Peab bygger toppmodernt badhus i Kiruna

| 29 juni, 2020 | 0 kommentarer

Peab har fått uppdraget att bygga ett nytt badhus i Nya Kiruna Centrum. Beställare är Kiruna Kommun genom WEGroup EPCM Projekt och kontraktssumman uppgår till 290 MSEK.

Det nya badhuset, som ersätter Kirunas befintliga simhall, byggs i två våningar om totalt 10 500 m2 och rymmer hela 14 bassänger. Bassängerna innefattar allt ifrån två 25-meters bassänger för motionsbad och multibassänger med höj- och sänkbara bottnar till hopp&lek-bad samt familjebad. Det nya badhuset kommer även att innehålla en relaxavdelning med loungeyta, varm- och kallbad och en så kallad Augfuss-bastu. För den extra leksugne finns två vattenrutschbanor, varav den ena leds utanför fasaden en längre sträcka. På entréplan finns en restaurang.  

Nära 40 procent av badhusets yta är avsatt för teknikavdelning då energieffektiviteten värderas högt i projektet. I huset satsas det på en ny typ av energiåtervinning optimerad för badhus där i princip all värme som skapas återvinns och används igen. Även ventilationen är anpassad för badhusbyggnader på ett nytt sätt med en direktväxling av ventilationsluften som kyler ned frånluft och befuktar tilluft.

– Vi är väldigt stolta över att få vara med och bidra till stadsutvecklingen i Kiruna med det här nya badhuset. Det kommer att erbjuda allt som en badälskande Kirunabo kan önska sig. Vi har tidigare bland annat byggt stadshuset och bygger nu det nya kulturhuset och vi är tacksamma över att vi får förnyat förtroende från kommunen att fortsätta utveckla Kiruna, säger Susanne Hallberg, regionchef Peab.

Peab har lång erfarenhet av att bygga badhus. Till följd av de många badhusprojekten har Peab idag en kompetensgrupp inom badhusbyggnation som bistår med rådgivning och erfarenhetsutbyte till lokala projektorganisationer som ska bygga badhus.

Produktionen av badhuset i Kiruna är den andra etappen av projektet, där Peab sedan tidigare i etapp ett har utfört markarbete och grundläggning.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i samverkan med byggstart i september 2020. De första besökarna beräknas kunna bada under hösten 2022.  

Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2020.

 

Illustration: WeGroup EPCM Projekt

                     

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Susanne Hallberg, regionchef Peab, 0733-37 14 47

Juha Hartomaa, IR-chef Peab, mobil 0725-33 31 45

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 16 000 anställda och en omsättning på cirka 55 miljarder kronor. Koncernen har strategiskt placerade kontor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Huvudkontoret är beläget i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är börsnoterad vid NASDAQ Stockholm.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *