Rapport sammanfattar 22 246 vattenskador: Ledningar och diskmaskiner är största bovarna

| 27 maj, 2019 | 0 kommentarer

Vattenskador i kök och badrum är vanligast och oftast handlar det om läckande ledningssystem. Diskmaskiner som är 10 år eller yngre står för närmare 20 procent av alla vattenskador i kök. Allra störst risk att råka ut för vattenskador löper ägare av villor eller fritidshus byggda på 1970-talet. Det visar statistik från Vattenskaderapporten som sammanfattar samtliga försäkringsbolags vattenskador under 2018.

Så många som 62 procent av alla vattenskador orsakas av läckage från ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp, medan 22 procent av vattenskadorna orsakas av installerad utrustning såsom disk- eller tvättmaskin, varmvattenberedare, kyl eller frys. Övriga vattenskador, 16 procent, orsakas av läckage genom tätskikt i badrum, tvättstugor eller andra utrymmen som är försedda med golvbrunn.

– Vattenskador kan egentligen enkelt begränsas genom att du anlitar en seriös installatör som ser till att din utrustning installeras efter de krav och normer som branschen tagit. Ett annat tips är att regelbundet se över utrustningen under hela dess livslängd, då kan du förkomma olyckan, säger Hans Söderström, expert på installationsteknik – VVS på Installatörsföretagen.

Vattenskaderapporten ges ut av Vattenskadecentrum, där de större försäkringsbolagen samt VVS-och tätskiktsbranscherna ingår. Rapporten bygger på nästan alla försäkringsbolags skaderapporter under 2018. Statistik finns nu årligen från 2008 vilket ger en god överblick över vattenskador i Sveriges fastighetsbestånd.

– Under 2018 har vi fått tillgång till ännu fler skaderapporter och mer fakta från försäkringsbolagen, vilket ger en bättre överblick, säger Dan Josefsson, specialist byggskador hos Folksam och representant i Vattenskadecentrum.

Totalt kostade vattenskadorna försäkringsbolagen och fastighetsägarna uppskattningsvis närmare 10 miljarder under 2018.

Vanligaste orsakerna till vattenläcka i kök:

  1. Rör 29 %
  2. Diskmaskin 19 %
  3. Koppling 18 %

Vanligaste orsakerna till vattenläcka i bad/dusch:

  1. Läckage genom tätskikt i golv 22 %
  2. Rör 21 %
  3. Läckage vid tätskiktets anslutning till golvbrunn 15 %

Här hittar du hela vattenskaderaporten – www.vattenskadecentrum.se

Installatörsföretagen är del av Vattenskadecentrum tillsammans med Dina Försäkringar, Folksam, TryggHansa, If, Länsförsäkringar, Bygg och keramikrådet, GVK, MVK och Säker Vatten.

För mer information, kontakta: 

Thomas Helmerson, Säker Vatten, tfn 08-762 75 27 eller [email protected]

Hans Söderström, Installatörsföretagen, tfn 08 762 7509 eller [email protected]

Våra 3600 medlemmar är entreprenörer, arbetsgivare och företagare verksamma inom branschen för tekniska installationer. Det är våra medlemmar som med sina 50 000 medarbetare installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och teleteknik. Vi representerar även entreprenörerna inom elkraft som säkrar infrastrukturen för Sveriges elförsörjning.Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv. 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *