Patientskydd saknas i tandvården

| 30 juni, 2020 | 0 kommentarer

Tandvården saknar helt konsumentskydd. Anmälan om felaktig vård leder mycket sällan till rättelse för patienten i form av pengarna tillbaka eller gratis omgörning. 

Konsumenträtt existerar inte i tandvården, vilket märks först då patienten klagar. Den som fått felaktig behandling, är missnöjd med behandlingen eller blivit felaktigt debiterad har sällan någon chans att få rättelse eller ens pengar tillbaka. Detta trots att patienten själv betalar merparten av kostnaden.  

I den vanliga medicinska vården finns ett högkostandsskydd som gör att om läkaren använt ett material patienten inte tål behöver man inte betala för borttagningen eller om patienten fått en vårdskada behöver man inte betala den nödvändiga sjukhusvården själv. Så är det inte i tandvården.

Stora kostnader i tandvården
I tandvården betalar patienten exempelvis en krona eller bro, men misslyckas det eller patienten blir allergisk mot materialet betalar man vanligen både borttagning och ersättning för detta själv. Detsamma gäller vid rotfyllning av en tand. Behövs omgörning eller slutligen extraktion av tanden debiteras patienten för samtliga åtgärder.

Varje seriös tandläkare har en försäkring som gör att om exempelvis en krona eller bro spricker så ska tandläkaren utan kostnad sätta in en ny. Restriktioner finns dock för när försäkringen betalas ut och ofta beror det på den enskilde tandläkaren om man får omgörningen utan kostnad. 

Tandhälsoförbundet (Tf) anser att en förändrad lagstiftning behövs och att tandvården måste tas in i den konsumenträttliga lagstiftningen. I dag är en patient hos tandläkaren helt rättslös och den enskildes kostnader är stora till och med för den som har god ekonomi.

Ann-Marie Lidmark
ordförande
[email protected]

Tel 070 7427957

Tandhälsoförbundet (Tf) är medlem i Funktionsrätt Sverige och arbetar för bättre och hälsosammare tandvård. Medlemmarna har besvär av dentala material, rotfyllningar, tandlöshet eller andra problem som har sitt ursprung i tänderna. Många har svåra funktionshinder.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *