Positiv trend: Färre i a-kassa

| 8 september, 2021 | 0 kommentarer

För det andra kvartalet i följd minskade antalet personer som har fått utbetalningar från a-kassan. Det visar ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som sammanställs av Sveriges a-kassor.

– Coronapandemin har blixtbelyst a-kassans betydelse för ett tryggt arbetsliv. Under 2020 ökade antalet personer med ersättning från a-kassan kraftigt. Att siffrorna nu sjunker är positivt, även om vi fortfarande är långt ifrån situationen före pandemin, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Under årets andra kvartal fick 175 489 personer i Sverige utbetalningar från a-kassan. Det är en minskning med 11 procent jämfört med föregående kvartal och nästan 32 000 färre personer än vid toppnoteringen under det fjärde kvartalet 2020. Totalt uppgick utbetalningarna från a-kassorna för det andra kvartalet till 5,35 miljarder kronor.

– A-kassan är ett fundament för tryggheten på den svenska arbetsmarknaden. Den osäkerhet som pandemin förde med sig innebar att många för första gången anslöt sig till a-kassan. I dag är sju av tio på arbetsmarknaden medlemmar i en a-kassa och försäkrar på så sätt sin lön, säger Tomas Eriksson.
 

Ytterligare material och pressbilder
Pressbild Tomas Eriksson

För mer information, kontakta gärna:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 08-554 231 13 eller [email protected]
Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 08-555 138 37 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan ha rätt till grundersättning vid arbetslöshet oavsett om du är medlem i en a-kassa eller inte.
– Som medlem i a-kassan kan du få en högre ersättning vid arbetslöshet baserad på din tidigare inkomst.
– I Sverige finns 25 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
08-555 138 57
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 25 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *