Nyskapande hybridoperationssal i Mexiko

| 16 december, 2021 | 0 kommentarer

Hybridoperationssalen i Puerta de Hierrosjukhuset i Guadalajara i Mexiko möjliggör minimalinvasiva ingrepp inom ett antal olika specialiteter. Möt dr Ferreira Piña, kardiothoraxkirurg och drivkraften bakom detta banbrytande projekt.

När dr Ferreira återvände till sitt hemland Mexiko efter att ha arbetat på Heart Center vid Universitet i Leipzig i Tyskland ville han skapa en plats där man med hjälp av toppmodern teknik kunde utföra ett antal olika minimalinvasiva ingrepp inom olika specialiteter.

Hans mål var att implementera ett koncept där man kombinerar operationssalen och salen för icke‑kirurgiska ingrepp för att med hjälp av toppmoderna enheter med hög definition utföra bildbehandling i realtid.

– Med detta flexibla tillvägagångssätt kan vi erbjuda säker behandling för patienter som annars inte kan genomgå traditionell kirurgi, förklarar dr Ferreira. När vi 2018 introducerade denna idé här på sjukhuset var det innovativa konceptet med hybridoperationssalar redan etablerat i andra delar av världen, vilket ledde till att man kunde minska operationstider och omoperationer samt snabba upp återhämtningen efter kirurgi.

Den banbrytande hybridoperationssalen i Guadalajara invigdes 2019 och man började med hjärtkirurgi, hjärt‑ och kärlinterventioner samt neurokirurgi.

 – Vi utökade omfånget steg för steg och för närvarande utför vi även ryggradsoperationer, urologiska operationer, leveroperationer, gynekologiska ingrepp, som till exempel embolism och fibroid, samt räddningsinterventioner vid förlossning, säger dr Ferreira.

Han ser hybridoperationssalen som ett kvalitativt steg framåt inom minimalinvasiv kirurgi, vilket möjliggör nya behandlingsalternativ, till exempel inom onkologi.

– Programvaran gör det möjligt för oss att planera procedurer i detalj. Detta är avgörande när det gäller komplex kirurgi, som till exempel hjärnkirurgi, där man måste vara försiktigt med organets struktur. Med systemet för bildtagning och visning i realtid, vilket även omfattar mikroskopbilder, kan vi även sända live över hela världen, förklarar dr Ferreira.

Framgångsrikt partnerskap

Hybridoperationssalen på Puerta de Hierro‑sjukhuset är resultatet av ett väletablerat partnerskap, som utvecklades från projektutformning till implementering av skräddarsydda hybridoperationssalar, mellan Getinge och en av företagets bildbehandlingspartners.

Utrustningen omfattar till exempel ett operationsbord från Getinge som gör att patienter kan placeras i olika lägen utan att de behöver förflyttas. En båge som är monterad på en robotarm underlättar bildtagning av valfri del av kroppen samt användning av extrakorporeal membranoxygenering (ECMO).

– Det tog oss två år att implementera detta banbrytande projekt på Puerta de Hierro‑sjukhuset, säger Marisol Escudero, product specialist hos Getinge. Att skapa en hybridoperationssal är en komplex process, både när det gäller att välja ut den mest lämpliga utrustningen för sjukhusets behov och att säkerställa perfekt synkronisering mellan de olika systemen.

Antalet hybridoperationssalar runt om i världen ökar, vilket även innebär ett växande behov av specialister inom minimalinvasiv kirurgi. För att hjälpa till att uppfylla detta behov har Getinge även utvecklat utbildningsprogram i samarbete med företagets bildbehandlingspartner.

– Det tvärvetenskapliga tillvägagångssättet i hybridoperationssalen främjar utveckling av nya specialistkunskaper som potentiellt kan leda till förbättrade kirurgiska tekniker och bidra till utveckling inom patientvård, förklarar Marisol Escudero.

Lär dig mer om Getinges lösningar för hybridoperationssalen >>

Denna text är avsedd för en publik utanför USA. Använd bara denna produkt tillsammans med respektive bruksanvändning.

Mediakontakt:

Anna Appelqvist, VP Corporate Communications
Tel.: +46 (0)10-335 5906
E-post: [email protected]

Om Getinge

Fast övertygade om att alla människor och alla samhällen bör ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och institutioner verksamma inom Life Science-området med produkter och lösningar vars syfte är att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsrutiner. Bland annat erbjuder företaget produkter och lösningar för intensivvård, kardiovaskulära procedurer, operationssalar, sterilgodshantering och Life Science. Getinge har över 10 000 medarbetare världen över och företagets produkter säljs i över 135 länder.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.