Pressinbjudan: Välkomna till Brandskyddsföreningens presskonferens på temat – Äldre och ensamboende är överrepresenterade bland omkomna i bostadsbränder

| 15 november, 2022 | 0 kommentarer

Varje år inträffar cirka 20 000 – 24 000 bostadsbränder i Sverige och 85 procent av de som omkommer eller skadas svårt av brand gör det i sitt hem. Äldre och ensamboende är överrepresenterade i statistiken, med den gemensamma nämnaren att de har begränsad förmåga att agera vid en brand. Brandskyddsföreningens kampanj ”Brandsäkert boende”, som pågår under vecka 46 – 47 över hela landet, lyfter problematiken med bostadsbränder – alla borde ha rätt till ett brandsäkert boende.

Hälften av alla som dör i bostadsbränder är över 60 år och personer över 80 år är kraftigt överrepresenterade. Andelen äldre kommer dessutom att öka dramatiskt under kommande decennier. Mest ökar gruppen 80 år och äldre och inom en tioårsperiod bedöms gruppen ha ökat med 50 procent. Detta, parallellt med en uttalad kvarboendeprincip inom äldrepolitiken, där äldre i allt större utsträckning ska bo kvar hemma istället för på vårdhem eller sjukhus, skapar utmaningar för framtiden.

Agenda för presskonferensen:

10:00-10:10 – Mats Björs, generalsekreterare och Sofie Quant, kommunikationschef, båda Brandskyddsföreningen, välkomnar och inleder presskonferensen.
10:10-10:15 – Mattias Delin, forskningsdirektör på Insamlingsstiftelsen Brandforsk berättar om forskningsläget och fördjupad kunskap om behoven av insatser. Talar om forskningsperspektiv, nuläge och utmaningar i framtiden.
10:15-10:20 – Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, berättar om vikten av förebyggande arbete och äldrefrågan med de olika riktlinjer och lagkrav som finns idag
10:20-10:25 – Ville Bexander, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, tar upp dödsbränder, den ekonomiska skada som följer, utmaningen kring hållbarhetsfrågan samt berättar om vikten av hemförsäkring.

10:25-10:30 – Mats Björs och Sofie Quant sammanfattar vad som sagt under presskonferensen och uttrycker vad Brandskyddsföreningen önskar se för förändringar framöver.
10:30 – Tid för frågor från journalister, media, externa intressenter m.fl. Under hela presskonferensen finns också möjlighet att ställa frågor i chatten.

Önskas separata intervjuer med Brandskyddsföreningens experter, vänligen kontakta Nadine Jones Pioud, pressansvarig, Brandskyddsföreningen, tel: 070-542 77 18 eller e-post: nadine.jone[email protected]

Tid och plats
Tid:
Onsdagen den 16 november kl. 10:00-10:30
Plats: Digitalt via Zoom, checka in till presskonferensen här >>
Moderator: Sofie Quant

För mer information eller frågor, kontakta gärna:
Nadine Jones Pioud, pressansvarig, Brandskyddsföreningen, tel: 070-835 13 77 eller e-post: [email protected]

Sofie Quant, kommunikationschef, Brandskyddsföreningen, tel: 072-402 51 55 eller e-post: [email protected]

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som, tillsammans med de lokala brandskyddsföreningarna och våra medlemmar, arbetar och driver opinion för ett brandsäkrare och hållbart Sverige. Vi är ett opartiskt och branschöverskridande kunskapscentrum som ökar framtidens brandsäkerhet och minskar samhällets skadekostnader, bland annat genom kunskapsspridning, utbildning, restvärderäddning, besiktning och konceptet Heta Arbeten®. Brandskyddsföreningen arbetar fram gemensamma normer och regelverk för olika branscher och genom Insamlingsstiftelsen Brandforsk stödjer vi forskning och utveckling inom brandsäkerhetsområdet. Totalt omsätter Brandskyddsföreningen inklusive dotterbolag drygt 200 miljoner kronor per år. Läs mer på www.brandskyddsforeningen.se.

Information om Brandskyddsföreningens personuppgiftspolicy
Med anledning av EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, vill vi informera dig som finns på våra sändlistor för pressmeddelanden om vår personuppgiftspolicy.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *