Rysslands invasion av Ukraina har begränsad ekonomisk effekt på svenska exportföretag

| 27 april, 2022 | 0 kommentarer

Svenska företag exporterade varor till ett värde av 182,8 miljarder kronor under mars, en ökning med 27 procent jämfört med motsvarande period året innan. Under första kvartalet uppgick värdet för den svenska exporten till 475,3 miljarder kronor, en ökning med 24 procent. Det visar statistik från SCB som analyserats av Svensk Exportkredit (SEK).

– Efterfrågan på svenska exportvaror är hög men tillväxten hämmas av kriget och sanktionerna mot Ryssland samt de sekundära effekterna kriget får på leverantörskedjor och världshandeln, säger Jens Hedar, chef för Kundrelationer på Svensk Exportkredit.

Rysslands invasion av Ukraina har skapat ett stort humanitärt lidande, flyktingströmmar och geopolitisk oro. Den direkta ekonomiska effekten på Sverige är begränsad men svensk exportnäring påverkas genom ökade energipriser, ökad inflation, en turbulent kapitalmarknad och komponentbrist.

– Vi ser redan hur svenska företag med verksamhet i Ryssland gör stora nedskrivningar och lämnar den ryska marknaden. Vår bedömning är dock att effekten är begränsad givet att bolagen är finansiellt starka. Men osäkerheten om framtiden är hög och sanktionerna kan bli långvariga vilket kan ge större negativa effekter på längre sikt, enligt Jens Hedar.

Den svenska exporten av varor ökade med 24 procent under första kvartalet 2022, jämfört med samma period året innan. Under perioden januari–mars exporterade svenska företag varor till ett värde av 475,3 miljarder kronor.

– Svenska exportföretag är fenomenala på att hantera störningar i marknaden, det framgick inte minst under pandemin. Men politiska konflikter är svårare att hantera och riskerna är svårare att bedöma, vilket gör att handelspolitiska mönster kommer att följa säkerhetspolitiska, i högre utsträckning än vi sett tidigare, säger Jens Hedar, chef för Kundrelationer på Svensk Exportkredit.

Kontaktinformation
Catharina Henriksson, pressansvarig
Mob 076-677 59 09
[email protected] 

Om Svensk Exportkredit
Svensk Exportkredit (SEK) är ett statligt bolag som finansierar exportföretag, deras underleverantörer och utländska köpare av svenska varor och tjänster. Finansiering från SEK ger företagen möjlighet att växa och bidrar till jobb och tillväxt i Sverige. SEK kan även bidra till industrins omställning för att minska sin klimatpåverkan i Sverige.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.