Nytt konstverk lyfter fram samarbete för hållbar utveckling

| 25 november, 2021 | 0 kommentarer

Ett nytt offentligt konstverk avtäcktes den 25 november på Chalmers campus Johanneberg.
Skulpturen ”Att se sig själv i andra” av konstnären Emma Ströde symboliserar byggnadskonst och samhällsbyggande, och är en gåva till Chalmers och staden Göteborg från byggkoncernen F O Peterson.

Emma Strödes konst pryder redan flera platser i Göteborg. Bland hennes offentliga verk finns bronsskulpturen ”Nikes Göteborg”, en flicka som rider på ett fantasidjur, på Kungsportsplatsen. Konstnären är född 1973 och är utbildad på Sorbonne och Academie Grandes Terres i Paris. Hon har även studerat vid konst- och designhögskolan Valand i Göteborg och har gått skulpturlinjen på Hovedskous målarskola.

När FO Peterson ville fira sitt 150-årsjublieum genom att hylla generationer av arkitekter och byggare, och markera kunskapens betydelse, beslutade företaget att skänka en skulptur till Chalmers och Göteborg. Efter en tävling gick uppdraget till Emma Ströde. I verket ”Att se sig själv i andra” vill hon lyfta fram vikten av samarbete för en hållbar utveckling.
– Det handlar om att kunna sätta sig in i andra människors situation, se bortom det yttre och inse att vi har mer gemensamt än det som eventuellt skiljer oss åt, säger Emma Ströde.

Chalmers rektor Stefan Bengtsson välkomnar den nya skulpturen som blir ett av flera offentliga konstverk som redan finns på Chalmers campus.
– Skulpturen är en generös gåva och jag hoppas att många göteborgare kommer att ta vägarna förbi för att titta. Som en konstnärlig tolkning av byggnadskonstens plats i människorna, och människornas plats i byggnadskonsten, kan den inte ha ett mer passande hem än på Chalmers, säger han.

Den nya skulpturen är placerad vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Sven Hultins gata 6 i Göteborg.

Foto: Anna-Lena Lundqvist
Bilderna visar konstnären Emma Ströde och Chalmers rektor Stefan Bengtsson vid avtäckningen av skulpturen ”Att se sig själv i andra”.

För ytterligare information kontakta:

Emma Ströde, konstnär, 0736 10 75 89
Sven Steen, ordförande F O Peterson, 0739 14 80 01

Karin Wik
Presskommunikatör
0708-86 48 35
[email protected]

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. EU:s största forskningsinitiativ – Graphene Flagship – leds av Chalmers, liksom bygget av en svensk kvantdator.

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *