Ren Sten 2

| 3 november, 2017 | 0 kommentarer

fr, nov 03, 2017 08:56 CET

Framtid och forntid möts på konferensen Ren Sten 2 på Vitlycke museum i Tanums världsarv den 7-9 november. Fokus ligger på att sprida kunskap om digital teknik som gör det möjligt att dokumentera hällristningar och kulturarv i sten i 3D  teknik som också ger goda förutsättningar för modern forskning och hållbar kulturvård


Temat för konferensen Ren Sten 2 är 3D-dokumentation – forskning för icke-förstörande förvaltning och presentation av hällristningar. Med hjälp av fotografering (Structure from Motion) och laserskanning (Optical Laser Scanning) är det möjligt att ta fram högupplöst 3D-dokumentation av hällristningar.

– 3D-teknikerna ger oss mångdubbelt större informationsmängder än traditionella dokumentationstekniker. Mer information ökar möjligheterna för fördjupade analyser och nya tolkningar som resulterar i ny kunskap. Dessutom är de väsentligt mindre taktila och icke-invasiva vilket gör att vi inte behöver beröra, rengöra eller på annat sätt preparera hällristningarna i lika hög grad som tidigare. Vi får en bättre och mer detaljerad bild av ristningarnas tillstånd i dag som kan användas för framtida jämförelser, säger Ulf Bertilsson, Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA), som också är moderator under konferensen.

Viktigt att agera snabbt

De nya metoderna innebär också fördelar för forskningen och har redan gett möjligheter att identifiera de verkliga förlagorna till avbildade vapen från bronsåldern som spjutspetsar och svärd, berättar Ulf Bertilsson.

 Därigenom har vi kunnat omdatera flera kända hällristningar i Tanum. Eftersom klimatanalyser visar att påverkan på granithällarna i Bohuslän ökar i högre grad än man hittills trott är det viktigt att snabbt dokumentera hällristningarna så noggrant som möjligt med de senaste teknikerna.

Målet: att sprida kunskap

Att initiera och sprida resultat av forskning och om tillämpningen är en angelägen uppgift och målet för konferensen. Den är tvärvetenskaplig och vänder sig till dem som tar beslut kring metod- och materialval för avlägsnande av påväxt, dokumentation och presentation av ristat och målat kulturarv av sten. Inbjudna föreläsare är svenska och nordiska forskare, konservatorer, arkeologer och biologer som arbetar med dokumentation och bevarande av hällristningar och andra fornlämningar av sten.

Arrangörer är Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA) vid Göteborgs universitet, i samarbete med Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen Västra Götaland.

Program

DAG 1:   Tisdagen den 7 november

13.00  14.30: Öppningsmingel och registrering.

15.30 – 16.15: Öppningsanföranden och inledande föreläsningar                                  

16.30 – 17.00: Nya riktlinjer för hällristningsvård i Norge – Eva Walderhaug, Riksantikvaren

17.00  17.30: Tillståndsbedömning av kulturarv i sten – Helen Simonsson, Riksantikvarieämbetet

17.45 – 18.30 Visning av Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv

DAG 2:   Onsdagen den 8 november

09.00–16.00: 3D-dokumentation av världsarvets hällristningar med laserskanner som underlag för uppföljning och vård, mm. – Henrik Zedig, Länsstyrelsen Västra Götaland.

Nya forskningsresultat inom nedbrytning av sten – Eva Ernfridsson

Lavar på sten – Ulf Arup, Lunds universitet

Presentation av hällristningar – problem och möjligheter – Hans Lundenmark, Vitlycke museum/Västarvet

En enkel mobilanpassad guide till hällristningarna – Peter Johansson, Nämforsens hällristningsmuseum

12-00-13.15: Lunch

3D-dokumentation av hällristningar och den tredje revolutionen inom arkeologi – Johan Ling SHFA Göteborgs universitet 

Fra virkelige Vingen til Virtuelle Vingen – tilgjengeliggjøring av bergkunstens helhetlige kontekst gjennom interaktive løsninger.- Trond Lødøen, Bergens Universitets Museum

RTI-documentation of Rock Carvings in Sweden – Christian Horn och Rich Potter, SHFA Göteborgs universitet

Från tuschteckning till 3D-dokumentation – ett 225-årigt forskningsperspektiv – Ulf Bertilsson, SHFA Göteborgs universitet

DAG 3: Torsdagen den 9 oktober

08.30-12.00: Exkursion med buss i Tanums världsarv.

12.00: Lunch på Vitlycke museum

13.00: Exkursionen fortsätter

15.00: Avslutning med kaffe

PLATS: Vitlycke museum,Tanums världsarv.

Upplysningar om konferensen och programmet:

Ulf Bertilsson
SHFA
Telefon: 070-251 5096
E-post: [email protected]

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *