Nytt AT-koncept lanseras vid årsskiftet

| 13 november, 2017 | 0 kommentarer

må, nov 13, 2017 11:46 CET

Det ska vara meningsfullt och bli mer attraktivt att vara AT-läkare på SÄS – det är målet med sjukhusets nya handlingsplan för allmäntjänstgöring som träder i kraft vid årsskiftet. 

– AT-läkarna är mycket viktiga för oss på SÄS och vi vill att de ska trivas, utvecklas och stanna kvar hos oss när de har fått sin legitimation, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Schaffrath. Det är oerhört viktigt för vår kompetensförsörjning inom läkarkåren.

En värdefull resurs
Varje år tar SÄS emot 37 nya AT-läkare. Under 21 månader kompletterar de sin grundutbildning med praktiska erfarenheter. Cirka 80 procent av tiden består av kliniskt arbete under handledning och resterande av organiserade utbildningsaktiviteter.

– Vi ser att våra AT-läkare bidrar med ny kunskap och ofta en stark vilja att driva utvecklingen framåt, säger Heidi Ström, som är SÄS personalchef. De är en värdefull resurs som vi vill ta hand om på bästa sätt.

Mer tid till kliniskt arbete
Den nya handlingsplanen väntas ge mer tid till kliniskt arbete och mindre splittring i tjänstgöringen. Ett exempel är att AT-läkarna upplevt att de inte kunnat gå ifrån verksamheten för halvdagar med obligatorisk utbildning. Nu införs istället heldagar. Förändringarna leder även till mer eget ansvar och en ökad valfrihet att söka utbildningsaktiviteter.

– Syftet med satsningen är att de AT-läkare vi antar ska få bästa möjliga förutsättningar, säger SÄS AT-chef, Valeri Strokan. Eftersom det nya konceptet är baserat på synpunkter som AT-läkarna fört fram tror jag att det kan bidra till det.

– Det nya konceptet är också en anpassning till de förändringar som inom kort kommer att beröra allmäntjänstgöringen både regionalt och nationellt, fortsätter han. Till exempel kommer tidsperioden successivt att komprimeras till 18 månader.

SÄS nya AT-koncept i korthet

  • De tidigare två halvdagarna med kompetensutveckling slås ihop till en heldag per månad och AT-dagen förläggs samma onsdag som SÄS post graduate-utbildning.
  • Utbildningspotten ökar från 15 000 till 40 000 kronor.
  • AT-läkarna söker valfritt och självständigt sina kurser, full finansiering gäller.
  • En diskussion förs om att införa en studieresa som ny aktivitet.
  • Erbjudandet om AT-stämma tas bort.
  • Läkarnas deltagande i AT-forum, som anordnas av VGR, schemaläggs.
  • Den tidigare valfria månaden utgår.

Pressjour tfn 033-616 24 44
E-post [email protected]
www.vgregion.se/sas
http://news.cision.com/se/sodra-alvsborgs-sjukhus  

Kort fakta om SÄS
Södra Älvsborgs Sjukhus är en av fyra sjukhusgrupper i Västra Götalandsregionen. Vi bedriver länssjukvård inom alla specialiteter och viss regionsjukvård. Sjukhuset har drygt 4000 anställda varav de flesta arbetar vid SÄS Borås. En del av vården bedrivs vid SÄS Skene i Marks kommun. Sjukhuset har också öppenvårdsmottagningar i flera kommuner inom psykiatri och barn- och ungdomsmedicin.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *