Pressinbjudan: Vem blir Sveriges nya läsambassadör?

| 14 september, 2022 | 0 kommentarer

På bokmässan, biblioteksscenen, torsdagen den 22 september klockan 11.00 får vi veta vem läsrådet utser till läsambassadör för perioden 2022–2024.

På scen: Författaren Daniel Sjölin samtalar med den nya läsambassadören och Kajsa Ravin, ordförande i läsrådet och generaldirektör för Kulturrådet.

10 år med läsambassadörer i Sverige:

Vad är en läsambassadör?
Många länder i världen utser en läsambassadör för att sätta lusten till litteratur och läsning i fokus, särskilt bland barn och unga. Kulturrådet inrättade sin första läsambassadör 2011 och fram till 2021 har fem läsambassadörer utsetts. 

Sveriges nästa läsambassadör?
År 2021 inrättades ett läsråd inom Kulturrådet. Regeringen har gett läsrådet i uppdrag att lämna förslag på en läsambassadör med uppgift att främja barns och ungas läsning. Den nya läsambassadören presenteras på årets bokmässa.

Varför en läsambassadör?
Undersökningar av barn och ungas medievanor visar att läsningen minskar och att läsmotivationen minskar bland unga. Det blir allt färre frivilliga läsare. Socioekonomisk bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå har stor betydelse för läsvanor. Läsambassadören ska i enlighet med Sveriges nationella mål för läs- och litteraturfrämjande verka för att alla, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen och bli läsare.

Ytterligare information
Helene Oljons
Pressansvarig
08 519 264 25
[email protected]

Lena Boqvist
Kommunikatör läsrådet
08 519 264 21
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.