Connect with us

Marknadsnyheter

Ökad hjärtsvikt och stroke hos män före 40

Published

on

Hjärtsvikt och stroke är ovanliga diagnoser bland yngre, men de ökar nu tydligt hos män som ännu inte fyllt 40, visar en studie från Göteborgs universitet. Forskarna ser en koppling till fetma och dålig kondition i övre tonåren.

Den aktuella studien, publicerad i Journal of Internal Medicine, omfattar data om 1 258 432 män som mönstrade för militärtjänstgöring i Sverige under åren 1971-1995. Snittåldern vid mönstring var 18,3 år.

Uppgifterna om männens vikt, längd och fysiska kondition vid mönstring samkördes med data i Socialstyrelsens patient– och dödsorsaksregister för perioden 1991-2016. Männen följdes alltså från mönstring och drygt tjugo år framåt.

Andelen deltagare som vid mönstringen hade övervikt, BMI på 25-30, ökade under perioden 1971-1995 från 6,6 till 11,2 procent, medan andelen med fetma, BMI på 30 och uppåt, ökade från 1,0 till 2,6 procent. Under samma period försämrades också konditionsnivån något vid mönstring.

Ökning av hjärtsvikt och stroke

– Dessa faktorer, det vill säga övervikt, fetma och sämre kondition, är en del av förklaringen till den stora ökningen av hjärtsvikt som vi ser i studien, och att även stroke ökar, konstaterar David Åberg, docent på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och studiens försteförfattare.

– Glädjande nog ser vi, trots ökande övervikt, en ganska kraftig minskning av hjärtinfarkt bland dessa yngre män, och att även dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskar, fortsätter han.

Antalet fall av hjärtsvikt inom 21 år från mönstring ökade enligt studien med 69 procent, från 0,49 per 1 000 av dem som hade mönstrat de första fem åren, 1971-75, till 0,83 per 1 000 som hade mönstrat de sista fem åren, 1991-95.

Antalet fall av stroke, alltså hjärninfarkt och hjärnblödning, uppvisade samma trend. Ökningen för hjärninfarkt var 32 procent, från 0,68 till 0,9 per 1 000 från första till sista femårskullen. Ökningen för hjärnblödning var 20 procent, från 0,45 till 0,54 per 1 000.

Starkt stöd för fysisk aktivitet

Hjärtinfarkterna inom 21 år från mönstring minskade däremot, med 43 procent, från 1,4 till 0,8 per 1 000 av dem som hade mönstrat först och sist. Andelen avlidna i hjärt-kärlsjukdomar sjönk också, med 50 procent, från 1,5 till 0,74 per 1 000.

Att trenderna för hjärt-kärlsjukdomar går åt olika håll över tid talar för att andra och okända faktorer också spelar in. Det kan handla om viktutveckling efter mönstring, men också stress och droganvändning. Särskilt för hjärtinfarkterna tror forskarna att kraftigt minskad rökning ligger bakom nedgången. Faktum kvarstår dock att övervikt och fetma påverkar.

– Vi ser att hjärtinfarkterna skulle minskat ännu mer om det inte vore för ökad övervikt och fetma. Våra resultat ger alltså ett starkt stöd för att övervikt och i någon mån dålig kondition redan vid 18 års ålder påverkar tidig hjärt-kärlsjukdom. På samhällsnivå blir det alltså viktigt att försöka öka fysisk aktivitet och ha goda matvanor redan i tonåren och samtidigt minska stillasittande, avslutar David Åberg.

Titel: Diverging trends for young-onset male acute myocardial infarction, heart failure, stroke, and mortality: the role of changes in obesity and fitness, https://doi.org/10.1111/joim.13285

Kontakter:

David Åberg, tel. 0736 18 51 96, 031-342 84 22, e-post david.aberg@medic.gu.se

Annika Rosengren, tel. 0709 60 36 74, e-post annika.rosengren@wlab.gu.se  

Bilder: David Åberg (foto: Cecilia Hedström), Annika Rosengren (foto: Cecilia Hedström)

Margareta Gustafsson Kubista
Pressansvarig kommunikatör
Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
0705 30 19 80
press@sahlgrenska.gu.se

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Fakulteten har 4851 helårsstudenter, 942 forskarstuderande och 1774 anställda, www.gu.se/sahlgrenska-akademin

Continue Reading

Marknadsnyheter

Holmens årsstämma 2024

Published

on

By

Vid årsstämma i Holmen fastställdes utdelningen till totalt 11.50 kronor per aktie.

Räkenskaper för verksamhetsåret 2023, utdelning m.m.
Årsstämman fastställde resultat- och balansräkning för moderbolaget och koncernen avseende räkenskapsåret 2023 och beslutade att utdelning ska lämnas med 11,50 kr per aktie. Som avstämningsdag för utdelning fastställdes den 18 april 2024. Med denna avstämningsdag beräknas utdelning komma att utbetalas den 23 april 2024.

Styrelse, revisor och arvoden
Årsstämman beviljade styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet.

Vid stämman beslutades att antalet styrelseledamöter skulle vara nio och Fredrik Lundberg, Alice Kempe, Lars Josefsson, Louise Lindh, Ulf Lundahl, Fredrik Persson, Henrik Sjölund, Henriette Zeuchner och Carina Åkerström omvaldes. Fredrik Lundberg omvaldes till styrelsens ordförande.

Styrelsearvoden bestämdes till totalt 3 870 000 kr fördelade på 860 000 kr för styrelseordföranden och 430 000 kr för envar övriga av årsstämman valda ledamöter som inte är anställda i Holmen.

PricewaterhouseCoopers AB (PWC) omvaldes till bolagets revisor. Arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning.

Övriga frågor
Årsstämman beslutade också:

att godta framlagd ersättningsrapport,

att införa ett prestationsbaserat treårigt aktiesparprogram för ledande befattningshavare innefattande beslut om möjlighet till överlåtelse av högst 60 000 egna aktier av serie B vederlagsfritt till deltagarna, i enlighet med styrelsens förslag

att bemyndiga styrelsen att förvärva högst så många av bolagets egna aktier av serie B att bolagets innehav vid var tid inte överstiger tio procent samt

att bemyndiga styrelsen att överlåta återköpta aktier som likvid vid förvärv av bolag eller verksamhet, för att finansiera sådana förvärv eller för att säkerställa leverans av aktier till deltagare i Holmens långsiktiga aktiesparprogram.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stina Sandell, Hållbarhets- och kommunikationsdirektör, Holmen, 073 986 51 12

Holmens verksamhet utgår från skogens kretslopp och de förnybara produkter vi kan skapa av det. Vi är 3 500 medarbetare som skapar värde för aktieägare, kunder och samhälle. Vår omsättning uppgick 2023 till nästan 23 Mdkr och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Välkommen att besöka holmen.com för mer information.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Biofrigas ingår avsiktsförklaring om 13 MSEK med lantbruk i Norge för leverans av CryoSep P

Published

on

By

Biofrigas har undertecknat en avsiktsförklaring med ett mjölkproducerande lantbruk i Norge avseende leverans av en CryoSep P-anläggning. Det potentiella ordervärdet är 13 MSEK. Anläggningen kommer att användas för förvätskning av uppgraderad biogas vid kundens biogasanläggning i södra Norge och avser Biofrigas större förvätskningsanläggning med en kapacitet upp till 10 GWh per år.

Biofrigas anläggning CryoSep P är speciellt utformad för att förvätska biogas utifrån uppgraderad biogas och har väckt stort intresse på marknaden då det skapar nya kommersiella möjligheter för uppgraderingsanläggningar som vill ställa om och kunna adressera den växande marknaden för flytande biogas. Genom att producera flytande biogas från lantbrukets organiska rötrester skapas ytterligare kommersiella värden från det cirkulära kretsloppet i form av förnyelsebar energi (förvätskad biogas) och gröna insatsvaror till industrin (förvätskad biogen koldioxid).  

– Den senaste tiden har vi sett en ökad kundaktivitet i Norge vilket drivs av en förskjutning av intresset från uppgraderad biogas till förvätskad biogas som bedöms ha ett större kommersiellt värde på marknaden. Detta ser vi tydligt när vi tittar på utbyggnadsplanerna för tankstationer för biogas de kommande åren, där en dominerande majoritet kommer erbjuda förvätskad biogas vid pump. På ett liknande sätt som i Sverige finns det statliga finansieringsstöd att söka även i Norge för denna typ av investeringar, vilket syftar till att stimulera en ökad inhemsk produktion. Till följd av det ökade intresset för våra anläggningar har vi flera kunddialoger och offerter som vi fortsätter arbeta med parallellt med denna affär, säger Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB.

Kunden är ett medelstort mjölkproducerande lantbruk som kommer att kunna producera upp till 10 GWh förvätskad biogas per år med CryoSep P, vilket motsvarar cirka 730 ton flytande biogas per år. Biofrigas del i kundens projekt är budgeterat till 13 MSEK och innehåller förutom CryoSep P även en lagringstank där den färdiga förvätskade biogasen lagras i väntan på vidare leverans ut till slutkund.

Avsiktsförklaringen är villkorad av att kunden erhåller erforderliga tillstånd och att den finansieringsprocess som kunden befinner sig i faller väl ut. I takt med uppdateringar avseende dessa frågor kommer bolaget återkomma med uppdateringar genom separata pressmeddelanden.

Denna information är sådan som Biofrigas Sweden AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-16 16:50 CET.

För ytterligare information om Biofrigas, vänligen kontakta:
Jonas Stålhandske, VD Biofrigas Sweden AB
jonas.stalhandske@biofrigas.se
070-38 00 838
 

Om Biofrigas. Biofrigas Sweden AB (publ.) är ett svenskt bolag med säte i Göteborg. Biofrigas grundades 2012 och har utvecklat biogasanläggningen CryoSep. CryoSep ger ekonomiska möjligheter att producera flytande biogas (LBG) även för mindre verksamheter, något som tidigare enbart varit tillgängligt för större verksamheter. Småskalig produktion av flytande biogas passar för användning inom till exempel lantbruk samt i mindre reningsverk och industri. Biofrigas är noterat på Spotlight Stock Market.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

KOMMUNIKÉ FRÅN EXTRA BOLAGSSTÄMMA I PHARMACOLOG I UPPSALA AB den 16 april 2024

Published

on

By

Extra bolagsstämma i Pharmacolog i Uppsala AB, org. nr 556723–6418, (”Bolaget”), ägde rum idag onsdagen den 16 april 2024 kl 11.00 på Clarion Hotell Gillet i Uppsala.

Samtliga beslut fattades i enlighet med styrelsens tidigare offentliggjorda förslag och med erforderlig majoritet.

Beslut om ny bolagsordning

Det beslutades att ändra § 1 Företagsnamn i bolagsordningen till ”Bolagets företagsnamn är Perpetua Medical AB (publ). Bolaget är publikt.” För det fall att företagsnamnet av någon anledning inte godkänns av Bolagsverket kommer följande namn att prövas i angiven ordning: Perpetua Life AB (publ), Perpetua Group AB (publ) och Perpetua Holdings AB (publ).

Det beslutades att ändra § 3 Verksamhet i bolagsordningen till: ”Bolaget ska, genom hel- och delägda dotterbolag, utveckla, tillverka, marknadsföra och sälja produkter och lösningar inom hälsovårdssektorn, samt idka annan därmed förenlig verksamhet.”

För mer information kontakta:

Erik Hedlund, styrelseordförande

E-post: erik.hedlund@nolsterbyinvest.se
Tel: 070-382 08 41

Om Pharmacolog

Pharmacolog (under föreslagen namnändring till Perpetua Medical AB (publ)) är ett medicinteknik bolag med säte i Uppsala, Sverige. Bolagets aktie (ticker PHLOG B) handlas på Nasdaq First North Stockholm.

Följande varumärken ägs och skyddas av Pharmacolog i Uppsala AB: Pharmacolog™-logotyp, WasteLog™, och Pharmacolog Dashboard™.

Ytterligare information avseende bolaget finns på https://pharmacolog.com/.

Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.