PMI sjönk marginellt till 65,3 i juli – stabilisering på hög nivå

| 2 augusti, 2021 | 0 kommentarer
  • PMI-total backade om än marginellt för tredje månaden i rad till 65,3 i juli från nedreviderade 65,4 i juni men är alltjämt fjärde högsta nivån i indexets historia. Industrin fortsätter att uppvisa en hög aktivitet men nedgången i PMI kan vara tecken på att tillväxttakten i industrin går in i ett lugnare skede framöver när fjolårets produktionstapp är återhämtat samtidigt som utbudsbrister och stigande leveranstider blivit en växande utmaning för industrin, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
  • Delindex för lager av inköpt material drog ned PMI-total med 0,8 indexenheter medan övriga fyra delindex gav positiva bidrag med sammantaget 0,73 indexenheter. Det är ovanligt att lager ger så stora effekter och ska tolkas med försiktighet men i grunden är det ett starkt juliutfall när tre av fyra delindex stiger, säger Jörgen Kennemar.
  • Index för planerad produktion noterades till 74,9 i juli, den näst högsta nivån i år efter att ha sjunkit två månader i rad.
  • Leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till en ny rekordnivå i juli (92,4). Det tyder på att kostnadstrycket i industrin fortsätter att stiga och tenderar att leda till ytterligare producentprisökningar framöver som enligt SCB nådde i juni den högsta årliga prisökningstakten sedan hösten 2018, påpekar Jörgen Kennemar.

Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen gjordes mellan 7–28 juli.

Nästa publicering av Inköpschefsindex: onsdagen den 1 september 2021

Kontakt:
Jörgen Kennemar, Swedbank Public Affairs, tfn 070-643 83 29, [email protected]
Anna Sjöblom, Silf, tfn 073-518 70 11, [email protected]
Ralf Bagner, Swedbank Press Office, tfn 073-042 16 49, [email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *