Oetiskt att använda ekorrar för skytteträning

| 19 februari, 2020 | 0 kommentarer

I juni kan det bli tillåtet att utan särskilt tillstånd bedriva skyddsjakt på sångsvan, trana och storskarv. Det föreslår Naturvårdsverket i en första remiss om nya jaktregler. Förslaget öppnar också upp för jakt på hermelin och ekorre. Därmed skulle ett 18 år långt jaktförbud på ekorre rivas upp. De nya jaktförslagen är inte bara oroande ur ett ekologiskt perspektiv, utan bryter också mot god jaktetik anser Naturskyddsföreningen. 

Naturskyddsföreningen är kritiska till Naturvårdsverkets förslag till nya jaktregler som bland annat föreslår att återinföra jakt på ekorre. ”Nu kan ekorrskolan börja igen – ekorrjakt är ett ypperligt sätt att skola in unga jägare”, debatteras i jägarmagasin efter att ha läst förslaget. 

– Att inte väga in jaktbytets eventuella nyttoändamål, utan istället tillåta jakt på djur enbart för att populationerna är livskraftiga bryter mot god jaktetik, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Naturskyddsföreningen befarar att jakt på ekorre och hermelin kommer att bidra till ytterligare polarisering mellan jägare och en naturintresserad allmänhet. Förslaget har mötts av starka reaktioner från Naturskyddsföreningens medlemmar. 

Även den föreslagna licensjakten på vikare slår fel. Populationen i Bottenviken riskerar att inte uppnå gynnsam bevarandestatus och arten hotas dessutom av klimatförändringarna. Naturskyddsföreningen föreslår att licensjakt på vikare helt tas bort.

Förslaget öppnar också upp för skyddsjakt på enskilt initiativ utan tillståndsprövning på sångsvan, trana och storskarv. Det minskar inte bara myndigheternas möjlighet till insyn, utan riskerar även att störa känsliga fågelarter som till exempel havsörn och fiskgjuse.

–  Förslaget om nya jaktregler har uppenbara brister, både ur ett ekologiskt och etiskt perspektiv. Vi förväntar oss att regeringen tar dessa perspektiv på största allvar när Naturvårdsverkets remiss ska behandlas, säger Johanna Sandahl.  

Naturskyddsföreningens kritik mot Naturvårdsverkets förslag: 

  • En arts jaktbarhet bör inte enbart avgöras på grundval av populationens livskraft. Utgångspunkten ska vara att bytet tas tillvara för nyttoändamål.
  • Jakt ges för stort utrymme i förhållande till andra friluftsintressen.
  • Varken jakt- eller hundträning ska få ske under brunst-, spel-, parnings- och yngeltid.
  • Återinförande av jakttid på ekorre och hermelin avrådes bestämt. 
  • När det gäller jakt på ekorre bör den naturintresserade allmänhetens synpunkter tas i beaktan.
  • Licensjakt bör inte införas på vikare. 

Läs Naturskyddsföreningen remissvar här.

Kontakt: Markus Håkansson, pressekreterare
[email protected]
070-771 03 32

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *