, såväl som dess psykologiska rörelse, säger Malin Stenberg, regissör.

På scen möter vi sex skådespelare varav vi i en av rollerna ser Lene Cecilia Sparrok som 2016 debuterade som skådespelare i filmen Sameblod och för sin prestation fick ta emot en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Föreställningens regissör Malin Stenberg har bland annat tidigare uppmärksammats för Förklädd gud på Folkoperan 2018.

– Ædnan är en berättelse som saknas varje gång man diskuterar rasism i Sverige. Det är ingen tvekan om att Ædnan har något livsnödvändigt att berätta för oss idag, fortsätter Malin Stenberg.

Riksteatern i samarbete med Giron Sámi Teáhter. Nypremiär 5 februari, i Jokkmokk

Medverkande
Nina Fex  
Vincent Grahl  
Paul Ol Jona Utsi  
David Mjönes  
Kristin Solberg  
Lene Cecilia Sparrok  

Konstnärligt team
Originalverk: Ædnan av Linnea Axelsson  
Dramatisering: Irena Kraus, Malin Stenberg  
Översättning/textning till nordsamiska: Ol Johan Gaup, Kristina Utsi  
Regi: Malin Stenberg  
Koreografi: Dorte Olesen  
Komposition: Magnus Stinnerbom  
Scenografi/Kostym: Helga Bumsch  
Maskdesign: Cais-Marie Björnlod  
Ljus- och ljuddesign: Emanuel Arvanitis
  

För mer information samt turnéplan: 
https://www.riksteatern.se/forestallningar/aednan/

Pressbilder finns på:
https://mediabank.riksteatern.se

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig
 
E-post: [email protected]

Mob: 070-528 99 15

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *